Foci

Németország a világbajnok!

A német labdarúgó-válogatott a hosszabbításban, Mario Götze góljával győzte le Argentínát a világbajnoki döntőben.

Huszonnégy év után újra Németország és Argentína játszotta a labdarúgó-világbajnokság döntőjét. Az első félidő nagy részében az argentinok dolgoztak ki nagyobb lehetőségeket, ám Higuaín előbb ajtó-ablak helyzetben mellé lőtt, majd betalált ugyan, de les miatt érvénytelenítették a gólját. Németország Höwedes fejesével veszélyeztetett a szünet előtti pillanatokban, a kapufa mentette meg Argentínát.

A második felvonás kezdetén Messi hagyott ki egy gólszerzési lehetőséget. A folytatásban visszább esett a tempó és a helyzetek is elmaradtak, így nem született meg a döntés a rendes játékidőben, a vb-döntők történetének hetedik hosszabbítása következett.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Pörgősen indult a ráadás, előbb Schürrle, majd Palacio került ziccerbe, de a hálók továbbra is érintetlenek maradtak. A 113. percben járt a mérkőzés, amikor Mario Götze vett mellre egy beívelt labdát, majd a kivetődő Romero mellett a kapuba lőtt (1-0). A hosszabbítás hosszabbításában Messi végezhetett még el egy szabadrúgást, de csúnyán fölé lőtt, Németország 1-0-ra megnyerte a döntőt.

A Nationalelf története során 1954, 1974 és 1990 után negyedszer lett világbajnok, ezzel utolérte az örökranglista második helyén Olaszországot. A rekorder öt sikerével továbbra is Brazília.

Tizenhat góllal a vb-k történetének legeredményesebb játékosa, Miroslav Klose újabb rekordot állított fel, ugyanis 17. győztes vb-meccsén van túl, amivel megelőzte a brazil Cafút.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, döntő

Rio de Janeiro, Maracana Stadion, Játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz)

Németország – Argentína 1-0 (0-0) – hosszabbításban

Németország: Neuer – Lahm, Hummels, Boateng, Höwedes – Schweinsteiger, Kramer (Schürrle, 31.) – Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120.) – Klose (Götze, 88.) Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Biglia, Mascherano, Perez (Gago, 86.) – Lavezzi (Agüerio, a szünetben), Messi, Higuaín (Palacio, 78.) Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

Gólszerző: Götze (113.)

Sárga lap: Schweinsteiger (28.), Höwedes (34.) illetve Mascherano (64.), Agüero (65.)

Piros lap:

Videó – Ez a gól döntött:

Vége, Németország a világbajnok! Negyedik alkalommal!

120+3. PERC: Veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást Argentína, Messi állt a labda mögé, de csúnyán fölé lőtte!

120. PERC: Özil le, Mertesacker be.

118. PERC: Messi vette célba a kaput fejjel, de a labda a háló tetjén landolt.

116. PERC: Palaciót kereste a csapattárs, de rossz volt a passz.

113. PERC: GÓÓÓÓL! Vezet Németország! Schürrle tekerte középre a labdát balról, Götze vette mellre a labdát, majd a kivetődő Romero mellett a kapuba lőtt, 1-0!

109. PERC: Agüero találta el a kezével Schweinsteiger fejét, a játékvezető le is fújta a szituációt, de nem adott második sárgát az argentin támadónak.

106. PERC: Elkezdődött a hosszabbítás második 15 perce.

105. PERC: Vége a hosszabbítás első félidejének.

102. PERC: Az utóbbi percek eseménytelenül teltek. Schweinstigert kellett ápolni Mascherano belépője után, de folytatni tudta.

97. PERC: Hatalmas argentin helyzet! Palacio állt szemtől szemben Neuerrel, át is tudta emelni a kapus felett a labdát, de az a kapu mellé szállt.

92. PERC: Agüero lőtt éles szögből, bedobás.

91. PERC: Egyből hatalmas német helyzet! Schürrle lőhetett közelről, de Romero védeni tudott!

91. PERC: Szóval hosszabbítás és már megy is! Németország indította útjára a labdát.

Ezt megelőzően az 1934-es, az 1966-os, az 1978-as, az 1994-es, a 2006-os és a legutóbbi, 2010-es finálé dőlt el hosszabbítás után. Ezekből az 1994-es és 2006-os találkozó jutott el a 11-es párbajig.

Vége a rendes játékidőnek, hosszabbítás!

90+1. PERC: Götze kapott ajádnékba egy labdát, majd bő 20 méterről lőtt, de gyengén, Romero így könnyedén hárított.

90. PERC: Három perc lesz a hosszabbítás.

88. PERC: Klose is elhagyja a pályát, Götze váltja.

86. PERC: Harmadik cserelehetőségét is kihasználja Argentína, Perez helyére Gago érkezik.

84. PERC: A kisebb pauza után Messi próbálta kiugratni Agüerót, de a csapattárs épp kifelé mozgott, majd elcsúszott, amikor a labdára startolt volna.

Közben egy ember beszaladt a pályára.

82. PERC: Előbb Lahm szöktette zseniális ütemben Özilt, aki hasonlóan szépen készítette le a labdát Kroosnak, ő azonban kapásból “eltörte” a labdát, Romero angyali nyugalommal figyelte, ahogyan a labda elgurul a kapu mellett.

80. PERC: Höwedes maradt üresen az argentin kapu előtt, de addig térült-fordult, amíg levarázsolták a lábáról a labdát. Hatalmas helyzet lehetett volna!

78. PERC: Messi tuszkolta be a labdát a tizenhatoson belülre, de Neuer kivetődve elhárította a veszélyt.

78. PERC: Higuaín le, Palacio be.

75. PERC: Messi cipelte a labdát Höwedesszel a nyakán, ballal tekert, de a labda elkerülte a kaput.

71. PERC: Kis területen játszottak a németek, Schürrlétől azonban elpattant a labda, így Romero le tudott csapni rá.

65. PERC: Egyenlít Argentína! Már, ami a sárgákat illeti. Agüero elkésve lépett oda Schweinsteigernek.

64. PERC: Klose bokáit koccantotta össze Mascherano egy sárgáért cserébe.

62. PERC: Schürrle tette középre a labdát, de az megpattant egy védőn, Özil így nem tudott mit kezdeni vele, kapásból mellé lőtt.

60. PERC: Klose fejelhetett, de egyenesen Romero kezei közé bólintotta a labdát.

57. PERC: Neuer jött ki a kapujából, kiöklözte a labdát, majd letarolta Higuaínt. Nem tudjuk miért, de szabadrúgás kifelé.

53. PERC: Elmondhatjuk, hogy a szünet nem tett jót a meccsnek, mind a két csapat lassan, körülményesen focizik a második félidő elején.

50. PERC: Agüero fejelte le a labdát Higuaínnak, de a csatártárs luftot rúgott…

47. PERC: Hatalmas argentin helyzet! Messi kapta a labdát, ballal a hosszú alsót célozta meg, de eltévesztette. Óriási gólszerzési lehetőség volt! 

46. PERC: Megy a második félidő! Cserélt Argentína, Agüero folytatja Lavezzi helyén.

Egy kis félidei olvasnivaló: Farokkal, nem nyelvvel szerezhető sok barát.

Vége az első félidőnek, az állás 0-0!

45+2. PERC: Kapufa! Német szöglet után Höwedes fejelhetett, a labda a kapufán csattant, majd a lesen álló Müllerhez pattant, szabadrúgás kifelé.

45. PERC: Két perc lesz a ráadás.

44. PERC: Özil tartotta meg egy remek csellel a labdát a tizenhatos előtt, lekészítette a játékszert Kroosnak, de erőtlen kapáslövése nem okozott gondot Romerónak.

40. PERC: Messi lépett ki a leshatáron, lerázta a védőjét és Neuerre vezette a labdát, üggyel-bajjal lecselezte a kapust, de a visszaérő Boateng a kapu torkában menteni tudott.

37. PERC: Müller játszotta meg Schürrlét, a csereként beszálló játékos pedig kapásból lőtt, Romero a levegőben úszva bokszolta ki a labdát. Közben a lesen álló Özil zavarta a kapus, így szabadrúgás kifelé.

36. PERC: Lavezzi kígyózott a német védők között, majd Messihez játszotta a labdát, aki Higuaínt kereste, de a laszti szögletre pattant. Lavezzi ívelt középre, de Neuer jó ütemben jött ki a kapujából.

34. PERC: Höwedes rúgta le Zabaletát, villant is a sárga.

31. PERC: Szegény Kramer, sérülés miatt le kellett cserélni, Schürrle a helyén.

29. PERC: Higuaín most betalált Messi passza után! De les miatt érvénytelenítik… Jogosan egyébként.

28. PERC: Schweinsteiger ütközte le Lavezzit, sárga.

27. PERC: Lahm zseniálisan tette be a labdát középre, Müller vetődött, de nem érte el, Romero pedig védett. Közben az asszisztens emelte a zászlaját és valóban les volt, szabadrúgás kifelé.

25. PERC: Egyelőre hiányzik az átütőerő a németek támadójátékából. Most is csak passzolgattak, aztán eladták a labdát.

21. PERC: Mi maradt ki… Kroos fejelte haza felelőtlenül a labdát, amely üresen találta Higuaínt a német kapu előtt, de a csatár senkitől sem zavartatva a kapu mellé lőtt. Elképesztő!

17. PERC: Áúcs, ez nekünk fájt… Kramer ütközött Garayjal, nagyot kapott a fejére a fiatal játékos, de némi ápolás után úgy fest folytatni tudja.

15. PERC: Most Kroos ívelt középre szabadrúgásból, de a hosszún érkező Müller elől fejjel tisztázni tudtak.

13. PERC: Lahm kereste Klose fejét, de a beívelt labda magas volt a veterán csatárnak.

10. PERC: Ezek most Argentína percei! Zabaleta lépett fel egy támadással, ő is Hummelst futotta le, középre is tudta tenni a labdát, de az elgurult a csapattársak között. Nagy lehetőség volt!

9. PERC: Messi sprintelte le a labdával Hummelst, az alapvonal elől még középre tudta kanyarintani a bogyót, de egy társ sem érkezett középen üresen.

7. PERC: Müller most beadással próbálkozott, de mély volt az ívelése, Romero kezében kötött ki a labda. Németország kezdte aktívabban a meccset.

5. PERC: Müller próbálta meg középre tenni a labdát, de az megpattant egy védőn és Romero megkaparintotta.

4. PERC: Veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást Németország, de a lövés után elakadt a labda a blokkban. Az ellenakció végén Argentína lódulhatott meg, Higuaín próbálkozása után azonban a labda olyannyira elkerülte a kaput, hogy bedobással folytatódott a meccs.

2. PERC: A tizenhatos előterében passzolgattak a németek, de Mascherano megakasztotta a támadást, majd kibikázta a labdát a mezőnybe.

1. PERC: A fehérben játszó németek kezdték el a meccset. Argentína kékben játszik.

Khedira minden bizonnyal megsérülhetett a bemelegítés során, ugyanis hiába ő volt feltüntetve a kezdőben, Kramer játszik a helyén.

Köszöntjük a Kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés!

ELŐZETES

Lotthar Mätthaus, a németek korábbi kiválósága azt találta mondani a világbajnoki döntő felvezetéseként, hogy az 1954-es finálé és az Aranycsapat óta nem volt ekkora esélyese az aranyéremért vívott mérkőzésnek, mint most. Talán senkit nem fog meglepni, hogy a korábban a magyar válogatottat is irányító Mätthaus a Nationalelfre gondolt.

A mutatott játék alapján valóban a németek tűnnek esélyesebbnek, Joachim Löw együttese két riválist, a csoportkörben Portugáliát, az elődöntőben pedig a házigazda Brazíliát is kiütötte és egy-két gyengébb meccset leszámítva meggyőzően teljesít. Közben a túloldalon Argentína eddig minden meccsén csak egy hajszállal volt jobb aktuális riválisánál – persze ez is bőven elég –, így tulajdonképpen már az nagy bravúr Lionel Messiéktől, hogy eddig eljutottak.

Ugyanakkor hiába számít közhelynek, egy mérkőzésen tényleg bármilyen forgatókönyv bejöhet, azaz mindenképpen egy érdekes összecsapás vár ránk.

Huszonnégy év után tehát újra Németország és Argentína játssza a labdarúgó-világbajnokság döntőjét: a Rio de Janeiróban vasárnap este sorra kerülő összecsapást követően előbbi gárda története során negyedszer, utóbbi pedig harmadszor hódíthatja el a tízmillió dollár értékű, 18 karátos aranyból készült trófeát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik