Foci

Németország nem bírt Ghánával

Rendkívül izgalmas mérkőzésen játszott 2-2-es döntetlent a két csapat a labdarúgó-világbajnokság G csoportjában. Miroslav Klose befogta Ronaldót, ugyanis megszerezte a 15. vb-gólját.

Több szempontból is érdekes mérkőzésnek ígérkezett a Németország-Ghána találkozó: a Boateng-testvérek ismét egymás ellen léptek pályára (Jerome a németeknél, Kevin-Prince a ghánaiaknál kezdett), emellett míg a Nationalelfnek a továbbjutás minél előbbi kiharcolása, addig az afrikai csapatnak a versenyben maradás volt a tét.

Ennek megfelelően az első félidő mozgalmas volt, ám érezhető volt az is, hogy a felek felkészültek egymásból. Az első 45 percben így inkább csak a tempó volt nagy, de igazán nagy helyzeteket nem láthattunk.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A második felvonás ellenben a vébé egyik legjobb félideje volt! Götze az 51. percben szerezte meg övéinek a vezetést, de szinte azonnal egyenlített Ghána, André Ayew bólintott Neuer kapujába. Sőt, a lendületbe jövő afrikaiak fordítani tudtak, Asamoah Gyan jobblábas lövése talált utat a kapuba.

Joachim Löw két cserével frissített csapatán, a kispadról beszálló Miroslav Klose pedig első labdaérintéséből kiegyenlített. Nyíltsisakos utolsó húsz percet láthattunk, több gólt azonban már nem, 2-2 lett a végeredmény.

A szombati meccs hőse, Klose a harmadik olyan játékos a történelem során, akinek négy különböző világbajnokságon is sikerült kapuba találnia. Ráadásul a 15. vb-gólját szerezte, ezzel pedig befogta a vonatkozó örökrangsor élén a brazil Ronaldót.

A 2-2-es végeredmény azt jelenti, hogy a csoport mindkét továbbjutó helye kiadó még, igaz vasárnap még rendeznek egy USA-Portugália mérkőzést. A németek a zárófordulóban az amerikaiakkal, a ghánaiak pedig a portugálokkal találkoznak.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, G csoport

Fortaleza, Estádio Castelao, Játékvezető: Sandro Ricci (brazil)

Németország – Ghána 2-2 (0-0)

Németország: Neuer – J. Boateng (Mustafi, a szünetben), Mertesacker, Hummels, Höwedes – Khedira (Schweinsteiger, 70.), Lahm, Kroos – Özil, Müller, Götze (Klose, 69.) Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Ghána: Dauda – Afful, Boye, Mensah, Asamoah – Rabiu (Agyemang-Badu, 78.), Muntari – Atsu (Wakaso, 73.), K-P. Boateng (J. Ayew, 52.), A. Ayew – Gyan Szövetségi kapitány: Akwasi Appiah

Gólszerző: Götze (51.), Klose (71.) illetve A. Ayew (54.), Gyan (63.)

Sárga lap: Muntari (90+4.)

Piros lap:

Videó – Klose gólja:

2-2 lett a vége ennek a nagyon izgalmas mérkőzésnek!

90+4. PERC: Muntari kapja a meccs első sárgáját. Veszélyes helyről végezhet el szabadrúgást Németország, ám a beívelés után Müller Boyéba fejelt. A két játékos ápolásra szorul.

Három perc lesz a ráadás.

90. PERC: Klose került lövőhelyzetbe, de ő sem találta el a kaput.

89. PERC: Gyan lapos lövése kerülte el a hosszú alsó sarkot.

88. PERC: Jordan Ayew próbálkozott újfent, de Neuer védte a lapos lövést.

86. PERC: Özil tette középre a labdát, de Mensah a kapu torkából szögletre mentett. Kellett ez a tisztázás, két német várta középen a labdát. A szöglet veszélytelen volt.

84. PERC: Helyzet a túloldalon is, Daudának kellett nagyot védenie. A német sarokrúgás után Mustafi szabálytalankodott.

84. PERC: Muntari adott remek labdát Gyannak, aki egy szép csellel megverte a védőjét, J. Ayewhez ívelt, de a csapattárs lesről fejelt, szabadrúgás kifelé.

83. PERC: A. Ayew tört be a tizenhatoson belülre, lőtt, de Neuer védte a rövid felső felé tartó löketet.

82. PERC: Daudának kellett kivetődnie a kapujából, de a ghánai kapus jól tette mindezt, övé a labda.

79. PERC: Az imént beállt Badu egyből egy szöglet utáni lökettel próbálkozott, de a labda elhúzott keresztbe a kapu előtt.

78. PERC: Ghána is kihasználja az utolsó cserelehetőségét, Agyemang-Badu váltja Rabiut.

Miroslav Klose immáron négy világbajnokságon is eredményes tudott lenni. Emellett ez volt a 15. vb-gólja, amivel befogta az erre vonatkozó rangsor élén Ronaldót.

74. PERC: Újabb német szöglet után Schweinsteiger fejelt fölé.

73. PERC: Ghána is cserél, Wakaso jött be Atsu helyére.

71. PERC: Egyenlít Németország!!!!!! Az imént becserélt Klose piszkálta be a labdát a kapu torkából egy szöglet után, 2-2!!!

71. PERC: Schweinsteiger egyből kapura fejelhetett volna, de elszállt a feje fölött  a labda.

69. PERC: Kettőt cserél Németország: Götze és Khedira hagyja el a pályát, a helyükön Klose és Schweinsteiger.

67. PERC: Jordan Ayew lódult meg szépen, de lövését Neuer védeni tudta.

63. PERC: vezet Ghána!!!!!!!!!! Asamoah Gyan lépett ki a védők között, majd jobbal a kapuba bombázott, 1-2!!!!

62. PERC: Gyan vitte el a labdát Hummels elől, de a német védő javított és szerelte a gjánai csatárt.

58. PERC: Muntari végezhetett el veszélyes helyről szabadrúgást, ám nem elég, hogy a labda eleve mellé szállt volna, még kifelé is csavarodott, így méterekkel ment mellé.

54. PERC: Egyenlít Ghána!!! Ezúttal André Ayew fejelt a hálóba, 1-1!

52. PERC: Befutott egy szurkoló a pályára, így áll egy kicsit a játék. Közben cseréltek a ghánaiak, Kevin-Prince Boateng is elhagyja a pályát, Jordan Ayew a helyén.

51. PERC: Vezet Németország! Müller tekerte középre a labdát, Götze érkezett középen és a hálóba bólintott, 1-0!

47. PERC: GötzeAfful összecsapás a tizenhatos szélénél, de a védő nyerte a párharcot.

46. PERC: Folytatódik a találkozó. Németország cserélt, Mustafi állt be Jerome Boateng helyére érkezik.

Olvasta már, hogyan harcolta ki a továbbjutást Argentína? Ha nem, most megteheti!

45+1. PERC: Kroos pocsék kapáslövése volt a félidő utolsó momentuma. Ugyan nem esett gól a meccsen, de nem lehet panasz az iramra. 15 perc múlva folytatás!

45. PERC: Afful beadása után Ayew fejelt, de a védőről pattant a gólvonal mögé, szöglet. Mensah lövése érkezett a sarokrúgás után, de mellé ment.

42. PERC: Afful lépett fel egy támadáshoz, de a csapattárs helyett Neuerhez passzolt, aki köszönte szépen.

41. PERC: Gyönyörűen hozták ki a labdát a ghánaiak, de a végén egy ütemmel hamarabb mozdult be Gyan, így meg már les volt. Pedig kettő az egyre mehettek volna az afrikaiak.

38. PERC: Götze lőtt dropból, de pont Dauda ölébe.

36. PERC: Özil most a pálya bal oldalán tűnt fel, centerezett ezúttal is, de Boye szögletre mentett, majd ugyanő a szöglet után is kifejelte a labdát.

34. PERC: Gyan futotta körbe Mertesackert, azonban pocsékul lőtte el a labdát a kimozduló Neuer mellett. Mi arra tippelünk, szögletet akart kiharcomni, de rossz próbálkozás volt.

32. PERC: Muntari eresztett el egy rá jellemző sistergős bombát, Neuernek kellett védenie.

29. PERC: Götze próbált lőni, de a labda az oldalhálóban kötött ki. Szöglettel jöttek a németek, de Dauda lehúzta a levegőből a bevíelt labdát.

25. PERC: Németország már több sikeres passznál jár, mint Irán az Argentína elleni mérkőzés egésze alatt.

21. PERC: Özil most Müllert próbálta megjátszani, azonban a portugálok ellen triplázó támadó nem tudott veszélyes lövést elengedni a bevetődő Boye szorításában.

18. PERC: Özil húzott el a jobb szélen, ám végül nem ment bele az egy-egyezésbe, hanem lekészítette a labdát a jó ütemben érkező Khedirának, de kapásból elengedett lapos lövését magabiztosan fogta Dauda.

17. PERC: A játékosok nagy kedvvel vetették bele magukat a meccsbe. A közönség ezt hullámzással díjazza.

13. PERC: Atsu tesztelte Neuert, de a német hálóőr résen volt és kiöklözte a labdát.

11. PERC: Veszélyes német támadás végén Kroos bombázott a blokkba.

10. PERC: Lahm próbálta szöktetni Özilt, de Dauda remekül mozdult ki a kapujából, így lecsapott a labdára. Ha már Dauda: az első meccsen nem ő, hanem Kwarasey védett, aki ezek szerint kijátszotta magát a csapatból.

7. PERC: Ott az első helyzet! Atsu futotta be a labdát még az alapvonal előtt, kivárt, majd centerezett, a lendületből érkező Gyan lövése azonban jócskán elkerülte a kaput. Mindenesetre tetszetős akció volt.

5. PERC: A németek valamivel kihúzhatták a gyufát, legalábbis hangos füttyszó kíséri, mikor az európai csapatnál van a labda. Márpedig többnyire náluk van.

2. PERC: Ellentétben Ghána előző meccsével, most nem született gól az első percben. Akkor az amerikai Clint Dempsey talált be 30 másodperc alatt, ami a vb-történelem ötödik leggyorsabb gólja volt.

1. PERC: A németek indították útjára a labdát.


A ghánai drukkerek már a stadionban
Forrás: Twitter

Nem csak a Boateng-testvéreknek különleges ez a mérkőzés: Per Mertesacker a 100. válogatottságát ünnepli.

Köszöntjük Kedves olvasóinkat, hamarosan indul a mérkőzés.

ELŐZETES

Óriási csatára lehet számítani a G csoport második fordulójának szombati nyitómérkőzésén, a német-ghánai találkozón. A németek ugyanis a továbbjutásért, a ghánaiak pedig a versenyben maradásért lépnek pályára.

“Ugyanazzal az elszántsággal és lelkesedéssel kell játszanunk, mint az első meccsen” – nyilatkozta a németek csapatkapitánya, Phillip Lahm, aki várhatóan ezúttal is védekező középpályásként kap majd szerepet.

Az első fordulóban Portugália ellen – a mesterhármas szerző Thomas Müller vezetésével – 4-0-ra nyert Németország. Érdekesség, hogy a németek négy éve, a dél-afrikai világbajnokságon is négygólos sikerrel rajtoltak, akkor az ausztrálok ellen, utána azonban 1-0-ra kikaptak a szerbektől. Ezután pedig éppen a ghánaiak elleni 1-0-ával, Mesut Özil góljával biztosították helyüket a legjobb 16 között.

“Az a négy évvel ezelőtti botlás a második mérkőzésen egy figyelmeztetés volt, nem szabad kinyílnunk, és ugyanolyan komolyan kell venni a találkozót, mint az elsőt” – mondta Per Mertesacker, aki 100. válogatottságát ünnepelheti. Az Arsenal védője a tizenharmadik német futballista lehet, aki eléri ezt.

A ghánaiak jól játszottak ugyan az amerikaiak elleni első csoportmérkőzésen, de 2-1-es vereséget szenvedtek. Egy újabb kudarc szinte biztosan a búcsút jelentené a legutóbbi világbajnokságon negyeddöntős afrikai együttesnek.

A találkozó egyik érdekessége a Boateng testvérek párharca lehet, ugyanis Jérome a német védelmet erősíti, Kevin-Prince pedig a ghánaiak csatára. Utóbbi már kissé fel is borzolta a kedélyeket kijelentésével, amely szerint a németek gyenge pontja az lehet, hogy nincsen igazi vezérük a pályán, aki a szoros mérkőzéseken előlépne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik