Foci

Slimani: „Akarjuk a nyolcaddöntőt!”

Algéria nagyot villantott a vasárnap esti összecsapáson: történelmet írt az afrikai válogatott, és egy laza 4-2-re bedarálta az első félidőben teljesen ötlettelenül játszó Dél-Koreát.

Algéria négy évvel ezelőtt a csoprotkör után – csoportutolsóként – búcsúzott a világbajnokságtól, most azonban fordult a kocka. Az algériai válogatott jelenleg továbbjutó, második helyen áll a G csoportban, és ahhoz, hogy a 16 közé verekedjék magukat, már csak Oroszországon kell átkaszabolnia magát a gárdának, de még egy döntetlennel sem biztos a kiesés.

Az algériaiak legjobbja, és egyben a meccs embere Islam Slimani lett, aki az összecsapás első gólját szerezte, és a negyedik afrikai találatban is benne volt: ő adta a gólpasszt Djabou-nak.

„Brilliáns dolog a saját nemzetednek gólt szerezni, csodálatos érzés. Meg kell köszönnöm az edzőnknek, hogy megkaptam rá a lehetőséget, és azt kell, hogy mondjam, az egész csapat beleadott mindent a mai győzelembe. Még mindig az a célunk, hogy 16 közé jussunk, megvan rá az esélyünk, és reméljük, sikerül is.” – osztotta meg érzéseit a fifa.com riporterével a mérkőzés után.

Soha afrikai válogatottnak még nem sikerült vébé-mérkőzésen négyszer a kapuba találni, ráadásul ha továbbjutnak a csoportból, akkor Algéria most először élné túl a csoportkört a világbajnokságok történetében. Vahid Halilhodzic, a válogatott bosnyák szövetségi kapitánya is úgy érzi, sikerülhet a továbbjutás.

„Ma a csapat megmutatta erősségét. A második félidőre ugyan kissé lelassultunk, nem tudom, miért. Most egy jó eredményre van szükségünk Oroszország ellen, és 16 közé jutni. Bármi megtörténhet.” – értékelte labdarúgói teljesítményét a menedzser.

Dél-Korea sem biztos kieső még, ám a sorsuk nem csak a saját kezükben van.

„Az eredmény magáért beszél, hibáztunk a felkészülés alatt és a mérkőzlésen is, de most előre kell tekintenünk. Voltak elcsúszások a koncentrációban, főleg védekezés terén, és nem a tőlünk megszokott színvonalon játszottunk. De ki kell hangsúlyoznom: nem arról van szó, hogy alábecsültük volna Algériát. Ma egy teljesen más gárda lépett ellenünk pályára, mint amelyik a belgák elleni mérkőzést játszotta. Sokkal jobbak voltak nálunk, megérdemelten győztek, nekünk pedig tovább kell lépnünk. Ki kell hoznunk még a legjobbat a dologból, amit lehet.” – dicsérte az ellenfelet kifogásokat nem keresve Hong Myungbo, a koreaiak vezetőedzője.

A belgák elleni utolsó csoportmeccset, ahol Fellainiék vélhetően tartalékos csapattal állnak majd ki – erre utalt legalábbis a szövetségi kapitány nyilatkozata – mindenképpen nyerniük kell. Ha emellett Oroszország és Algéria ikszel, akkor az oroszok két ponttal biztos kiesők, az egyaránt négypontos ázsiai és afrikai gárda között pedig a gólkülönbség dönt, amiben viszont Myungbo fiai elég rosszul állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik