Foci

Ezért lesz ismét bajnok a Debrecen

NB I-es felvezetőnk második részéből kiderül, hogy a Ferencváros miért nem ér oda az első háromba, és miért lesz megint bajnok a Debrecen.

Előző cikkünkben rávilágítottunk arra, hogy a bár az újonc otthonában, Nyíregyházán kezdődik az idény, a Szpari nem lesz olyan gyenge, hogy azonnal visszakerüljön az NB II-be, sokkal inkább esélyes erre a Pápa és a Dunaújváros.

Most viszont lássuk a tabella első felét, kik küzdenek majd a bajnoki aranyért a szezon során.

(Az érkezők és a távozók esetében a csakfoci.hu listáját vettük alapul.)

8. Nyíregyháza

Fotó: MTI

Kezdjünk is rögtön a nyírségi alakulattal, mivel a Sport24 szerint olyan jól erősítettek a nyáron a piros-kékek, hogy meglepetésre a csapat a tabella első felében zárja majd az OTP Bank Liga 2014-2015-ös kiírását.

Főleg úgy, hogy csütörtökön, egy nappal a rajt előtt elhappolták az ősi rivális Diósgyőrtől meghatározó játékosukat, Zoran Kosticot, valamint korábban Mohamadou Abdouramant. Debrecenből Spitzmüller István érkezett a középpályára, az Újpest kölcsönbe adta Lázár Bencét, de a Szpari labdarúgója lett a kecskeméti Pekár László is. Az új játékosokkal és a megerősített korábbi maggal a Nyíregyháza sokra viheti idén, és akár még a Lokit is meglephetik a nyitányon, hiszen nem távoztak minőségi labdarúgók a klubtól.

Csábi József feje talán csak Csordás Szabolcs távozása miatt fájhat, hiszen tavaly 25 meccsen is kezdőként lépett pályára, ám a középpályára érkezett megfelelő utánpótlás.

Érkezők / távozók

Érkezett: Mohamadou Abdouraman, Spitzmüller István (DVSC), Szokol Zsolt, Rubus Tamás, Fodor Ferenc (Pécs), Lázár Bence (Újpest – kölcsönben), Szécsi Márk (DVSC – kölcsönben), Koller Krisztián, Pekár László (Kecskemét), Póti Krisztián (Kecskemét)

Távozott: Reznek Donát (Balmazújváros – kölcsönben), Paku Roland (visszatért Győrbe), Ulvicki Mihály, Polényi Gábor, Kis Róbert, Kákonyi Dániel, Máté János (Szolnok – kölcsönből vissza), Szilágyi Péter (Békéscsaba), Fabu Márton (Nyírbátor – kölcsönben), Lipcsei Márk (Nyírbátor – kölcsönben), Szathmári Sándor (Nyírbátor – kölcsönben), Sándor Dávid (Nyírbátor – kölcsönben)

7. Haladás

Fotó: haladasfc.nyugat.hu

A Hali tavaly megmutatta, hogy nem lehet őket leírni: hatodikak lettek úgy, hogy igazából a negyedik Videotont is beérhették volna, ha jobban kijön a lépés.

A keretben még a bajnoki rajt után is lehetnek változások, hiszen Németh Márióért, Radó Andrásért, valamint Guzmics Richárdért is érkezetek ajánlatok. Ám a legnagyobb húzónév, Radó csak akkor távozhat, ha egy elég magas összeg érkezik a szombathelyiek számlájára, ez pedig szerintünk nem történik meg, így vele szárnyalhat tovább a Haladás az új szezonban.

Eddig a klub a többi között Zamostny Balázzsal egyezett meg, igaz az újpesti labdarúgó csak kölcsönbe érkezik, a távozó Hrepka Ádám, Predrag Bosnjak és Halmai Ramon helyére pedig külföldi játékosok érkezhetnek: egyelőre tesztelik a Roma focistáját, Filippo Maria Scardinát, a 13-szoros algériai válogatott csatárt, Salim M’hamed Arrache-t, valamint az ukrán Andrij Jefremovot, Halmosi Péterrel pedig szerződést hosszabbítottak.

Érkezők / távozók

Érkezett: Varga Gábor (Sopron), Katona Máté (Sopron), Nagy Olivér (Paks), Zamostny Balázs (Újpest – kölcsönben), Városi Viktor (Pécs), Gaál Bálint (Sopron)

Távozott: Nagy Gábor (Újpest), Predrag Bosnjak (Ferencváros), Hrepka Ádám, Tóth Péter (Pinkafeld), Halmai Ramon (MTK)

 
6. Újpest 

Fotó: MTI

Az utóbbi években akármilyen pocsék teljesítményt is nyújtottak a lila-fehérek, a szezon végére elkapták a fonalat, hiszen megnyerték a Magyar Kupát, júliusban pedig a Szuperkupa is a fővárosiaké lett. Emellett visszatért a klubhoz Kovács Zoltán, Kabát Péter pedig megújította szerződését.

Az UTE szinte mindenhova szeretett volna igazolni, a védelemben,a középpályára és a csatársorba is, a nagybevásárlást pedig jól is kezdték, hiszen náluk folytatja a Dortmund második csapatából Jeremy Serwy, a diósgyőri Vadász Viktor, és Nagy Gábor a Haladásból, valamint az uruguayi védő, Rodrigo Rojo, de érkezőként felmerült Gyurcsó Ádám, az imént említett Németh Márió, Guzmics Richárd és a Vojvodina játékosának, Nemanja Radojának a neve is.

Szép lista, az tény, bár a nem kevés játékos döntött úgy, lecseréli a lila dresszt: a többi között elhagyta a csapatot José Maria Antón, Juanan, Nikolas Proesmans és Jarmo Ahjupera is.

Azonban az Újpesttől még így is meglepetést várunk, bár hamar kiderülhet, hogy igazunk volt-e, hiszen az első három körben a Haladással, a Diósgyőrrel és a Pécs együttesével találkoznak Nebojsa Vignjevic tanítványai.

Érkezők / távozók

Érkezett: Jeremy Serwy (Dortmund II), Forró Gyula (Kecskemét), Vadász Viktor (Diósgyőr), Nagy Gábor (Haladás), Aristote Mboma (Honka), Holdampf Gergő (ZTE), Berat Ahmeti

Távozott: Zamostny Balázs (Haladás – kölcsönben), José María Antón, Juanan, Lázár Bence (Nyíregyháza – kölcsönben), Simon Ligot, Lansana Sagna, Bojan Mihajlovic, Pierre-Yves Ngawa, Hisham Abdallah Said, Nikolas Proesmans, Jean-Marc Makusu Mundele, Jarmo Ahjupera, Elhadji Sidibe

5. Győr

Fotó: MTI

Láthattuk már az új győri együttest a pályán, méghozzá az Európa Liga-selejtezőjében, de ebben túl sok örömöt nem leltük. Az ETO elképesztően gyengén muzsikált, hazai pályán kaptak hármat a Göteborgtól, így tulajdonképpen egy meccs után búcsúztak is a nemzetközi porondtól.

Azonban ez a teljesítmény akár még az ötödik helyre is repítheti az ETO-t, “köszönhetően” annak, hogy az NB I-et nem túl acélos gárdák alkotják.

A 2013-as bajnok tavaly második lett, idén viszont lejjebb csúsznak: érdemi erősítés nem történt a nyáron, az egyetlen nagy név, aki aláírt, Priskin Tamás, míg Rafael Burgos számára véget ért a győri kitérő, de könnyen lehet, hogy a nagy reménységnek kikiáltott Kalmár Zsolt is távozik.

Érkezők / távozók

Érkezett: Milos Kocic, Stieber András, Windecker József (Paks – kölcsönből vissza), Simon András (Kecskemét – kölcsönből vissza)

Távozott: Patrick Mevoungou, Rafael Burgos (Ried – kölcsönadása lejárt), Nagy Gergely (Dunaújváros), Novák Csanád (Kecskemét), Kiss Máté (Gyirmót – kölcsönben), Paku Roland (Gyirmót – kölcsönben)

4. Ferencváros

Fotó: fradi.hu

Az ETO és a Fradi között mindössze egyetlen játékosban találjuk a különbséget, ez pedig Gera Zoltán. Az utóbbi évek legjobb magyar labdarúgója tíz év után visszatért a Ferencvároshoz, ahol ha esetleges sérülései miatt nem is léphet pályára túl gyakran, mindenképpen erősítést jelent Thomas Doll csapatának, hiszen egy olyan rutinos és felkészült labdarúgóval gazdagodott a csapat, amilyet rég nem látott a magyar foci.

A Fradiból egyébként távozott egy fél csapat: az Evertonban folytatja vb-t is megjárt Muhamed Besic, a balhés Leonardo Münchenben kötött ki, de nem lesz már a keretben Józsi György, Ulysse Diallo, Julian Jenner, Laczkó Zsolt, Arsenio Valpoort, és Mark Otten sem.

Az ő hiányukat megérezheti a zöld-fehér együttes, hiába érkezett Emir Dilaver, Benjamin Lauth, Stjepan Kukuruzovic és Tomislav Havojic, az ő beépítésük több időt vesz majd igénybe, ezt láttuk a Rijeka elleni kiesés során is.

Mégis úgy véljük, idővel összeáll majd a Fradi, a szezon második felében jönnek az eredmények, stabil formát tartva pedig nagy harcot vívnak majd a dobogóért. Hangsúlyozzuk, ahogy Thomas Doll is tette, ez itthon elég lehet, a nemzetközi porondon viszont nagyon kevés.

Érkezők / távozók

Érkezett: Mateo Pavlovic (Werder Bremen – újra kölcsönben, opciós joggal), Gera Zoltán, Emir Dilaver (Austria Wien), Benjamin Lauth, Stjepan Kukuruzovic, Tomislav Havojic, Predrag Bosnjak (Haladás), Michal Nalepa (Wisla Krakkó), Nagy Dániel (Osnabrück), Batik Bence (MTK – kölcsönből vissza), Orosz Márk (Lombard Pápa – kölcsönből vissza), Tarczy Pál

Távozott: Leonardo (1860 München), Józsi György, Ulysse Diallo, Julian Jenner, Aleksandar Jovanovic (Debrecen), Andrei Ionescu, Laczkó Zsolt, Arsenio Valpoort, Mark Otten (abbahagyja)

3. Diósgyőr

Fotó: MTI

A miskolciak hullámzó teljesítményt nyújtottak tavaly, hiszen jó játékkal is képesek voltak kikapni, de pocsék meccsen is tudtak gólt rúgni fontos pillanatban, így végül megnyerték a Ligakupát, majdnem a Magyar Kupát is, és egyedüli magyarként éltek túl az EL-selejtező második körét.

Tomislav Sivic csapata több alapemberét is elveszette, nincs már Gohér Gergő, Mohamadou Abdouraman, Zoran Kostic, Nenad Rajic, Vadász Viktor és Futács Márkó sem, ellenben érkezett  Németh Milán Pápáról, Drazen Okuka, Bori Gábor, valamint Antal Botond.

Ha valaki, akkor Sivic mester ismét sikerre vezetheti ezt a gárdát, és szerintünk rajta múlik majd az, hogy hol köt ki a DVTK: ha jóslatunk beválik, a harmadik helyen, az egyelőre szűkös keret ellenére is.

Érkezők / távozók

Érkezett: Bognár István (Mezőkövesd), Takács Tamás (Szigetszentmiklós), Németh Milán (Lombard Pápa), Drazen Okuka (Kaposvár), Bori Gábor (Paks), Antal Botond (legutóbb Kaposvár)

Távozott: Gohér Gergő (Puskás Akadémia), Augusto Batioja, Hornyák Marcell, Mohamadou Abdouraman, Zoran Kostic, Nenad Rajic, Vadász Viktor (Újpest), Futács Márkó (kölcsönadása lejárt, Törökországba igazolt), Gelei Vince (Csákvár)

2. Videoton

Fotó: MTI

A tavalyi negyedik hely csalódás volt a fehérváriak számára, ennek ellenére a nyáron úgy próbáltak meg erősíteni, hogy a csapat gerincét azért megtartják.

A Viditől többen is távoztak, Zé Luis visszatért klubjához, Lupeta szerződést bontott, Szekeres Adriánt pedig kölcsönadták a Dunaújvárosnak, de Lencse László sem húz már magára piros-kék mezt.

Bár a klub egyelőre nem igazolt nagy neveket (Dinko Trebotic, Horváth Tamás és Sofian Chakla), a közeljövőben még biztosan érkezik néhány játékos, akik tovább mélyíthetik a kispadot.

A Videoton bár harcban lesz a bajnoki címért, a Sport24 szerint a végjátékban leszakad az éllovastól.

Érkezők / távozók

Érkezett: Simon Ádám, Nagy Zsolt (Puskás Akadémia – kölcsönben), Dinko Trebotic, Horváth Tamás (Mezőkövesd), Sofian Chakla (Betis B)

Távozott: Nildo (Arouca), Tomas Tujvel (Kecskemét – kölcsönben), Szekeres Adrián (Dunaújváros – kölcsönben), Zsótér Donát (Dunaújváros – kölcsönben), Hudák Máté (Puskás Akadémia – kölcsönben), Tar Zsolt (Puskás Akadémia – kölcsönben), Papp Máté (Puskás Akadémia – kölcsönben), Lencse László (Puskás Akadémia – kölcsönadás után végleg), Zé Luis (Braga – kölcsönből vissza)

1. Debrecen

Fotó: MTI

A Loki kerete nagyjából készen áll a rajtra, bár a hírek szerint még védőt, középpályást és csatárt is szeretnének igazolni.

A bajnok nem gyengült jelentősen a nyáron, Pölöskey Péter, Spitzmüller István és Szatmári Csaba kiesését könnyen megoldják majd a cívisvárosban, hiszen érkezett Aleksandar Jovanovic a Fradiból, Vukasin Poleksic és Varga József pedig kölcsönből tért vissza, így nagyjából az a csapat vág majd neki az új idénynek, mint amelyik tavaly bajnoki aranyat ünnepelt.

Mivel összeszokott gárdáról van szó, és a vetélytársak nem tudtak olyan erősítést végezni a holtszezonban, ami veszélyeztetné a DVSC első helyét, így jóslatunk szerint a Loki megint uralja majd a mezőnyt, és szűk egy év múlva megvédi majd címét.

Érkezők / távozók

Érkezett: Varga József (Middlesbrough – kölcsönből vissza), Aleksandar Jovanovic (Ferencváros), Szűcs István (Létavértes – kölcsönből vissza), Vukasin Poleksic (Kecskemét – kölcsönből vissza)

Távozott: Pölöskey Péter (Pécs – kölcsönadás után végleg), Spitzmüller István (Nyíregyháza), Szécsi Márk (Nyíregyháza – kölcsönben), Bernáth Csaba (visszavonult), Szatmári Csaba (Balmazújváros), Gál Mátyás (Vasas – kölcsönadás után végleg), Kertész Tamás (Békéscsaba – kölcsönben)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik