Foci

Santos: “A legjobb csapat győzött”

Hiába van tele az elefántcsontparti válogatott nemzetközi porondon is elismert sztárokkal, az afrikaiaknak ez a világbajnokság sem sikerült úgy, ahogy szerették volna.

Elefántcsontpart az első mérkőzését a japánok ellen Drogba becserélése után viszonylag simán, 2-1,-re hozta, ám a másodikon – ahogy az várható volt – ugyanilyen arányban kikapott Kolumbiától. Akárcsak Görögország, ám az európai gárdának a japánok ellen is csak egy unalmas gól nélküli döntetlenre futotta. Ráadásul egyetlen rúgott gól nélkül várták a csoportkör utolsó mérkőzését, így mindenképpen Elefántcsontpart számított esélyesebbnek.

A Premier League-sztárokkal tűzdelt afrikai válogatott az előző két világbajnokságon már a csoportkörben búcsúzott, ellenfelüknek pedig kilenc vébészereplésből egyszer sem sikerült továbbjutni a nyolcaddöntőbe.

Bár az összecsapás elején az elefántok voltak magabiztosabbak, a görögök ezúttal bebizonyították, hogy ők sem csak a napozáshoz értenek. Ijesztőnek tűnt, hogy a görögök  kevesebb, mint fél óra aéatt már a második játékosukat vesztették el sérülés miatt – a 12. percben Konét kellett levinni combsérülés miatt, Szamarisz érkezett a helyére, majd az első számú hálóőr, Karnezisz kezdte fájlalni derekát, a 24. percben Glikosz került a kapuba. Az egyik cserének, az Olimpiakosz középpályásának, Szamarisznak volt köszönhető, hogy megtört a góltalansági átok, és az európaiak már a 47. percben megszerezték a vezetést.

A második félidőben ismét Elefántcsontpart játszott fölényben, aminek meg is lett az eredménye: hiába álltak be védekezésre a görögök, az ellenfélnek végül sikerült átküzdeni rajtuk a labdát, és a Tioté helyére szintén csereként beálló Bony a 74. percben egyenlített, ami nekik kedvezett, ezzel ők jutottak volna tovább.

Fotó: europress fotóügynökség

Végül a véletlen szerencse megmentette a görögöket: nem tűnt szándékos vagy durva pelépőnek, de Szamarasz a 91. percben beleakadt Sio lábába, és elterült a 16-oson belül, a büntetőnél pedig már nem hibázott. Az afrikaiak számára a hátralévő két perc már nem volt elég.

A görög szövetségi kapitány, Fernando Santos ennek ellenére jelentős önbizalommal nyilatkozott.

„A legjobb csapat győzött, amelyik a legjobb stratégiát, a legtöbb akaratot és a legtöbb helyzetet hozta a mai éstén. Megérdemeltük a győzelmet, megmutattuk, mit tudunk. Az előző két mérkőzésen nem koncentráltunk, pedig az az egyik legnagyobb erősségkünk, most viszont azt is megmutattuk, hogy támadni is tudunk. Mondtam a játékosoknak reggel, hogy nem ez lesz az utolsó meccsünk. Boldogok vagyunk, és tudjuk, hogy otthon, Görögországban is mindenki örül.” – olvashatóak a tréner szavai a fifa.com-on.

Üzent a rajongóknak is: „Az otthoniakaknak azt javaslom, menjen ki mindenki az utcára ünnepelni!”

Szamarisz
Fotó: Europress fotóügynökség

Az ezúttal csapatkapitányként játszó Karagunisz Istennek mondott köszönetet.

„Azért jöttünk, hogy továbbjussunk a csoportkörből. Korábban sosem sikerült, most viszont nagyszerűen csináltuk. Jobb lett volna, ha előbb jön a gól, de Isten segített, mind köszönjük neki. Az előzetes jóslatok ellenére érvényesültünk. Nem hiányzott a szenvedély, tudtunk küzdeni”

Sabri Lamouchinak, aki két éve ül az afrikaiak kispadján, nem sikerült igazi csapatot faragnia a keze alatt játszó sztárgárdából, a francia mester nem is marad tovább az elefántcsontparti válogatott élén. Nem is próbálta mentegetni magát, sem a játékosait hibáztatni vagy az ellenfelet pocskondiázni.

„A szerződésem a világbajnoksággal lejárt, nem is lesz meghosszabbítva, mindenki értheti, hogy miért. Teljesen érthető, hiszen  az Afrikai Nemzetek Kupája után most a világbajnokság sem sikerült jól. Minden tudásomat igyekeztem beleadni az elmúlt két évbe, de az időm Elefántcsontpart szövetségi kapitányaként ma este lejárt. Nagyon élveztem, és büszke vagyok rá, hogy ezt a nagyszerű nemzetet képviselhettem. Kegyetlen módon kaptunk ki, de a görögök mindent megtettek a győzelemért. Csak egy percre voltunk egy csodálatos eredménytől, de a legkisebb részletek döntenek ezen a szinten. Nagyon csalódott és elégedetlen vagyok” – mondta el a mérkőzés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik