Foci

Ördögtől való a kérdés

paulson
paulson

2014. 06. 24. 15:52

Feleződnek a csapatok a Brazíliában rendezett foci-vb-n, a hétfőnek már boldog továbbjutóként nekimenő Chile és Hollandia villant nekünk most párat kulturális életéből.

Hétfőn megsirattuk a magunk módján a kieső ausztrál és spanyol csapatot. Most a boldog csoporttársakon a sor, hogy kicsit belelessünk kulturális életükbe.

Kezdjük a magukat első helyre küzdő hollandokkal! A kíváncsiság a népnyelv szerint nem túl jó dolog, ugye mi is úgy tartjuk, hogy aki kíváncsi, hamar megöregszik. Sok nép szerint a macska halálát okozza, a hollandok pedig úgy tartják, hogy az ördögtől származó dolog. Egészen pontosan úgy hangzik, hogy „De duivel heeft het vragen uitgevonden” – tehát az ördög találta fel a kérdést.

A bölcsességet egy igazi tábortüzes dúdolgatós, szerintünk bájos hangulatú nótával dúsítjuk. Bár ennek ellentmond a dal címe, Verdronken Vlinder, ami magyarul azt jelenti, hogy megfulladt pillangó. Aki vidámra vágyik, ide kattintva meghallgathatja egy strandról szóló szerzeményét az úrnak.

A chilei közmondásokból duplázunk, csupán azért, mert lelkes kutyatulajdonosként nem tudtunk dönteni két ebes okosság között. Talán éppen az lebegett a válogatott szeme előtt a csoportban, ahol kevesen várták őket továbbjutó helyre, hogy “Perro que no camina, no enceuntra hueso.”, azaz a kutya, amelyik nem sétál, nem talál csontot. Tehát, nem járhatsz sikerrel, ha meg sem próbálod. Ők megpróbálták.

A másik négylábús bölcsesség pedig így szól: Si quieres el perro, acepta las pulgas. Nyersfordítva: aki kutyát szeretne, fogadja el a bolhákat. Mélyebb elemzés után: aki szeretünk, annak a hibáit is el (kell, hogy)fogadjuk. Nekünk például bevallott gyengeségünk a rockzene iránti elfogultság. Ezért a chilei zenei színtérről is gitáros muzsikát keresgéltünk. A Los Tres-re bukkantunk, akiknek a neve hiába az, hogy hármas, később négyfősre bővültek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Kommentek

Velika Kladusa, 2018. november 19.
Migráns férfiak főtt ételt esznek a tűz körül egy sátortáborban, a horvát határ közelében levő északnyugat-boszniai Velika Kladusa településen 2018. november 18-án.
MTI/AP/Amel Emric
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.