Foci

Álomfoci és öt gól a franciáktól

Franciaország már 5-0-ra is vezetett Svájc ellen, végül 5-2-re nyerték a meccset, és már csak egy lépésre vannak a csoportgyőzelemtől.

A gallok az előző körben simán hozták a Honduras elleni meccset, melynek a hőse Karim Benzema, a Real Madrid csatára volt, a kiváló támadótól pedig ezúttal is hasonlóan eredményes focit vártak a szurkolók.

Svájc ellen joggal tették, hiszen a két együttes között jelentős a tudásbeli különbség, annak ellenére, hogy a franciák csak pótselejtező után kvalifikálták magukat a vb-re.

A péntek esti találkozón egyébként nem telt el sok idő, máris egyértelművé vált, ki uralja majd a meccset: a 17. percben Giroud volt eredményes, majd a középkezdés után egy védelmi hibát kihasználva Matuidi talált a kapuba (0-2).

Fotó: Europress Fotóügynökség

Svájc megpróbált szépíteni, de a tizenhatosig is alig jutottak el, nemhogy a kapuig, így esélyük sem volt az ünneplésre, ellenben Valbuena révén már 3-0-ra mentek a franciák.

A szünet után sem álltak le a fehér-kékek, Benzema és Sissoko jóvoltából 5-0-ra is megléptek, Svájc pedig örülhetett, hogy csak ekkora volt a különbség, hiszen ha Franciaország komolyabban veszi a játékot, még többször is beköszönhettek volna.

A hajrában aztán szabadrúgásból és egy szép kiugratás után szépítettek Svájc, de ekkor már mindegy volt. Az 5-2-es sikerrel a franciák vezetik a csoportjukat, és minden bizonnyal az első helyen zárnak majd.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, E csoport, 2. forduló

Svájc – Franciaország 2-5 (0-3)
Salvador, Arena Fonte Nova, vezette: Björn Kuipers (holland)

Gólszerzők: Dzemaili (81.), Xhaka (86.) illetve Giroud (17.), Matuidi (18.), Valbuena (41.), Benzema (68.), Sissoko (73.)

Svájc: Benaglio – Rodriguez, von Bergen (Senderos, 8.), Djourou, Lichsteiner – Inler, Behrami (Dzemaili, 46.), Mehmedi, Xhaka, Shaqiri – Seferovic.

Franciaország: Lloris – Evra, Sakho, Varane, Debuchy – Matuidi, Cabaye, Sissoko – Benzema, Giroud (Pogba, 63.), Valbuena (Griezmann, 83.).

Sárga lap: Cabaye (88.)

2. FÉLIDŐ

93. PERC: Kuipers lefújta a meccset, pont a francia támadás közepén, pedig Benzema szépségdíjas gólt lőtt, de ez így érvénytelen. Ez a meccs végre.

90. PERC: Három perc a ráadás.

86. PERC: Na tessék! 5-2!!! Inler ívelt Xhakához, aki kapásból, 11 méterről helyezett a kapuba! Szép gól!

83. PERC: Az utolsó francia cserével Valbuena helyett Griezmann érkezett.

81. PERC: Szépített Svájc! Dzemaili szabadrúgásból vette be Lloris kapuját, így a becsületgól megvan a pirosmezeseknek.

77. PERC: Befűzték az oktatófilmet a franciák. Most csak Benaglión múlt, hogy nem született meg a hatodik gól.

73. PERC: GÓÓÓÓÓL!!! 5-0!!! Benzema önzetlenül passzolt a nagy irammal érkező Sissoko elé, aki 16 méterről laposan kilőtte a jobb alsót.

71. PERC: A gól után rögtön helyzet a francia kapu előtt, de szerencséje sincs a svájci válogatottnak.

68. PERC: 4-0!!! Ez már kiütés! Az imént beállt Pogba külsővel ugratta ki Benzemát, Senderos csúnyán elmérte a labda ívét, a Real Madrid csatára pedig estében, Benaglio lába között talált a hálóba!

66. PERC: Sakho helyett Koscielny a pályán.

65. PERC: Szépítési lehetőséget puskáztak el a svájciak. Lichsteiner adott középre, ahol Mehmedi üresen érkezett, de a kapust és a kaput is átemelte.

63. PERC: Giroud, az első gól szerzője jött le, helyette Pogba a pályán.

60. PERC: Majdnem ott a negyedik francia gól. A svájci védők bénáztak egy sort, Valbuena így Benzema elé tálalt, aki kapásból lőtt, fölé.

56. PERC: Nem megy a játék Svájcnak. Bár Dzemaili veszélyes lövést eresztett el, hosszú idő után ez volt a legkomolyabb lehetőségük.

52. PERC: Visszavettek az iramból a franciák, ami érthető, hova is szaladjanak. Svájc a mezőnyfölény ellenére viszont nem tud veszélyes lenni.

47. PERC: Sakho tisztán, de keményen szerelte Mehmedit, megint nincs svájci lövés.

46. PERC: Csere a szünetben: a svájci együttesben Dzemaili érkezett Behrami helyére.

46. PERC: A franciák útjára indították a labdát.

Vége az első félidőnek, a franciák 3-0-ra mennek. Élvezetes a meccs, nagyon jó nézni a gallok játékát.

1. FÉLIDŐ

45. PERC: Két perc lesz a ráadás.

43. PERC: Majdnem ott a negyedik, de most a kapus hárította Valbuena lövését. Gáláznak a franciák, pedig egy félidő még hátra van.

41. PERC: GÓÓÓÓÓÓL!!! Hárommal mennek a franciák! A szöglet után indultak meg a franciák, Varane remekül szöktette Giroud-t, majd a középen érkező Valbuena elé tálalt, kihagyhatatlan helyzetben. 3-0!

40. PERC: Shaqirit ugratták ki a társak, levitte a labdát majdnem az alapvonalig, de túl sokáig várt, így odaért Evra.

36. PERC: Nagyon felszívták magukat a franciák, biztos, hogy lőnek még gólt.

32. PERC: KIMARADT!!! Benzema rossz sarkot válaszott, a kipattanóra Cabaye érkezett, de ahelyett, hogy a hálóba passzolt volna, nagy gól akart lőni, így viszont csak a keresztlécet rúgta telibe.

31. PERC: Mekkora butaság… Benzema már kiszorított helyzetben volt, Djourou pedig teljesen feleslegesen felrúgta. Tizenegyes.

30. PERC: Hoppá!!! Mehmedi távolról bombázott laposan, Lloris csak kipaskolni tudta a labdát, amit Shaqiri azonnal kapura küldött, de centikkel tévedett.

26. PERC: Gólt szereztek a svájciak, de lesről. Legalább eljutottak a kapuig.

25. PERC: Benzema is megpróbált gól szerezni, de ez a lövés erőtlen volt.

22. PERC: Eddig sem volt helyzete Svájcnak, ezek után pedig még nehezebb lesz a dolguk.

18. PERC: 2-0!!! Behrami saját térfelén adta el a labdát, Benzema megindult vele, majd Matuidi elé tálalt, aki 16 méterről mesterien lőtte ki a jobb alsót! Egy perc alatt kettőt rámoltak be a svájci kapuba!

17. PERC: GÓÓÓÓÓÓÓL!!! VEZETNEK A FRANCIÁK! A sarokrúgás után Grioud emelkedett a legmagasabbra, Benaglio pedig nem tudta kiütni a játékszert a léc alól! 1-0!

16. PERC: Ismét Benzema került helyzetbe a svájci kapu előtt, ám szögletre mentettek a védők.

12. PERC: Svájcnak egyelőre helyzete sincs, így azért nehéz lesz gólt rúgni ennek a francia csapatnak.

8. PERC: Von Bergen helyére Senderos állt be, kényszerű cserével kezdődik a meccs.

7. PERC: Giroud csúnyán fejbe rúgta von Bergent, persze nem szándékosan, de a svájci védő sérülése súlyos, így azonnal le is kell cserélni.

5. PERC: Újabb beadás, ezúttal Cabaye-tól, de felszabadítottak a védők. Ez rövidre sikeredett, Benzema ugyanis megkaparintotta a játékszert és kapura tekert, hosszan.

4. PERC: Az első lehetőség a franciáké: egy hosszan előre ívelt labdára Debuchy sprintelt hosszan, majd estében középre adott volna, de a védő lábáról Benaglio kezébe pattant a labda.

1. PERC: Elkezdődött a mérkőzés. Svájc indította útjára a labdát, piros mezben. A franciák fehér-sötétkékben játszanak ma este.

Előzetes: Didier Deschamps csapata Honduras 3-0-s legyőzésével kezdte a tornát, s ez a nyitány a statisztika alapján is bizakodásra adhat okot a számára, az 1998-as vb-cím óta ugyanis a franciák kétféleképpen szerepeltek a vb-ken: vagy meccset sem nyertek és a csoportkörben búcsúztak, vagy döntőbe jutottak.

Az ellenfél ezúttal a masszív, alapvetően jó erőkből álló Svájc lesz, amely az első körben a 93. percben szerzett góllal verte 2-1-re Ecuadort.

A salvadori Fonte Nova Stadionba látogató szurkolók a két együttes korábbi összecsapásaiból kiindulva gólfesztiválban nem reménykedhetnek: Franciaország és Svájc a legutóbbi három egymás elleni mérkőzésén döntetlennel zárt, s ezeken a találkozókon összesen csupán két gól esett.

Deschamps vélhetően nem sokat változtat a hondurasiak elleni kezdőcsapatán, de elképzelhető, hogy az első meccsen kétszer is betaláló Karim Benzemát ezúttal kirendeli a bal oldalra, középcsatárnak pedig Olivier Giroud-t, az Arsenal befejező emberét állítja be.

Ottmar Hitzfeldnek, a svájciak német kapitányának szintén a támadósorban kell megalapozott döntést hoznia, Ecuador ellen ugyanis a két cserecsatár, Admir Mehmedi és Haris Seferovic volt a siker kovácsa, míg a rendszeresen kezdő Josip Drmic azon a meccsen nem szerzett gólt.

A franciák a 100. világbajnoki góljukat szerezhetik a pénteki találkozón, míg Svájc 1992 óta először győzheti le riválisát. Bármelyik együttes gyűjti is be a három pontot, nagy lépést tesz a továbbjutás felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik