Foci

Brazília: de ki fog itt gólt lőni?

A brazil válogatott a védelem és a támadó szekció egy-egy ásza nélkül kénytelen harcba szállni a világbajnoki döntőért - Németország ellen. Előbbi pótolható, utóbbi nem nagyon.

Ronaldo – a brazil, a “Fenomén” – és a hazai szurkolók mindentől függetlenül és egyértelműen aranyérmet várnak. Ez nem kérdés. Mint ahogy az sem, hogy a német szakértők egyöntetűen német győzelemre tippelnek.

Franz Beckenbauer, Pierre Littbarski, Günther Netzer és társai nyilván nem a két ország statisztikájára (21 meccs, 12 brazil, 4 német győzelem, 5 döntetlen), vagy a 2002-es vb döntőjének eredményére (Brazília-Németország 2-0) alapozzák optimizmusukat, sokkal inkább arra, hogy a hazai csapat két meghatározó futballistája, Neymar és Thiago Silva sem léphet pályára ellenük.

Az ötszörös győztes Brazíliát legutóbb épp 2002-ben világbajnoki címhez segítő Scolari vélhetően Williant szerepelteti majd Neymar helyén, míg Thiago Silvát a BL győztes Bayer München belső védője Dante pótolja majd.

Ugyanakkor a brazil sajtó most éppen azt kéri számon a selecao kapitányán, hogy az eddig harmatgyenge Fred vagy Hulk helyett miért nem nevezte az otthon újra megtáltosodó Ronaldinhot, aki Neymar hiányában megoldhatta volna a góllövést.

Nyilván kívülről mindenki rém okos, de belüllől már sokkal visszafogottabban látja az esélyeket Löw német és Scolari brazil szövetségi kapitány.

 
Joachim Löw visszafogott, mint mindig
Fotó: europress 

“Ők így is veszélyesek. Neymar és Silva valóban nagyon erős játékos, de hiányuk extra teljesítményre sarkallja majd a többi játékost. Más csapatoknál hasonló helyzetben éppen ezt tapasztaltam a múltban. A védelemben ott van Dante. Senki se gondolja, hogy ő rosszabbul fog játszani Németország ellen, mint Thiago Silva. Ennek ellenére meg vannak a módszereink és eszközeink, valamint a játékminőségünk arra, hogy haza küldjük őket” – ” nyilatkozta a német szövetség hivatalos honlapján Löw.


“A németek taktikailag érettek, erős a keretük, kiváló játékosaik vannak. Szép kihívás lesz ellenük futballozni, de ez egyben egy lehetőség nekünk, hogy megmutassuk: Brazília megérett a sikerre. A várható taktikámról még nem szeretnék részletesen beszélni, de ha három védekező középpályással állok fel, az több lehetőséget és több szabadságot biztosítana a felfutó szélső hátvédeknek. Nem majd játszunk szépen, nem gyönyörködtet a futballunk, de lassan lépkedünk előre. Még két lépés kell” – így Scolari. Mondandójából az is kisül, hogy szerinte nem várható gólgadag meccs. Ő például felettébb elégedett lenne, az 1-0-as sikerrel.

A nagy érdeklődéssel várt brazil-német csata kedden 22 órakor kezdődik Belo Horizontében és az M1-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik