Foci

Lebőgött a címvédő spanyol válogatott

Spanyolország együttese 2-0-ra kikapott Chilétől és kiesett. A dél-amerikai csapat mellett a szintén hibátlan mérleggel álló Hollandia is biztos továbbjutónak számít.

A világbajnokság előtt sokan úgy vélték, hogy a házigazda Brazília, valamint a címvédő Spanyolország számít a 2014-es labdarúgó-világbajnokság legnagyobb esélyesének. Nos, szerda este eldőlt: a spanyolok kiszálltak az aranyéremért folytatott küzdelemből. Hiába változtatott két helyen is a kezdőn Vicente del BosquePiqué és Xavi ki-, Javi Martinez és Pedro bekerült a csapatba –, a spanyol együttes ugyanolyan fásultan játszott, mint tette azt Hollandia ellen. Annak 1-5 lett a vége.

Ezúttal sem indult sokkal jobban a dolog, a sokat hibázó spanyol védelmet a 20. percben büntette meg először a chilei válogatott, amikor is Vargas iratkozott fel a góllövőlistára. A továbbra is ötlettelenül játszó Spanyolország a szünet előtt ismét kapitulált, egy szabadrúgás után Casillas középre öklözte a labdát, az ott ólálkodó Aránguiz pedig köszönte szépen, és megduplázta csapata előnyét.


Vargas szerezte a rendkívül fontos, első gólt a meccsen
Fotó: Europress Fotóügynökség

A fordulás után nekiesett ellenfelének a címvédő, azonban hiába akadt két nagy lehetősége is – az elsőt Costa, a másodikat Busquets puskázta el –, nem sikerült szépítenie a spanyol csapatnak. A folytatásban del Bosque együttese egyre kilátástalanabbul játszott, ráadásul a veszélyes chilei kontrákban benne volt annak lehetősége, hogy még nagyobb arányú lehet a különbség. Nem lett, azonban a spanyolok így is búcsúzni kényszerülnek a torna tovább küzdelmeitől.

Korábban még sosem fordult elő, hogy a címvédő két meccs után kiesik.

Az isbiztossá vált, hogy a B csoportból Chile és Hollandia masírozik tovább a nyolcaddöntőbe.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, 2. Forduló, B csoport

Rio de Janeiro, 74 ezer néző, Játékvezető: Mark Geiger (amerikai)

Spanyolország – Chile 0-2 (0-2)

Spanyolország: Casillas – Azpilicueta, Martínez, Ramos, Alba – Busquets, Xabi Alonso (Koke, a szünetben), Iniesta – Pedro (Cazorla, 76.), Diego Costa (Torres, 64.), Silva Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Chile: Bravo – Medel, Silva, Jara – Isla, Díaz, Aránguiz (Gutierrez, 64.), Mena – Vidal (Carmona, 88.) – Sánchez, Vargas (Valdivia, 85.) Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli

Gólszerző: Vargas (20.), Aránguiz (43.)

Sárga lap: Alonso (41.) illetve Vidal (26.), Mena (61.)

Piros lap:

Videó – Az első chilei gól:

Videó – A második chilei gól:

90+6. PERC: Vége, a címvédő Spanyolország Kiesett! Chile és Hollandia jut tovább a B csoportból!

90+1. PERC: Semmi nem jöne be a spanyoloknak! Ramos kapott remek labdát, de beleléptek a lövésébe.

90. PERC: Hat perc a hosszabbítás.

89. PERC: Bravo védett ismét nagyot, ezúttal Cazorla szabadrúgásánál. A szöglet után Ramos lőtt akrobatikus mozdulattal – a lelátóra…

88. PERC: Vidal is lejön, Carmona érkezik a helyére.

85. PERC: A szöglet után Ramos emelkedett a legmagasabbra, de a fejese gyengére sikerült.

85. PERC: Vargas helyett Valdivia a pályán.

84. PERC: Iniesta unta meg a dolgokat és messziről lőtt, Bravo a levegőben úszva tolta ki szögletre a labdát.

80. PERC: Iniesta készítette le Cazorlának a labdát, aki kapásból kapura tekert, de Bravo nagyot védett. A szöglet után is tisztázni tudott a chilei védelem.

76. PERC: Pedro helyére Cazorla érkezik.

75. PERC: Most ismét Sanchez alakított ki nagy helyzetet, de Vidal rosszul vette át a labdát. Chile rég eldönthette volna a mérkőzést, ha a játékosok kicsit pontosabban játszanak a pálya utolsó harmadában.

71. PERC: Újabb veszélyes chilei kontra, de Alexis labdája túl magas volt Gutierreznek, aki mellé bólintott.

69. PERC: Eldőlhetett volna! Középpályán veszített labdát a spanyol válogatott, a chilei kontra végén a hosszún érkező Islának “csak” az üres kapuba kellett volna passzolnia a labdát, de fölé lőtt.

64. PERC: Diego Costa le, Fernando Torres be. Aranguiz is lemegy chilei oldalon, Gutierrez érkezik a helyére.

62. PERC: Veszélyes chilei kontra akad meg Sanchez rossz lövése miatt.

61. PERC: Mena sárgult be.

60. PERC: Saját kapuja elé szögezte Chilét a spanyol válogatott, azonban a helyzetek elmaradnak.

54. PERC: PedroDiego Costa ollózta oda neki a labdát, de a kapu torkában nem talált el a lasztit, pedig üresen állt.

53. PERC: Pedro harcolt ki szabadrúgást a tizenhatos előterében, a büntetőterülettől nem messze. Ramos vállalkozott lövésre, Bravo védte a középre tartó labdát.

49. PERC: Mi maradt ki! Iniesta varázsolta oda a zsugát Costa lábára, a csatár azonban rosszul vette át a labdát, Isla így bele tudott lépni a lövésbe. Csak szöglet lett belőle, amely után Bravo ütötte ki a labdát, Albához, aki laposan mellé lőtt.

46. PERC: Folytatódik a meccs! Szerkesztőségünk általános megelégedésére beállt a spanyolokhoz Koke, a spanyol bajnok Atlético Madrid középpályása. Xabi Alonso helyére érkezik, akinek a levegőben lógott a második sárga lapja.

Spanyolország a legutóbbi két mérkőzésén hét gólt kapott. A 2010-es világbajnokságon összesen kettőt… Van innen visszaút?

45+2. PERC: Vége az első félidőnek, az állás 0-2!

45. PERC: Két perc a ráadás.

43. PERC: Ott a második!!! Sanchez szabadrúgását még védte Casillas, azonban a kipattanót Arángiuz a hálóba lőtte, 0-2!

40. PERC: Természetesen állandó szereplője a közvetítésnek Vicente del Bosque is. A spanyol kapitány kissé tanácstalannak tűnik. Közben Xabi Alonso rúgta le Islát, kapott is érte egy sárgát.

36. PERC: A tét nagyságát jelzi, hogy most elkezdték egymást aprítani a játékosok, csak, hogy mindenki tudja, hol a helye.

31. PERC: Szinte ugyanonnan (a tizenhatos előteréből) végezhetett el szabadrúgást Spanyolország, mint nem sokkal korábban, most azonban nem Xabi Alonso, hanem David Silva tekerte középre a labdát, de veszélytelen volt.

Egy kis érdekesség a statisztika kedvelőinek: Vargas 17 mérkőzésen már a 13. gólját szerzi, mióta Sampaoli a chilei válogatott kapitánya. Nem rossz mutató.

27. PERC: Diego Costa lövése csak az oldalhálóban kötött ki ugyan, de csak centiken múlt, hogy nem lett gól belőle. Bravo erről most lecsúszott, de belefért.

26. PERC: Vidal teljesen feleslegesen besárgul, nem hagyta, hogy a spanyolok elvégezzenek egy szabadrúgást.

23. PERC: Alonso próbálkozott lövésre, de a labda a kapu felett hagyta el a játékteret. Pedig ebben a helyzetben sokkal több volt.

20. PERC: Vezet Chile!!!! A dél-amerikai csapat gyorsan lendült támadásba egy megszerzett labdával, Vidal, Sanchez, Aranguiz volt a labda útja, utóbbi mesterien tálalt Vargas elé, aki estében gurított a kapu közepébe, 0-1!

15. PERC: Diego Costa lódult meg a kapu felé, de rossz megoldást választott, azonban a labda a chilei kapu előtt maradt, Xabi Alonso előtt pedig adódott is egy nagy helyzet, de a kapujából kivetődő Bravo a testi épségét sem féltve hárított. nagy mentés volt.

14. PERC: Amilyen jó rúgótechnikája van Xabi Alonsónak, annyira érthetetlen, hogy jó helyről miért inkább a beívelést választotta egy szabarúgásnál. Pontatlan is volt az átadása.

12. PERC: David Silva szöktetése tűnt veszélyesnek, de nem jutott el a társhoz a labda. A spanyolok egyelőre nem találják a rést a chilei pajzson.

Ahogy említettük, a chilei drukkerek elözönlötték a Maracana Stadiont. Itt olvashat róla részletesebben.

8. PERC: Bravónak akadt dolga, Xabi Alonso beívelt szabadrúgása után ütötte el a labdát Sergio Ramos feje elől.

5. PERC: Megilletődöttnek tűnik eddig a spanyol csapat, sok a hiba. Nem csoda, nagy a teher a csapaton.

2. PERC: Rögtön egy hatalmas chilei lehetőség! Vargas elé került a labda a tizenhatoson belül, de Xabi Alonso még idejében tisztázni tudott, igaz kis híján öngól lett belőle. A szöglet után nem sikerült felszabadítani, Jara fejelhetett, de célt tévesztett.

1. PERC: Elkezdődött a meccs! Pirosban Spanyolország, fehérben Chile. A spanyolok indították útjára a labdát.

Köszöntjük a Kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés. A találkozó előtt chilei drukkerek százai rohamozták meg a stadiont, jegy nélkül akartak bejutni. Páraknak sikerült is.

ELŐZETES

A címvédő Spanyolország méretes zakóval kezdett a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, Vicente Del Bosque fiai 5-1-re kaptak ki Hollandiától. Nem volt sok idő a sebek nyalogatására, szerdán már újabb komoly erőpróba vár az ibériaiakra, ugyanis az Ausztráliát legyőző Chile ellen lép pályára a regnáló világbajnok.

Ne szépítsük: kötelező lenne nyernie Spanyolországnak, ha ki akarja harcolni a továbbjutást. Márpedig miért ne akarná! Épp ezért Del Bosque változtatásokra szánta el magát: Iker Casillas a kezdőben maradt, ugyanakkor Gerard Piqué és Xavi csak a kispadon kezd ezúttal. A helyüket Javi Martínez és Pedro veszik át.

Az mindenképpen bizakodásra adhat okot a spanyoloknak, hogy Vicente del Bosque 2008-as kinevezése óta a válogatott még nem vesztett egymás után két mérkőzést, ráadásul története során eddig tíz alkalommal találkozott a chilei csapattal, ezeken pedig nyolc győzelem és két döntetlen a mérlege. Igaz, legutóbb tavaly szeptemberben egy genfi felkészülési mérkőzésen csak Jesus Navas hajrában szerzett góljának köszönhetően lett 2-2 a végeredmény. Négy évvel ezelőtt, a dél-afrikai világbajnokságon is találkozott egymással a két csapat, akkor a spanyolok David Villa és Andrés Iniesta góljaival nyertek 2-1-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik