Foci

Újabb szupercsere: Belgium nyolcaddöntős!

A 88. percben szerzett találattal Belgium 1-0-ra legyőzte Oroszországot, ezzel továbbjutott a világbajnokság H csoportjából.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, H csoport, 2. kör:

Belgium-Oroszország 1-0 (0-0)
Rio de Janiero, Maracana-stadion, 73 819 ezer néző, Vezette: Brych (német)

Belgium: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vermaelen (Vertonghen, 31.), Witsel, Fellaini, De Bruyne, Hazard, Mertens (Mirallas, 75.), Lukaku (Origi, 57.). Szövetségi kapitány: Mark Wilmots

Oroszország: Akinfejev – Kozlov (Eschenko, 62.), Ignashevich, Kanunnikov, Glushakov, Kokorin, Berezutzkij, Shatov (Dzagojev, 83.), Samedov, Fayzulin, Kombarov. Szövetségi kapitány: Fabio Capello

Gólszerzők: Origi (88.)

Sárga lap: Glushakov (38.), Witsel (54.), Alderweireld (74.)

Második mérkőzését is megnyerte a belga válogatott a brazíliai világbajnokságon, és bár nem sziporkáztak Hazardék a meccs minden egyes szakaszában, nem mondhatjuk, hogy nem érdemelték meg a három pontot.

Ha az oroszokhoz viszonyítjuk a mai teljesítményüket – mert mégis kihez kellene – akkor azt mondhatjuk, többet tettek a győzelemért. Az első félidőben Dirk Mertens, a második félidőben pedig Origi és Mirallas is veszélyeztetett, míg Kevin De Bruyne az egész 90 perc alatt sokat tett a gól megszerzéséért, a támadások sikerességéért.

A gól végül a 88. percben született meg, kellett hozzá Hazard és Origi klasszisa is.

Hatpontos a Wilmots-csapat, és ezzel továbbjutott.

Videó – a minden eldöntő gól:

Élő közvetítésünk az alábbiakban olvasható vissza.

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, BELGIUM OTT VAN A NYOLCADDÖNTŐBEN!

92. PERC: Mirallas előtt adódott nagy helyzet. Támadtak az oroszok, de labdát vesztettek, jöhetett a belga kontra, amelynek végén Hazard kipasszolta Mirallasnak a labdát, aki erőtlenül lőtt kapura.

Három percet hosszabbít a játékvezető.

90. PERC: Belga szölget, Origi harcolta ki. Elég gyorsan elhalt a sarokrúgás.

88. PERC: GÓÓÓÓÓL! Belga kontra futott a bal oldalon, Hazard és Origi haladt egymás mellett, majd a Chelsea játékosa levitte az alapvonalig, középre passzolt, Origi pedig a kapuba vágta a labdát! 1-0!

87. PERC: Hazard kavart megint, rá is lőtte a labdát, de szöglet lett a próbálkozásból. Azt De Bruyne végezte el

85. PERC: Hazard jutott be a 16-oson belülre, de a továbbpasszintott labdát kivágták. Nem sokkal később Origi próbálkozott a jobb szélen, a végét megnyomták a belgák.

83. PERC: Szabadrúgáshoz jutott 17 méterre a kaputól Belgium, Kanunnikov kezezett. Előtte még cserélt Oroszország. Shatov helyett Dzagojev ment be. Mirallas végezte el a szabadot, kapufa lett a vége.

81. PERC: A félidő legnagyobb lehetősége. A jobb szélen futott fel Eschenko, meg is kapta Shatovtól a labdát, lőtt laposan, de mellésuhant a labda.


Fellaini jól játszott a középpályán
Fotó: Europress Fotóügynökség

79. PERC: Hosszú idő után az első les a mérkőzésen, Origi, Fellaini fejese után.

78. PERC: Eljutottak a belgák az orosz 16-osig, Origi lőtt a “blokkba”.

76. PERC: Újabb orosz szöglet. Kombarov végezte el, Witsel tisztázott.

75. PERC: CSERE a belgáknál, Mertens jött le, Mirallas a helyén. Negyedórája van, hogy olyan csodát tegyen, mint amit Mertens az első körben.

74. PERC: SÁRGA lap Alderweireldnek, miután Kanunnikovnak lépett oda.

71. PERC: Hatan is részt vettek az orosz kontrában, Shatov elől van Buyten tisztázott szögletre. Az első után Kompany mentett fejjel, és az ismétlés után is ő tisztázott. Samedov maradt lent aztán a földön, miután Hazarddal ütközött.

67. PERC: Azt kell írnunk, hogy az oroszok átvették az irányítást. Egyelőre jól rombol a belga védelem, ellenben támadásokra mostanság nem maradt elég energia és koncentráció.

65. PERC: Orosz szöglet, a labdát ott tartják a belga térfélen ezekben a percekben.

62. PERC: CSERE az oroszoknál, Kozlov helyett Eschenko a pályán.

59. PERC: Az oroszok helyzete után alakított ki még nagyobbat a belga csapat. Szóval érkezett a beadás a belga 16-oson belülre, ollózni próbált a támadó, de ez nem jött össze. A lecsorgó labdára lecsapott De Bruyne és végigszáguldott a pályán, kiadta Hazardnak, aki középre gurított, Origi elesett, de nem történt szabálytalanság.

57. PERC: CSERE a belga válogatottban. Lukaku helyett Origi a pályán. Nem meglepő, Lukakunak eddig nem megy a világbajnokságon.


A belga királyi pár a meccsen
Fotó: Europress Fotóügynökség

Csak nehogy beleüljenek az 1-1 pontba a csapatok! A belgáknak még csak-csak jól jönne, de az oroszoknak kevésbé.

54. PERC: SÁRGA lap, Witsel kapta.

53. PERC: Orosz szöglet, amelyet van Buyten vágott ki. A takarítás után újra az oroszoké volt a labda, már most többet birtokolják a labdát, mint az első félidő első negyedórájában.

49. PERC: Witsel és Kanunnikov csapott össze. Ez a harmadik párbaj, ami után lent marad két játékos. Witsel vállát kellett ápolni.

46. PERC: Kanunnikov Alderweireldnek feladja a leckét, igaz, az orosz meglökte egy magas előrevágott labda után. Azért Courtois biztosított.

46. PERC: Elkezdődött a második félidő. Nincs újabb csere!

Nem rossz meccs, hamarosan következik a második 45 perc.

45+1. PERC: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

Egy percet hosszabít a német spori.

44. PERC: Óriási orosz helyzet! Glushakov adott be a bal oldalról, középen Kokorin tisztán fejelhetett, de a fejese egy picivel a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. A félidő vége az oroszoké!

42. PERC: Kozlov ment el a jobb szélen, és kiharcolt egy szögletet. A kipattanót Fayzulin nagyon messziről, kapsáből lőtte rá, nagyon fölé.


Berezuckij megy a labdáért
Fotó: Europress Fotóügynökség

41. PERC: Orosz szöglet, amelyet egy orosz szabálytalanság ölt meg a beívelés után.

40. PERC: Kokorin egyedül vezethette két védőre a labdát, az utolsó pillanatban Kompany beavatkozott. Nagy mentés volt.

38. PERC: SÁRGA lap, Glushakov kapta, megrúgta Mertenst.

36. PERC: Nagy helyzet: Mertens megverte a védőjét a jobb oldalon, betört a 16-oson belülre, és ezúttal sem tudta eldönteni, rálője-e vagy beadja, végül az előshöz állt közelebb a próbálkozás, Akinfejev kiütötte a labdát.

35. PERC: Shatov kicsit önző volt az orosz kontra alkalmával, gyenge lövéssel jelentkezett, ahelyett, hogy kiadta volna balra tisztán érkező csapattársának.

A csoportban Dél-Korea és Algéria 21 órától csap össze.

31. PERC: CSERE! Vermaelen helyett Vertonghen a pályán, sérülés az oka a véltoztatásnak.

31. PERC: Courtois-nak kellett védenie, ugyanis messziről rászúrta Kokorin.

30. PERC: Samedov adta középre a labdát, de az elhagyta a kapu mögött a játékteret. Hamvába holt kísérlet.

26. PERC: Kanunnikov esett el a 16-oson belül, Alderweireld mellett tette ezt, gyanús eset volt, be is fújhatták volna a tizenegyest.

25. PERC: Mertens végzett el szögletet, ő is harcolta ki mellesleg, Kanunnikov tisztázott.

24. PERC: Alderweireld és Kokorin fejelt össze, rövid szünet után mindketten folytatták.

20. PERC: Megint Mertens, beadás-lövés-féle volt a következő próbálkozása, középen nem volt senki.

18. PERC: Mertens úgy gondolta, most lő, ellentétben a korábbi önzetlenségével. 18 méterről lőtte rá, Akinfejev biztosított. Nem sokkal ment mellé.

14. PERC: Itt a válasz! De Bruyne szaladt végig a középpályán, kiadta a szélre Mertensnek, aki középre passzolt, de Fellaini elől kivágták a labdát. Szép támadás volt.


De Bruyne nagyon jó, ma is
Fotó: Europress Fotóügynökség

12. PERC: Az első helyzet, méghozzá orosz! Courtois-nak kellett nagyot védenie Fayzulin 17 méterről leadott lövése után. A kipattanó után szögletre tisztáztak a belgák, de az végül nem járt sikerrel.

8. PERC: Kevin De Bruyne gyűjtögeti szorgosan a labdákat a középpályán. A labda gyakorlatilag a kezdés óta a belgáknál van.

5. PERC: Alderweireld indította Mertenst, de az utolsó pillanatban az apró csatár elől menteni tudtak.

Már most megjósoljuk, hogy ez egy baromi jó meccs lesz! Amilyen lendülettel belevetették magukat a csapatok, nem is lehet másmilyen.


Ő az oroszokra FOGadott
Fotó: Europress Fotóügynökség

2. PERC: Azonnal belga szöglet egy lendületes akciót követően, de tisztáznak az oroszok. Samedov és Vermaelen fejel össze aztán, előbbi járt rosszabbul.

Mint látható, Moussa Dembele, Nacer Chadli és Jan Vertonghen sincs ott a belgák kezdőcsapatában, kimaradtak tehát a Tottenham játékosai.

1. PERC: Elkezdődött a meccs.

A himnuszokat hallgatjuk. Ott van a helyszínen Sepp Blatter, a FIFA meglehetősen sokat támadott elnöke is.

A riói Maracana-stadionban rendezik a meccset, amelynek talaja hagy kívánnivalót maga után. Hogy a gödrök kinek kedveznek, nem tudjuk, de talán az oroszok jobban hozzászoktak már odahaza az időjárás által is meggyötört gyephez.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés és élő szöveges közvetítésünk.

ELŐZMÉNYEK:

A világbajnokság előtt többen is titkos esélyesnek gondolták a belga válogatottat, ez a többség valamelyest csökkent az Algéria elleni mérkőzés alatt és után. Mark Wilmots csapata ugyanis kínkeservesen győzte le az észak-afrikai válogatottat, kétségtelen viszont, hogy ez hátrányból is sikerült neki.

Marouane Fellaini és Dirk Mertens becserélése jelentette a kapitánynak az üdvösséget, ők fordították meg a találkozót, ezzel 3 ponthoz juttatva a belgákat.

Ami az oroszoknak nem jött össze, merthogy Akinfejev kapus nagy hibája nyomán a Koreai Köztársaság szerezte meg a vezetést kettejük mérkőzésén. Ezt egyenlítette ki Kerzsakov, szintén csereként beállva. Hogy a belga-orosz meccsen lesz-e cserés gól, nem tudjuk.

Belgium 11 tétmeccs óta veretlen, legutóbb Németországtól kapott ki a 2012-es Eb-re kvalifikáló mérkőzésen 2011 októberében. Ha vasárnap sem szenvednek vereséget, beállítják a válogatott korábbi 12 meccses veretlenségi sorozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik