Foci

A németek legyőzték a görcsös franciákat

Elsőként Németország jutott a brazíliai labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, ezzel rekordot is döntött.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, negyeddöntő:

Franciaország-Németország 0-1 (0-1)
Rio, Maracana-stadion, vezette: Nestor Pitana (argentin)

Franciaország: Lloris – Evra, Varane, Sakho (Koscielny, 71.), Cabaye (Remy, 74.), Griezmann, Debuchy, Matuidi, Cabaye, Valbuena (Giroud, 85.), Benzema, Pogba. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Németország: Neuer – Höwedes, Hummels, Boateng, Lahm, Khedira, Özil (Götze, 84.), Schweinsteiger, Kroos (Kramer, 90+2.), Müller, Klose (Schürrle, 68.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Gólszerzők: Hummels (13.)

Sárga lap: Khedira (54.), Schweinsteiger (80.)

Ez elég sovány volt a franciáktól. Didier Deschamps csapata ezen a mérkőzésen végtelenül görcsösen és erőtlenül játszott, egy-egy egyéni megoldáson kívül nem tudott nyomást gyakorolni a rendkívül taktikus és jóval összeszokottabb német válogatottra.

Mintha nem lett volna elképzelés a játékukban, ami nyilvánvalóan nem igaz, ennek ellenére mégis hiányzott valami, ami egy világbajnoki negyeddöntő megnyeréséhez, de legalábbis egy kiegyenlített meccshez szükséges. 

A németek a 13. percben Hummels találata után fegyelmezetten és a kontrákra építve játszottak, ezt pedig nagyon jól tudják mívelni.

Egymás után negyedik alkalommal jutott a világbajnoki elődöntőbe a német válogatott, ez korábban egyetlen csapatnak sem sikerült, így történelmet írt Joachim Löw együttese.

A németek a Brazília-Kolumbia meccs győztesével játszhatnak a világbajnoki döntőért.

Videó – Hummels fejese döntött:

Élő közvetítésünk az alábbiakban olvasható.

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! ELŐDÖNTŐS NÉMETORSZÁG!

90+4. PERC: ELKÉPESZTŐ francia helyzet! Csak előre tudtak jönni a franciák, Benzema kapta meg a 16-oson belül, lőtt a bal oldalról, jól is találta el, de Neuer óriási bravúrral kivédte az utolsó lehetőséget.

90+2. PERC: CSERE, Kroos helyett Kramer a pályán.

90. PERC: 4 percet hosszabbít a játékvezető.

88. PERC: Hatalmas német helyzet: Müller vitte el a labdát a jobb szélen, szépen középre gurított, de Schürrle Varane hasába rúgta a labdát.

85. PERC: CSERE, most jön Giroud, Valbuena helyén.

84. PERC: CSERE, Götze jött be Özil helyett.

82. PERC: Francia helyzet, majd francia szöglet után kontrázhatott Németország, Özil adta középre, Müller lába előtt elment a labda, Schürrle viszont lőhetett, Lloris hatalmas bravúrral védett.

80. PERC: SÁRGA lap, Schweinsteiger állította meg Griezmannt.

76. PERC: Nagy francia helyzet, Benzema lőtt 10 méterről a kapura, de levágódott a labda.

75. PERC: Müller kerülte meg a francia védőket, középre passzolt, a franciák üggyel-bajjal szabadítottak fel.

74. PERC: Schürrle lőtt váratlanul kapura, Lloris védeni tudott.


Valbuena és Khedira
Fotó: Europress Fotóügynökség 

74. PERC: CSERE a franciáknál, Remy jött be Cabaye helyén.

74. PERC: Griezmann egyedül próbálta megoldani, a lövése azonban elszállt a kapu előtt.

71. PERC: CSERE a franciáknál is, Sakho helyett Koscielny.

68. PERC: CSERE a németeknél, a 135. válogatottságát letudó Klose helyén Schürrle. 

64. PERC: Müller ezen a meccsen eddig a reklamálásaival tűnik ki. 

57. PERC: Nagyszerűen kényszerítőzött Matuidi és Valbuena, de előbbi aztán rosszul adott középre. A szöglet után Varane fejelt kapura, Neuer lehúzta.

56. PERC: Griezmann most nagyon aktív a bal oldalon.

54. PERC: SÁRGA lap Khedirának, aki Griezmannt taszajtotta el a középpályán, a francia ígéretesen indult meg.

52. PERC: Özil ment el a jobb szélen, szögletre tisztáztak a beadása után. Kroos végezte el, de a németek zavarták Llorist, így jöhettek a franciák.

50. PERC: Valbuena esett el Schweinsteiger szorításában. A sértett a védelem mögé emelt, ott lesen álltak többen is, igaz, nem jelzett a partjelző. De nem is érte el senki. 

48. PERC: Fel kell pörögnie a franciáknak, ha egyenlíteni akarnak. Máskülönben jogosan érheti majd őket a szurkolói kritika: még csak meg sem próbáltátok!

46. PERC: És elkezdődött a második, nincs csere egyik oldalon sem. 

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

44. PERC: Karim Benzema egyedül próbálta megoldani, és nem is csinálta rosszul. Megkapta, átvette a labdát, egy cselt is megcsinált a 16-os bal csücskétől egy méterre, lőtt, Neuer azonban a helyén volt. 


Thomas Müller próbálkozik
Fotó: Europress Fotóügynökség 

42. PERC: Francia les, ez már jelzi, hogy próbálkoznak, próbálkoznak. 

34. PERC: Hihetetlen francia helyzet. Griezmann adta be jobbról erőből, a labda Valbuenát találta meg, aki kapura lőtt, a labda egy védőn felpattant, Benzema belepöccintett, Neuer pedig szögletre mentett.

33. PERC: Továbbra is a németek irányítanak, Müller elesett Debuchy mellett, dehát ezt ő sem gondolta komolyan. Nincs tizenegyes. 

31. PERC: Előbb Özil végezhetett el szabadrúgást a 16-os oldalvonalának közeléből, a beívelést szögletre fejelték a franciák. Kroos állt oda a sarokrúgáshoz, a vége német bedobás lett, majd felszabadítottak a franciák.

26. PERC: Khedira ugratta ki Müllert, aki elől Lloris az utolsó pillanatban felszedte a labdát.

24. PERC: Klose esett el a 16-oson belül Debuchy mellett, aki rángatta egy kicsit a mezét, de nem annyira, hogy Pitana 11-est adjon a mozdulatért.

22. PERC: Lassan eltelt tíz perc a gól óta, de nem láttunk heves francia rohamokat. Igaz, a németek sem erőltették most a támadásokat. 

13. PERC: GÓÓÓL! Vezet Németország. Hummels fejelte a hálóba a labdát. Kroos csavarta be a 16-oson belülre az oldalvonal közeléből, a Dortmund játékosa pedig nem hibázott fejjel. 0-1!

11. PERC: Az első komoly francia akció: a bal oldalról érkezett az alapvonalról Cabaye beadása, Benzemáig nem ért el viszont a beadás, pedig szinte üresen várta középen. Boateng tisztázott.

9. PERC: Egyik németen sem látszik, hogy influenzás lenne. Müller tolta ki balra Özilnek, ő beívelte a dzsumbujba, kifejelték a franciák.

6. PERC: A németek aktívabbak, ez vitathatatlan. De még nagyon az elején járunk.

3. PERC: Az első lendületes akció egy francia labdavesztés után a németeké volt, de Müller nem tudta a kapuig elvezetni a lövését, az elakadt a védelemben.


Német drukkerek a meccs előtt
Fotó: Europress Fotóügynökség 

1. PERC: Elkezdődött a mérkőzés, az első negyeddöntő Brazíliában.

A himnuszokra álltak fel a csapatok. Előtte a diszkrimináció elleni küzdelem jegyében a két csapatkapitány, Hugo Lloris és Philip Lahm szólt a nagyérdeműhöz.

A német keretben állítólag többen is influenzás tünetekkel küzdenek, de azon sem lennénk meglepve, ha ez egy elterelő hadművelet lenne a germánok részéről.

A németek éppen 60 évvel ezelőtt vb-döntőt játszottak. Igen, a magyar válogatottal, Bernben…

Hamarosan kezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK:

Tulajdonképpen mindkét válogatott simán jutott el a negyeddöntőkig, igaz ez még akkor is, ha a németek alaposan megizzadtak a rendkívül szimpatikusan játszó és küzdő Algéria ellen. 

A németeknek persze nagyon kellett az, hogy már az első meccsük nagyon jól sikerüljön, hiszen a portugálok elleni 4-0 hatalmas önbizalmat és lendületet adhatott nekik. Pedig többen is féltették a németeket, akik persze ismét bebizonyították, hogy világversenyen nem kell őket félteni.

A franciák előbb kötelező győzelemként tudták le Hondurast, majd a Svájc elleni 5-2 után már elkezdték a gall hívek a merészebb álmok szövögetését is. Az Ecuador elleni 0-0 aztán visszahuppantotta őket a földre, és még a Nigéria elleni 2-0 sem töltötte el őket bizakodással.

Talán éppen ez lesz a sikerük titka a németek ellen. Két higgadt edző, két higgadt csapat. 

Kíváncsian várjuk, melyikük lép tovább a legjobb négy közé, ahol a Brazília-Kolumbia meccs győztesével találkozhat a döntőbe jutásért.

A két csapat eddigi eredményei:

Franciaország-Honduras 3-0
Franciaország-Svájc 5-2
Franciaország-Ecuador 0-0

A nyolcaddöntőben:

Franciaország-Nigéria 2-0

Németország-Portugália 4-0
Németország-Ghána 2-2
Németország-Egyesült Államok 1-0

A nyolcaddöntőben:

Németország-Algéria 2-0 – hosszabbítás után

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik