Foci

Felcsúton ízekre szedték a magyar focit

Újabb pofont kapott labdarúgásunk: Portugália kiütötte a sokak szerint nagyreményű U19-es válogatottat.

Nincs könnyű helyzetben az ember, ha írni akar valamit az U19-es meccsről. Az 1-6-ban ugyanis minden benne van. Aki látta az látta, aki nem, az pedig ne is nézze meg.

Ennél többet maximum csak annyit érdemes hozzátenni, hogy kik alkották a portugál csapatot. Róluk még hallani fogunk. És nem a mostani miatt. Pontosabban nem csak amiatt. Hanem mert a portugál focistákról hallani szokott az ember. A magyarokról is, csak amit rólunk hallunk, arra nem biztos, hogy kíváncsiak vagyunk.

Itt van ez az U19-es Európa-bajnokság is. Elvileg a foci megszerettetése lenne a lényeg, meg az, hogy az ember megismerje azokat a fiatal játékosokat, akik esetleg a későbbiekben felnőtt szinten is képviselik majd hazánkat. Legalábbis más helyeken erről szólna a dolog. Itthon meg mi van? Felvezetés gyanánt Hajas Lászlótól megtudhatjuk, hogy a srácok nagyon trendiek és adnak a megjelenésre, szóval az Eb előtti fotózásnál csak egy kis hajlakk kellett szinte és már minden flottul is ment. Üzbegisztán ellen nem annyira, de hát az „csak” felkészülés volt ugye, majd a tornán, a rossz főpróbát sokszor jó előadás követi. Azaz követné.


Silva kedden este bohócot csinált a magyar védőkből, négy gólt szerzett
Fotó: MTI

A hajmizériával a futballvezetők feladták a magas labdát a közvéleménynek és hát köszönjük szépen, leütjük. Két dolog van, amit az utóbbi pár évtizedben a magyar játékosok fejéhez vágnak: hogy csak az a lényeg, hogy a hajuk jó legyen, meg hogy falábúak. Hajazni már az Eb előtt el lehetett kezdeni, falábúzni meg az első magyar meccs elkezdése után. És azóta megállás nélkül lehet ezt szajkózni.

Mert, hogy hazai rendezésű Európa-bajnokságon volt jó 14 perce a magyar csapatnak. Azóta 2-9-re állunk gólok terén, pontszámban meg egy nagy nullánál. Persze Ausztriát a végső győzelemre is esélyesnek tartják, Portugália pedig mérföldekkel jár előttünk több téren is a labdarúgásban. Szóval ki lehet tőlük kapni. Csak nem így.

Már ott tartunk, hogy Mészöly Géza elmondása szerint csalódott a csapata több játékosában is, és büntetésből a padra száműzi őket. Csak már annyian lesznek lassan „büntiben”, hogy nem lesz kit beállítani… Meg hát a 2-9-ben nem csak a játékosok vannak benne, ugye. Hanem az is, aki összeválogatta az együttest.

Eb-t rendezünk, de mégsem sült el jól a dolog. Sőt, talán még csak rontott a honi labdarúgás megítélésén.

Azt még ne vegyük el a fiúktól, hogy Izrael ellen egy bravúr elegendő a minimális célkitűzés eléréséhez, azaz az U20-as világbajnoki részvétel kiharcolására. Aztán ha összejön, akkor jövőre is lesz min bosszankodni, amikor elkezdődik a vébé.

Ennek nem így kéne lennie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik