Foci

Wilmots: Argentína teljesen átlagos csapat

Unalmas mérkőzésen győzte le Argentína Belgiumot, majd még unalmasabb 90 perc szenvedés következett a Hollandia-Costa Rica mérkőzésen. Itt legalább a hosszabbításra felpörögtek a játékosok, majd a büntetőpárbajban Luis van Gaal szövetségi kapitány mesteri húzása eldöntötte a mérkőzést.

Argentína Gonzalo Higuaín korai góljával, 1-0-ra győzte le Belgiumot, egy izgalmasnak és látványosnak nem kifejezetten mondható, de taktikus találkozón.

„Ez volt a legjobb mérkőzésünk eddig: kiegyensúlyozottan játszottunk, és nagyon elégedett vagyok a csapatom teljesítményével. Taktikailag kifogástalanok voltunk, remek volt a stratégia, és a játékosok igazi csapatot alkottak a pályán, ilyennek kell lennie egy csapatnak, mindenki odatette magát a másikért is. Ráadásul abból is fel tudtunk állni, hogy Di Maríát le kellett cserélni, pedig az nagy veszteség számunkra. A minimum elvárást, hogy legjobb négy közé jussunk, már teljesítettük, de többet akarunk!” – mondta Alejandro Sabella szövetségi kapitány az összecsapás után.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

„Hihetetlenül boldog vagyok, és ezt szeretném megosztani családommal és egész Argentínával is. Az első meccstől kezdve mondtam: nem vagyok ideges, majd jön az első gólom. Szerencsére pont ilyen válságos helyzetben jött ki jól a lépés. Sok idő telt el, mióta nemzetünk utoljára vébé elődöntőt játszhatott, örülök, hogy én is ebbe a csapatba tartozom, megérdemelten harcoltuk ki a négy közé jutást” – nyilatkozta Higuaín, akit a meccs emberének választottak.

Marc Wilmots, a belga tréner már nem ítéli meg ennyire pozitívan az ellenfél játékát.

Fotó: Europress Fotóügynökség

„Argentína nem volt lehengerlő. Nekem egy átlagos csapatnak tűntek, akik jól használták ki a tapasztalatukat. Ők voltak az esélyesebbek, korán vezetést szereztek, és tudták, hogyan őrizzék meg ezt az előnyt, hogyan állítsanak meg minket. Tanulnunk kell még: ilyen tornákon, mint egy világbajnokság, mindenki súlyosan fizet a kis hibákért is, és néha intelligensebbnek kell lenni az ellenfélnél” – osztotta meg gondolatait a belga aranygeneráció mestere a riporterekkel.

A dél-amerikai csapat ellenfele az elődöntőben Hollandia lesz, miután az Oranje dögunalmas 90 perc után a hosszabbításban sem tudott mit kezdeni Costa Ricával, így büntetőpárbajban a Jasper Cillessen helyére csereként beálló kapus, Tim Krul két védése juttatta tovább a narancssárgákat az elődöntőbe.

„Csapatszellemet és összetartozást tekintve ez a legjobb gárda, amivel valaha dolgoztam. Jobbak vagyunk Costa Ricánál, megérdemeltük a továbbjutást. Nem ismerem a statisztikákat, nem tudom, mennyi volt a labdabirtoklás, hányszor találtuk el a kapufát és hány helyzetet dolgoztunk ki – a végén úgyis a gól számít” – mondta Louis van Gaal, aki 2012 óta ül a holland válogatott kispadján, és a világajnokság után a Manchester United cspatához távozik.

Fotó: Europress Fotóügynökség

“Ami a kapuscserét illeti, Tim Krullal megbeszéltük, hogy így lesz, ő a legjobb választás a büntetőkhöz, nagyobb is, mint Cillessen. Neki viszont nem szóltunk, nehogy befolyásolja a koncentrációban, szétessen miatta a figyelme. Az nem kérdés, ki lesz a kezdő a következő mérkőzésen, de úgy érzetük, Krul a nyerő, ha büntetőpárbajra kerül sor, és igazunk is lett: mindig ráérzett a jó irányra, kettőt pedig meg is fogott. – magyarázta a kapuscsere hátterét is.

Jorge Luis Pinto, Costa Rica szövetségi kapitánya is pozitívan látja válogatottja teljesítményét.

„Persze fáj a kiesés, de boldogok is vagyunk. Amikor megérkeztünk Brazíliába, akkor a legtöbben nem hittek bennünk, de sok örömet okoztunk nekik a torna során. Igaz, most haza kell utaznunk, de nem kaptunk ki, még a legnagyobb erőt képviselő nemzetektől sem, akik ellen játszanunk kellett. Azt hiszem, ma is sikerült felvennünk a hollandokkal a versenyt, és bár még mindig van hova fejlődni, jó úton járunk. Megmutattuk, hogy jól szervezettek vagyunk, tudunk taktikusan játszani és tudunk focizni. Büszke vagyok a játékosaimra és az országra, mindent beleadtak” – értékelt a mester.

Az ismét mérkőzés emberének választott costa ricai kapus, Keylor Navas is úgy véli, nincs miért szégyenkezniük.

„Ez a világbajnokság nagyon jó tapasztalat számunkra, és emelt fővel távozhatunk. Mindenki jó munkát végzett, mindent kiadtunk magunkból a pályán. Veszíteni nehéz, senki nem szeret. De mi nem is veszítettünk el egyetlen meccset sem – a tizenegyes párbaj nem igazi vereség” – tett tanúbizonyságot igazi pozitív hozzáállásról a hálóőr.

Az argentin-holland elődöntőt július 9-én, magyar idő szerint este 10-kor rendezik Sao Paulóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik