Foci

A bárányok is legyőzhetik az oroszlánokat

Már csak 16-an maradtak versenyben a brazíliai vb-n, ebből egyetlen csapat országából nem hoztunk zenét, és közmondást, a hiányt pótoljuk: az USA mellett Ghána van még terítéken.

A kisebb meglepetést okozó amerikaiak jutottak tovább a németek oldalán csütörtökön, így velük még találkozunk. Két indián bölcsességgel ünnepelnénk a kiváló szereplést, legjobb tudomásunk szerint nem dakota közmondás (hanem cheyenne), “ne ítélkezz szomszédod felett, míg nem jártál két holdnyit (hónapot) a mokaszinjában!” Kicsit összetettebb, de az emberi természetről átfogó képet festő az alábbi, ismeretlen törzstől származó okfejtés: “Mondd el nekem, és el fogom felejteni! Mutasd meg, és lehet hogy nem fogok rá emlékezni! Vonj bele, és meg fogom érteni!”

Legalább ennyire tanulságosak egyik legnagyobb amerikai zenei kattanásunk, Jack Johnson szövegei. Nem túl bonyolultak a dalai, és pont ettől zseniálisak. Ahogy világszerte mondani szokták, a kevesebb néha több. Mi azért az alábbi videó mellett reklámoznánk a médiakritikus, a politikuskritikus, és a rajzfilmzenés arcát is a zenésznek, és még egy szerzeményt esős napokra. De tulajdonképpen bármelyik dalát tudnánk jó szívvel ajánlani lazulásra, mondjuk olyan teraszon ücsörgősre, vagy limonádéval/fröccsel nyaralósra (esetleg dugóban nyugtatónak).

Az ünnepelt USA után a kiesést sirató Ghánába ugranánk át. Itt egy csodás párhuzamos állatos mondásra bukkantunk: Egy oroszlán vezette bárányhadsereg legyőzhet egy bárány vezette oroszlánhadsereget.

A búcsút örömzenével tennék kevésbé keserűvé, Selina Boateng Medofo pa című dalával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik