Foci

Nyolc focimeccs, ami sokkolta a világot

A brazil labdarúgó-válogatott méretes zakója kapcsán az angol Telegraph gyűjtötte össze a futballtörténelem legmeglepőbb eredményeit. Két magyar érdekeltségű mérkőzés is szerepel a gyűjteményben.

Ahogyan arról beszámoltunk, Luiz Felipe Scolari legénysége 7-1-re kapott ki Németországtól a világbajnoki elődöntőben. Ez történelmi méretű zakó, hat góllal korábban csak Uruguay győzte le a Selecaót. Az angol Telegraph nyolc mérkőzést szedett össze a múltból, amelyek hasonlóan nagy meglepetésnek számítottak.

Anglia – Egyesült Államok 0-1, 1950

A szigetországi együttes 1950-ben szerepelt először a focivébén, Brazíliában pedig rögvest a második mérkőzésén nem várt vereségbe szaladt bele: a félprofikból és amatőrökből verbuválódott amerikai együttes egy sikeres támadással legyőzte a futballnemzetet. Azt a kék mezt, amit Anglia akkor viselt a vb-n, sosem vetették be újra a Háromoroszlánosok.

Brazília – Uruguay 1-2, 1950

Nem ugrunk nagyot az időben, ezt a meccset ugyanazon a vb-n játszották le. A házigazda Brazília ugyan vezetett dél-amerikai riválisa ellen, de Uruguay fordított és ezzel a világbajnokságot is megnyerte. A Maracanában elszenvedett vereség külön nevet is kapott, azóta csak Maracanazóként emlegetik. (A keddi vereségnek Mineirazo lett a neve.)

Anglia – Magyarország 3-6, 1953

A legendás Aranycsapat nagy győzelmét ki ne ismerné? 120 ezer néző gyűlt össze a Wembleyben, hogy megnézzék mire mennek az angolok a magyarok ellen, Puskás Ferencék azonban olyan focival rukkoltak elő, amelyről még a legyőzött fél is ódákat zengett. Angliában és Magyarországon sem feledik azt a mérkőzést.


A magyar és az angol csapat érkezik a gyepre 1953 novemberében
Fotó: Europress Fotóügynökség 

NSZK – Magyarország 3-2, 1954

Egy újabb felejthetetlen mérkőzés, bár ennek mi nem örülünk annyira. A döntőig menetelő magyar válogatott a fináléban hiába vezetett 2-0-ra, Bernben végül a nyugatnémet együttes örülhetett a világbajnoki aranynak. A németek csak berni csodaként emlegetik a számunkra oly fájó meccset, aminek nemrég volt a 60 éves évfordulója.

Brazília – Olaszország 4-1, 1970

Az 1970-es világbajnoki döntőt sokan úgy tartják számon, mint minden idők egyik legszebb támadófociját hozó mérkőzését. A brazilok 4-1-re győzték le riválisukat az aranyéremért folytatott harcban, a pontot az i-re Carlos Alberto tette fel egy szenzációs akció végén.

Videó – Carlos Alberto gólja:

Dánia – Németország 2-0, 1992

Igen, az ominózus Európa-bajnokság sem maradhat ki a sorból, amikor a dánok gyakorlatilag a strandról érkezve ültek fel a kontinens trónjára – az északiak azért indulhattak el az Eb-n, mert Jugoszláviát kizárták. Dánia abszolút esélytelenként lépett pályára a göteborgi fináléban, mégis legyőzte jóval nevesebb riválisát és az ország labdarúgásának legnagyobb sikerét aratta.

Németország – Anglia 1-5, 2001

Egy újabb fájó pont a németeknek: a rivális angolok a triplázó Michael Owen vezérletével diadalmaskodtak a müncheni Olimpiai Stadionban. Anglia tétmeccsen 1966 után győzte le ismét Németországot. Érdekesség, hogy a szigetországiak mindhárom gólszerzője, Owen, Steven Gerrard és Emile Heskey is a Liverpoolban focizott ekkor – Gerrard azóta is.

Spanyolország – Hollandia 1-5, 2014

Jól indult az idei világbajnokság a címvédő spanyoloknak, ugyanis Xabi Alonso értékesített büntetőjével még vezettek Hollandia ellen, azonban innentől kezdve beindult a németalföldi henger, amely végül ötöt rámolt be a tehetetlen Iker Casillas hálójába. Spanyolország aztán Chilétől is kikapott és ugyan Ausztráliát sikerült legyőzni, már a csoportmeccsek után véget ért a vb az ibériaiak számára. Sokan a tiki-taka halálának tartják a Hollandia elleni zakót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik