Foci

Algéria nyert és történelmet írt

A Dél-Koreát 4-2-re legyőző Algéria labdarúgó-válogatottja az első afrikai csapat, amely négy gólt szerzett egy világbajnoki mérkőzésen.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Dél-Korea – Algéria mérkőzést rendeztek vasárnap este a labdarúgó-világbajnokság H csoportjában, ez a párosítás pedig nem feltétlen hozzá lázba a focikedvelőket. Ugyanakkor jól tette, aki úgy döntött, mégis megnézni ezt az összecsapást, hat gól volt a jutalma.

Előzetesen talán az ázsiai együttes tűnt esélyesebbnek, azonban az afrikai együttes jól kezdett, majd az első félidő közepén gyors egymásutánban lőtt két gólt. Dél-Korea nem tudott mit kezdeni ellenfelével a szünetig, Djabou ráadásul háromra növelte a két csapat közti különbséget.

Dél-Korea lendületesen kezdett a második játékrészt, az 50. percben pedig össze is jött a szépítés, ám amikor már úgy tűnt, hogy az ázsiaiak megfogták Algériát, egy tanítanivaló akció végén Brahimi nyugtatta meg az afrikai együttest. Az utolsó húsz percbe érve Koo révén ismét közelebb lopakodott Dél-Korea, azonban a nagy fordulat elmaradt, Algéria 4-2-re nyerte meg a meccset – ez volt a csapat első sikere a vb-n 1982 óta, akkor Nyugat-Németországot és Chilét is legyőzte az együttes, mégsem jutott tovább a csoportjából.


A drukkerek öröme Algériában
Forrás: Twitter

Algéria legutóbb, Belgium ellen 28 év után szerzett ismét gólt a világbajnokságon, ehhez képest óriási meglepetés, hogy most négyig jutottak Vahid Halilhodzic fiai. Ráadásul ez sporttörténelmi tett volt: afrikai csapat most lőtt először négyet egy mérkőzésen. Algéria így ráadásul eséllyel pályázik a továbbjutásra, ehhez azonban még Oroszországnak is lesz egy-két szava az utolsó fordulóban.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló, H csoport

Porto Alegre, Estádio Beira-Rio, 40 ezer néző, Játékvezető: Wilmar Roldán (kolumbiai)

Dél-Korea – Algéria 2-4 (0-3)

Dél-Korea: Jung – Y. Lee, Hong, Kim Y-K., Yun – Han (Ji, 78.), C-Y. Lee C-Y. (Lee K-H.. 64.) – Ki, Park (Kim S-W., 57.), Koo – Son Szövetségi kapitány: Hong-Myung Bo

Algéria: Mbolhi – Medjani, Bougherra (Belkalem, 89.), Halliche – Mandi, Brahimi (Lacen, 77.), Djabou (Ghilas, 73.), Mesbah – Feghouli, Bentaleb – Slimani Szövetségi kapitány: Vahid Halilhodžić

Gólszerző: Son (50.), Koo (72.) illetve Slimani (26.), Halliche (28.), Djabou (38.), Brahimi (62.)

Sárga lap: Y. Lee (54.), Han (69.) illetve Bougherra (67.)

Piros lap:

Vége, Algéria 4-2-re nyert!

90+3. PERC: Son esett el a tizenhatoson belül, de a játékvezető továbbot intett.

90. PERC: Négy perc a hosszabbítás.

89. PERC: Bougherra hagyja el a pályát, Belkalem állt be a helyére.

88. PERC: Kim Shin-Wook lőtt mellé kapásból.

87. PERC: Veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást Dél-Korea, de Son a sorfalba lőtt.

80. PERC: Tíz perc van vissza a meccsből. Vajon lesz még fordulat?

79. PERC: Ghilas fejét kereste a társ egy középre tett labdával, a játékos bele is tudott bólintani, de a laszti a kapu fölött hagyta el a játékteret.

78. PERC: Han megy le, Ji az utolsó koreai csere.

77. PERC: Brahimi hagyja el a pályát, Lacen a helyén.

73. PERC: Djabou le, Ghilas be.

72. PERC: GÓÓÓÓL!!! Dél-Korea nem adja fel! Egy kapu előtti kavarodás végén a csereként beálló Lee tette középre a labdát, Koo pedig a kapuba belsőzött, 2-4!

69. PERC: Han is besárgult.

67. PERC: Bougherra rúgta fel Sont, sárga.

64. PERC: Újabb korei csere, Lee Chung-Yo helyett Lee Keun-Ho a pályán.

62. PERC: GÓÓÓÓL!!! Algéria most meg tudott lódulni, Brahimi és Feghouli pedig kijátszotta az ázsiai védelmet, Brahimi lapos lökete zárta le az akciót, 1-4!

61. PERC: Kicsit mintha az öltözőben ragadt volna az algériai csapat, hatalmas mezőnyfölényben játszik egyelőre Dél-Korea a szünet után.

60. PERC: Ki unta meg a tili-tolit és eleresztett egy távoli lövést, Mbolhinak kellett nyújtóznia és kitolnia a felső sarokba tartó labdát. A szögelt aztán veszélytelen volt.

57. PERC: Az első sárga után itt az első csere is: Park megy le, Kim Shin-Wook a helyén.

54. PERC: Y. Lee kapja a meccs első sárgáját.

50. PERC: Szépít Dél-Korea!!!! Son csökkentette az ázsiai együttes hátrányát: egy csellel elküldte a védőjét szotyiért, majd ballal ellőtte a kapus lábai között, 1-3!

46. PERC: És máris itt a második félidő!


45. PERC: Vége az első félidőnek, Algéria nagy megelepetésre 3-0-ra vezet!

43. PERC: Bougherra emelkedett a legmagasabbra egy szöglet után, de mellé fejelt.

38. PERC: Ott a harmadik!!! Egy előrevágott labdát szelídített meg Slimani, magára vontaa védőket majd az üreen maradt Djabou-hoz játszott, aki a kapuba gurított, 0-3!

35. PERC: Dél-Korea játékából egyelőre hiányzik az átütőerő, Algéria pedig higgadtan gurigázik kétgólos előnye tudatában.

30. PERC: Már épp kezdett volna ellaposodni a meccs, amikor Algéria két gólt szerzett gyors egymásutánban. Vajon mit lép Dél-Korea?

28. PERC: Ott az újabb algériai gól!!! Egy szögletre mozdult ki pocsékul a dél-koreai kapus, Halliche pedig az üresen tátongó kapuba bólintott, 0-2!

26. PERC: GÓÓÓL!!!! Vezet Algéria! Slimani lépett ki a védők között, majd higgadtan a hálóba helyezett, 0-1!

26. PERC: Slimani most elvállalta kapásból, de lesről, kifelé jár a szabadrúgás.

21. PERC: Slimani lábára varázsolták oda a labdát, de a csatár rosszul vette át, így oda lett a lehetőség. Pedig szemtől szemben állhatott volna a kapussal.

19. PERC: Most Djabou vállalkozott lövésre ballal, de gyenge is volt a löket és mellé is ment.

14. PERC: Az első dél-koreai szöglet után Mbolhi öklözte ki a mezőnybe a labdát.

11. PERC: Koo harcolt ki magának lövőhelyzetet, de annyira megtetszett neki a cselezés, hogy lövés helyett még próbálkozott egy húzással, de az nem jött be. Pedig ez nagy lehetőség volt.

9. PERC: Na, a második sarokrúgás már veszélyesebb volt, a középre tekert labdát az ürese ácsorgó Slimani bólintotta kapura, de centikkel mellé ment.

8. PERC: Algéria végezhette el a meccs első szögletét, de veszélytelen volt a beívelés.

4. PERC: Feghouli esett el gyanús körülmények között a tizenhatoson belül, de a játékvezető sípja néma maradt. A labda így is Algériánál maradt, de Brahimi a kapu fölé bombázott.

2. PERC: Máris itt az első lehetőség, Feghouli fordult rá a kapura, de ballal mellé lőtt. Tetszetős támadást vezetett az algír csapat.

1. PERC: Megy a meccs! Dél-Korea indította útjára a labdát.

Köszöntjük a Kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés! Most épp a himnuszok mennek.

ELŐZETES

Algéria – amely 28 év szünet után először szerzett gólt vb-n az első fordulóban – még soha nem jutott túl a csoportkörön, míg a Koreai Köztársaság csapata 2002-ben, hazai környezetben negyedikként zárt.

Az afrikai együttes vereséggel kezdte a brazíliai világbajnokságot és ha az ázsiai csapat ellen is vesztesen hagyja el a pályát, akkor már két fordulót követően lemondhat a továbbjutásról. Dél-Korea ugyanakkor nagyot léphet az egyenes kieséses szakasz felé, ugyanis Belgium egy hajrában szerzett góllal legyőzte Oroszországot. A belgák ezzel már biztos, hogy ott lesznek a legjobb 16 között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik