Foci

Horvátország felnégyelte Kamerunt

A duplázó Mario Mandzukic vezérletével a horvát labdarúgó-válogatott 4-0-ra nyert Kamerun ellen. Az afrikai csapat kiesett.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Horvátország az első meccsen vitatott körülmények között kapott ki a házigazdától a brazíliai labdarúgó-világbajnokság A csoportjában, így Niko Kovac csapatának mindenképpen győznie kellett ahhoz a Samuel Eto’o-t nélkülöző Kamerun ellen, hogy reális esélye legyen a továbbjutás kiharcolására. Az európai együttes ennek megfelelően jól kezdett, a 11. percben Olic révén a vezetést is megszerezte.

Noha arra lehetett számítani, hogy a horvátok majd lendületből eldöntik a meccset, a csapat behúzta a kéziféket, inkább a biztonságra törekedett, mintsem az újabb gól megszerzésére. A félidő előtt az addiginál is nehezebb helyzetbe került Kamerun, Song ütötte meg hátulról Mandzukicot, a 41. percben kiállították.


Ezért állították ki Songot

Sammir közeli lökete vezette fel a második félidőt, és ugyan ezt még megúszta Kamerun, Itandje rossz kapuskirúgását már nem: Perisic csapott le a labdára, majd az afrikai védelem ziláltságát kihasználva a tizenhatosig menetelt és higgadtan a hálóba helyezett. Még mindig csak az 50. percben járt a mérkőzés, amikor Mandzukic törhetett kapura, de mellé lőtt.

Nem kellett sokat várni a harmadik horvát találatra, valamivel több, mint egy órája játszottak a csapatok, amikor egy szöglet után Mandzukic szerezte meg fejjel az első gólját ezen a világbajnokságon.

A végén még Assou-Ekotto is kakaskodott egyet a csapattársával:

Horvát örömfocit hozott a folytatás, időnként egy-egy kameruni lehetőség színesítette az összképet. A 73. percben Mandzukic már csapata negyedik, saját maga második gólját jegyezte, lesgyanús helyzetből pofozott be egy kipattanó labdát. Nem sok volt már hátra a rendes játékidőből, amikor Moukandjo hagyta ki a meccs legnagyobb afrikai helyzetét, így a szépítés sem jött össze Kamerunnak, négy góllal nyert Horvátország.

Az A csoport utolsó fordulójában Horvátország Mexikóval játszik ki-ki mérkőzést. A már biztos kieső Kamerun a házigazda Brazíliával találkozik.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló, A csoport

Manaus, 39 ezer 982 néző, Játékvezető: Pedro Preonca (portugál)

Kamerun – Horvátország 0-4 (0-1)

Kamerun: Itandje – Mbia, N’Koulou, Chedjou (Nounkeu, a szünetben), Assou-Ekotto – Matip – Moukandjo, Song, Enoh, Choupo-Moting (Salli, 75.) – Aboubakar (Webo, 70.) Szövetségi kapitány: Volker Finke

Horvátország: Pletikosa – Pranjic, Lovren, Corluka, Srna – Rakitic, Modric – Olic (Eduardo, 69.), Sammir (Kovacic, 72.), Perisic (Rebic, 78.) – Mandzukic Szövetségi kapitány: Niko Kovac

Gólszerzők: Olic (11.), Perisic (48.), Mandzukic (61., 73.)

Sárga lap: Eduardo (90.)

Piros lap: Song (40.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik