Foci

Bosznia győzelemmel, Irán góllal búcsúzott

A bosnyákok megmutatták, hogy helyük volt a világbajnokságon. Higgadt, okos játékkal verték Carlos Quieroz együttesét. A csoportból Argentína és Nigéria ment tovább.

Csak Iránnak volt tétje a bosnyákok elleni mérkőzésnek, hiszen egy esetleges győzelemmel továbbléphettek volna a 16 közé.

Lendületesen kezdődött a meccs, előbb Reza tört be a 16-oson belülre, elesett, és bizony a bosnyák védő betette elé a lábát, akár be is lehetett volna fújni a 11-est a 3. percben. Egy perccel később Dzeko lőtt alig fölé, majd a 9. percben Susic beadása után Kolesinac fejelt szépen, Haghighi fogta a labdát.

A 12. percben Pjanic feldobta magát a 16-os sarkánál, szabadrúgást kapott Bosznia, amit maga a “színművész úr” végzett el, belelőtte a falba az ígéretes helyzetet. A 15. percben veszélyes szituáció alakult ki a bosnyák kapu előtt egy szabadrúgást követően, de megmenekültek Besicék. Inkább a bosnyákok irányították a játékot, de az irániak a labdaszerzések után azonnal megindultak, nem voltak ezek veszélytelen próbálkozások.


Edin Dzeko: gól, gólpassz
Fotó: Europress Fotóügynökség

A 23. percben megszerezte a vezetést Bosznia-Hercegovina. Éppen egy iráni kontrát hatástalanítottak a bosnyákok, majd az ellentámadás után Dzekóhoz került a labda, aki 17 méterről laposan kilőtte a bal sarkot (1-0). Szinte azonnal egyenlíthetett volna Irán, de Masoud Sodzsai a felső kapufát találta telibe.

A 31. percben Dejagah szabadrúgása után a kapu előtt ketten is lesen álltak az irániak közül, sajnálhatták, mert veszélyes volt a szituáció. A 42. percben Vrsajevic növelhette volna az előnyt, de a jobbszélről eleresztett lövése elhaladt a jobb kapufa mellett.

A második félidő elején az irániak aktivizálták magukat, főleg Dejagah-t keresték a társak, de aktív volt a csereként beállt Heidari is. Meddő volt azonban ez a fölény. Pjanic gólja aztán megpecsételte Irán sorsát. Támadott Bosznia, majd úgy tűnt, a 16-osnál elvesztik a labdát. Végül nem ment érte senki az irániak közül, nem úgy Besicék. A labda Dzeko elé került, aki kipasszolta a leshatárról elinduló Pjanicnak, aki a bal szélről a kapuba gurított (2-0).

A meccs utolsó félórájában az volt a kérdés: szerez-e még gólt Bosznia, és megszerzi-e első vb-gólját Irán. Merthogy a győztes személye ekkor már eldőlni látszott, az irániakban nem volt meg a kellő önbizalom a támadások végigvezetésében.

A 78. percben Muhamed Besic kapott sárga lapot, a Ferencváros védője nagyon kapós lett a vb alatt, a spanyol élvonallal vagy épp a Tottenhammal is hírbe hozták.

A 82. percben szépített, ezzel megszerezte első gólját Irán. Egy szöglet után kétszer is kijött a “blokkról” a labda, de az irániak összeszedték a lepattanókat. Nekounam ívelt középre aztán harmadszorra, a jobb szélen érkező Reza pedig a kapuba passzolt (2-1).

Bosznia viszont azonnal válaszolt, villámgyorsan vezették az újabb akciót, a labda a jobb oldalon a remekül játszó Vrsajevichez került, ő pedig laposan kilőtte a jobb alsót, a labda a kapufáról landolt a hálóban (3-1).

Győzött Bosznia, így a Nigéria elleni, a játékvezetőnek köszönhető lélekromboló vereség után győzelemmel búcsúzott Brazíliától.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, F csoport, 3. forduló:

Bosznia-Hercegovina – Irán 3-1 (1-0)

Bosznia: Begovic – Vrsajevic, Spahic, Kolasinac, Besic, Pjanic, Susic (salihovic, 79.), Sunjic, Hadzic (Vranjes, 61.), Ibisevic, Dzeko (Visca, 85.). Szövetségi kapitány: Safet Husic

Irán: Haghighi – Haji Safi (Bakhs, 63.), Hosseini, Amirhossein, Nekounam, Masoud (Heidari, a szünetben), Andranik, Montazeri, Reza, Dejagah (Ansari Fard, 68.), Mehrdad. Szövetségi kapitány: Carlos Quieroz

Gólszerzők: Dzeko (23.), Pjanic (59.), Vrsajevic (83.), illetve Reza (82.)

Sárga lap: Besic (78.), illetve Mansari Fard (88.)

A másik mérkőzésen:

Argentína-Nigéria 3-2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik