Foci

Szurkolók között robbantott az öngyilkos merénylő

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a labdarúgó-világbajnokság tévéközvetítését néző szurkolók között az északkelet-nigériai Damaturu városban, a legfrissebb adatok szerint legalább 21 halálos áldozata van a merényletnek.

A merénylő triciklitaxival közelítette meg a világbajnokság élő közvetítését néző szurkolókat a szabadtéri rendezvényen. A detonáció után a kiérkező mentők óvatosan közelítették meg a robbantás helyszínét, újabb detonációtól tartva.

Az áldozatok számáról különböző információk láttak napvilágot. A helyi rendőrség úgy tudja, tizennégyen vesztették életüket a merényletben és huszonhatan sebesültek meg, de később egy kórházi illetékes azt mondta, huszonegy holttestet és huszonhét sebesültet vittek kórházba a robbantás után.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Mivel a sebesültek közül többnek válságos az állapota, a halálos áldozatok száma valószínűleg még emelkedhet. Egyelőre senki nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de szemtanúk a Boko Haram nevű terrorszervezetet tették felelőssé érte, tekintve, hogy annak fegyveresei már sok hasonló támadást hajtottak végre Nigériában. 

Legutóbb június elsején követett el az iszlamista szervezet pokolgépes merényletet nigériai futballszurkolók ellen, akik egy televíziós közvetítést néztek Mubi városában. A támadásban legalább negyvenen vesztették életüket.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram véres hadjáratot folytat azóta, hogy a rendőrség 2009-ben végzett a terrorszervezet alapítójával és akkori vezetőjével, Mohammed Yusuffal. A vallási mozgalomból néhány év alatt jól felfegyverzett lázadócsoporttá vált szervezet ma már a legnagyobb biztonsági fenyegetést jelenti Afrika első számú kőolajtermelő országában.

Adamawa, Borno és Yobe szövetségi államokban – ez utóbbinak a székhelye Damaturu – tavaly májusban rendkívüli állapotot vezettek be a hatóságok az erőszakos cselekmények visszaszorítására, ennek ellenére szinte mindennaposak a merényletek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik