Foci

Messi döntött a foggal-körömmel küzdő Irán ellen

Az argentin válogatott Lionel Messi hosszabbításban szerzett találatával 1-0-ra győzte le Iránt az F csoport második fordulójában.

Sima argentin győzelem lesz – gondolta mindenki a kezdő sípszót megelőzően, főleg, hogy a Messi, Higuaín, Agüero trióval rohamozott a dél-amerikai együttes.

Az első játékrészben többször is megszerezhette volna a vezetést Alejandro Sabella gárdája, ugyanakkor az argentin támadók rendre nem találtak kaput, vagy ha igen, akkor Hagigi hárított nagy bravúrral.

Fotó: Europress fotóügynökség

A szünet után továbbra is támadásban maradtak Messiék, de Irán is többször tudott veszélyt teremteni Romero kapuja előtt. Akár az ázsiaiak is előnyhöz juthattak volna, ám a rendes játékidőben nem született gól.

Alighogy a negyedik játékvezető felmutatatta a négy perc hosszabbítást, Messi egy csel után a büntetőterület előteréből tüzelt, lövése pedig a jobb alsóban kötött ki.

A Barcelona ásza ezzel a legjobb 16 közé lőtte válogatottját, a Nigéria elleni utolsó csoportmeccs már lényegében tét nélküli lesz Argentínának.

Eredmény – világbajnokság, F csoport, 2. forduló:

Argentína-Irán 1-0 (0-0)
Belo Horizonte, Estádio Mineirao, 18.00 (tv: M1). Vezeti: Mazsics (szerb)

Argentína: Romero – Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo – Gago, Mascherano, Di María – Messi, Higuaín, Agüero. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

Irán: A. Hagigi – Hosszeini, Szadegi, Montazeri, Hadzsszafi, Puladi – Tejmurjan – Dedzsagah, Nekunam, Sodzsaei – Gucsannedzsad. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz

Gólszerző: Messi (91.)

Sárga lap: Nekunam (53.), Sodzsaei (73.)

2. FÉLIDŐ

94. PERC: Háromszor fúj sípjába a szerb játékvezető, 1-0-ra győzött Argentína.

93. PERC: Még egy argentin csere: Di María hagyja el a pályát, Biglia pedig pályára lép.

91. PERC: GÓÓL! Messi vette át a lasztit a 16-os előterében, majd ballal a jobb sarokba tekert. Vezet, és valószínűleg nyert is Argentína.

90. PERC: Négy perc a hosszabbítás.

88. PERC: Kihasználja harmadik cserelehetőségét is Irán: Haghighi állt be Hajsafi helyére.

85. PERC: Quieroz ismét cserére szánja el magát, Dejagah le, Jahanbakhsh be.

80. PERC: Újabb argentin szöglet, immár a hetedik, de ezúttal sem vezetett eredményre.

77. PERC: Cserél mindkét gárda: Iránba Heydari áll be, míg argentin oldalon Agüero és Higuaín hagyta el a pályát, helyükre Palacio és lavezzi érkezett.

75. PERC: Di María lőhetett tisztán az ötös sarkáról, bombája azonban középre tartott, a kapusnak nem okozott különösebb gondot.

74. PERC: Messi állt oda a szabadrúgáshoz, s nem sokat tévedett, lövése az oldalhálón kötött ki.

73. PERC: Sodzsaei vág alá Di Maríának, a játékvezető pedig felmutatja neki a sárga kártyát.

71. PERC: Irán továbbra is partiban, nem ízlik az ázsiaiak játéka Messiéknek.

67. PERC: A nap védését mutatta be Romero! Az argentin kapus egy iráni fejest tolt szögletre eszméletlen bravúrral.

64. PERC: Életveszélyesek az iráni szögletek, az argentinok alig tudtak felszabadítani a harmadik ázsiai sarokrúgást követően.

63. PERC: Nem tud mit kezdeni az iráni védelemmel Alejandro Sabella alakulata, pedig egy győzelemmel már a legjobb 16 között lennének.

60. PERC: Mit hagyott ki Messi! A Barcelona támadója üresen vehette át a lasztit az ellenfél térfelén, majd két-három labdaérintést követően a büntetőterülethez érve a kapu mellé gurított.

56. PERC: Az argentinok ismételten egy szögletet végezhettek el, de gól ebből sem született.

53. PERC: Óriási iráni helyzet: Gucsannedzsad tudott fejelni a 11-es pont vonaláról, Romero azonban egy parádés relfexmozdulattal hárítani tudott. Nekunam közben egy elkésett belépőért sárga lapot kapott.

52. PERC: Rojo tekert a kapu előterébe, ahol Agüero épphogy lemaradt a játékszerről.

50. PERC: Egy váratlan argentin ritmusváltást követően Zabaleta tüzelt a büntetőterület sarkáról a kapu mellé.

48. PERC: Gago szögletét az ötösön álló iráni védő fejelte ki bedobásra.

46. PERC: Az argentinok indították útjára a labdát a 15 perces szünet után.

1. FÉLIDŐ

45+2. PERC: Vége az első játékrésznek, 0-0 az állás a szünetben.

45. PERC: Di María újból a sarokból próbálkozhatott, most Fernandez bólintott, de ő is pontatlanul. Kettő perc a ráadás.

42. PERC: Irán a rögzített szituációkban bízhat, Dejagah szögletébe ezúttal Hosseidi tette bele a fejét, de fölé szállt a játékszer.

40. PERC: Az iráni védelem tömörül, jól védekezik Carlos Quieroz gárdája, nem lesz könnyű áttörni ezt a falat Argentínának.

36. PERC: Messi ezúttal a beadást választotta a szabadrúgásnál, Garay fejese azonban elkerülte a ketrecet.

33. PERC: Veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást Argentína, Messi azonban ballal a bal felső fölé csavart.

30. PERC: Valószínűleg ez a találkozó sem kerül be a történelem könyvekbe, meddő fölényben játszanak az argentinok, de a kapuk csak nagyon ritkán forognak veszélyben.

26. PERC: Di María lódult meg a bal szélen, Szadegi azonban szögletre tudott menteni.

24. PERC: Di María végezte el az első argentin sarokrúgást, Rojo pedig az ötös vonalától stukkolt épphogy a bal kapufa mellé.

22. PERC: Remek kombinatív játékot követően Agüerő lőtt a 16-oson belülről, Hagigi azonban ki tudta piszkálni a lasztit a bal felsőből.

19. PERC: Di María tüzelt jó 18 méterről a kapu fölé.

18. PERC: Irán végezhetett el szögletet, ami után majdnem ők kaptak gólt, az argentin kontra végén azonban Higuaín rosszul vette át a bőrt.

14. PERC: Ziccer! Gago ugratta ki Higuaínt, aki a remekül kilépő kapusba vágta a labdát.

13. PERC: Szorongat Argentína, de komolyabb gólhelyzetet egyelőre nem sikerült kialakítania a dél-amerikaiaknak.

10. PERC: Di María passza nyomán Rojo tekert volna középre, egy iráni azonban közbelépett és kirúgás következhetett.

6. PERC: Tempót váltott Argentína, ám Agüero elől végül az utolsó pillanatban sikerült tisztázni a védőknek.

5. PERC: Dejagah szabadrúgása után egy iráni csúsztatott, de a hosszú oldalon már elérhetetlennek bizonyult a labda a társnak.

2. PERC: Durva meccsnek nézünk elébe, előbb Campagnaro, majd Di María maradt lent a gyepen egy kemény belépőt követően.

1. PERC: Irán kezdi a meccset, s rögtön szabálytalankodnak is egyet az ázsiaiak.

Előzetes: Alejandro Sabella, Argentina szövetségi kapitánya az első, Bosznia-Hercegovina ellen 2-1-re megnyert meccsen meglepetésre nem a megszokott 4-3-3-as formációba küldte pályára csapatát, hanem öt védőt szerepeltetett, de a várakozások szerint a mezőny egyik leggyengébbnek tartott együttese ellen visszatér bevált taktikájához. Ez azt jelentheti, hogy a vb-n először láthatja a közönség a nemzetközi sajtó által “mesés négyesnek” (Fab Four) nevezett Lionel Messi, Gonzalo Higuaín, Sergio Agüero, Ángel Di Maríakvartettet egyszerre a pályán.

“Messi lehet a vb legjobb játékosa” – mondta Carlos Queiroz, Irán portugál szövetségi kapitánya, aki elismerte, csapatának csodára volna szüksége ahhoz, hogy megszerezze a három pontot.

Irán 0-0-s döntetlennel rajtolt Brazíliában: ez volt az első olyan vb-meccse, amelyen nem kapott gólt, és negyedik világbajnokságán mindössze hatodik pontját szerezte, győznie viszont 16 éve nem sikerült. A két csapat eddigi egyetlen meccse, 1977-ben 1-1 lett, de ezúttal már az is meglepetés lenne, ha Irán pontot szerezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik