Foci

Nevetés a hosszú élet titka

Az E jelzésű lett az egyetlen európai győztes duót produkáló csoport a brazíliai vb-n. A tornán maradó franciákat és a távozó Hondurast vizsgáltuk meg kulturális szempontból.

Svájc és Ecuador kincseiből sorozatunkban már csemegéztünk, adósak maradtunk aonban a csoport másik felével. Mivel a franciák a továbbjutók, ezért velük kezdenénk a kulturális kalandozást is. Már a japánoktól is idéztünk boros közmondást, melyik népnél lenne még indokoltabb egy hasonló választás, mint a franciáknál. “Quand le vin est tiré, il faut le boire“, tartják a gallok. Ez magyarul azt jelenti, hogy a kinyitott bort meg is kell akkor már inni, magyarul az „Aki á-t mond, mondjon bé-t” is bölcsességnek felel meg. Szintén ivós képpel fejezik ki, hogy „kutyából nem lesz szalonna“. Franciául ez úgy szól, hogy “Qui a bu, boira“, azaz aki ivott, az inni is fog.

Zenéből örök kedvencet osztunk meg veletek. A Louise Attaque formáció nálunk azzal került nyerő helyzetbe, hogy egy hegedűvel dobja fel a dallamos rockzenét. Sztárallűrmentes, alulról építkező csapat, klubokban léptek fel, aztán egy fesztiválon szúrta ki őket egy nagy kiadó embere. Sajnos már feloszlottak, aminek annyi előnye viszont van, hogy így jobbnál jobb szólóprojekteket is hallhatunk tőlük.

Egy hondurasi mondás úgy tartja, hogy minden egyes nevetéssel kiveszünk egy szöget a koporsónkból. Ennek jegyében igazi lazulós, mosolygó slágerrel szolgálunk Guillermo Anderson előadásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik