Foci

Wilmots: Ijesztő volt az amerikai gól

Belgium eddigi legjobb mérkőzését játszva győzte le a meglepően magas szinten játszó amerikai válogatottat. Marc Wilmots és Jürgen Klinsmann egymást licitálták túl cseréikkel, taktikai húzásaikkal.

Nem tudni, mit mondott Jürgen Klinsmann az USA csapatának a rendes játékidő után, az minden esetre biztos, hogy a 90 percnyi nagyiramú játék után, ahol az amerikai kapu végig nyomás alatt volt, majd a hosszabbítás első félidejében bekapott két gyors gól után még mindig volt erejük ahhoz, hogy teljesen megújuljanak.

A belgák viszont végre igazi focit játszottak: a korábbi találkozóikon meglehetősen szürkén futballozó válogatott ezúttal szinte egykapuzott, majd Marc Wilmots cserélt, és a cserejátékosok el is döntötték a mérkőzést. Bár végül két gólt kapott, Tim Howard, az USA szakáll-védjegyű veterán kapusa kivédte a belgák szemét, ha ő nincs, a németalföldiek csúnyán megszórták volna az amerikai válogatottat. Nem véletlen, hogy ő lett az idei vébén az első „Meccs embere”, aki a vesztes válogatottból került ki.

„.Szeretnék gratulálni Jürgen Klinsmannak és csapatának, főleg Tim howardnak, aki fantasztikus teljesítményt nyújtott. Ijesztő volt az amerikai gól a végén, de végig mi voltunk fölényben, megérdemelt győzelem volt.” – méltatta az elenfelet is Wilmots, a belgák szövetségi kapitánya.

Marc Wilmots
Fotó: Europress fotóügynökség

27 lövésünk találta el a kaput, igazi támadó szellemű játékot játszottunk. Megmutattuk, hogy tudunk focizni, bátrak voltunk, és feszegettük a határainkat. Lukakut sokan kritizálták, de mondtam neki, hogy eljön majd az ő mérkőzése is – igazam lett. A média pedig ne aggódjon tovább amiatt, hogy nem játszunk igazi focit.” – értékelte saját csapatának teljesítményét.

Jürgen Klinsmann sem szégyenkezhet válogatottja teljesítménye miatt. A németeket 2006-ban vébé ezüstig vezető szakember remek csapatot faragott az amerikai fiatalokból.

„120 percnyi olyan játék után, amibe mindent beleadtunk, nehéz veszíteni, de ez az izgalmas mérkőzés most így végződött. Amit Tim Howard csinált, az fenomenális, kiemelkedő, lenyűgöző volt. Ő tartott minket meccsben. Voltak lehetőségeink arra, hogy egyenlítsünk, nem jött össze, gratulálok Belgiumnak. De saját játékosaimra is büszke vagyok, nem csak azért, amit ma este csináltak, hanem az egész torna alatt. Van mire alapozni a jövőben” – mondta a korábban a Bayern münchent is irányító német tréner.

Klinsmann és az amerikai válogatott a mérkőzés végén
Fotó: Europress fotóügynökség

Nem csak fizikailag szeretné látni a fejlődést a rendkívül fiatal válogatotton, hanem mentálisan is.

„Még kicsit túlságosan tisztelik néha az ellenfelet, amikor nemzetközi porondra kerülünk. Ezen mindenki átesik, nem tudom. Hány évbe telik majd, hogy ezen túllépjenek.” – fejtette ki.

Tim Howardnak főleg azért lehet nehéz beletörődni a mérkőzés végeredményébe, mert 35 éves, így négy év múlva nem biztos, hogy ott lehet még oroszországban is.

„Nem hiszem, hogy ennél többet még tehettünk volna. Egy nagyon jó csapat győzött le minket, de szívszórító érzés. Le a kalappal a belgák előtt.”


Tim Howard
Fotó: Europress fotóügynökség

A fiatalok közül a két legnagyobb meglepetést a gólszerző, a Bayern München második csapatát erősítő, német édesanyával és amerikai édesapával rendelkező 19 éves Julien Green és  DeAndre Yedlin, a válogatott 20 éves védője fel tudta venni a versenyt Eden Hazarddal, a Chelsea sztárjával.

„Fiatal ágyúknak hívjuk magunkat, és reméljük, hogy mi lehetünk az amerikai labdarúgás következő generációja.” – osztotta meg Yedlin a riporterekkel a mérkőzés után.

Yedlin és Hazard viadala
Fotó: Europress fotóügynökség

Michael Bradley szerint nagy négy év vár a válogatottra.

„Négy fontos év áll előttünk, főleg a fiatalok számára, akik most érezték először egy nagy nemzetközi torna ízét” – utalt arra, hogy a csapatban sok labdarúgó mindössze 19-21 év körül van, és most először vett részt világbajnokságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik