Foci

A vb-történelem 5 legnagyobb potyája

Az orosz kapus, Akinfejev szerda hajnali "gigapotyája" kapcsán fellapoztuk az emlékkönyvet.

1, Igor Akinfejev, a legutóbbi: A világbajnokság csoportkörének első fordulóját az Oroszország-Dél-Korea mérkőzést zárta. Akinfejev hibázott hatalmasat, de végül döntetlenre mentettek az oroszok 1-1.

2, Andoni Zubizarreta 1998

A spanyolok 2-1-re vezettek a csoportkörben Nigéria elleni nyitómeccsükön, amikor Lawal a 72. percben kisodródva az oldalvonal mellől próbálta becenterezni a labdát, amit Zubizarreta simán a kapuba ütött. Nem mellesleg a spanyolok öt perc múlva Oliseh révén kaptak még egy gólt. Végül ki is estek… Zubizarreta kapitális hibája 0:55-től

3, Rob Green, 2010

Az angol válogatott kapusa az USA elleni nyitómeccsen betlizett – hasonlóan, mint Akinfejev. Steven Gerrad már a 4. percben vezetést szerzett, amit Green mesternek sikerült a 40. percben egalizálni. Történt, hogy Dempsey megeresztett egy nem túl erős, lapos lövést úgy 20-ról, amihez a kapus ahogy tanítják letérdelt. A kezéről azonban a hálóba perdült a labda. 1-1-lett a végeredmény és mindkét csapat továbbjutott a csoportkörből.

4, Nery Pumpido, 1990

Újabb világbajnoki nyitómeccs, újabb baki, ezúttal egy argentin kapustól. A milánói Giuseppe Meazza stadion közönsége megdöbbenve látta, amint Argentína sehogy sem bír Kamerunnal. Egészen a 67. percig 0-0 volt az eredmény a csoport nyitómeccsén, amikor Omam-Biyik egy lecsúszott felszabadítást követően felugrott egy kósza fejesre. Pompido bevédte a könnyű labdát. Argentína 1-0-ra kikapott ezen a találkozón, később azonban a döntőig menetelt.

5, Rene Higuita, 1990

És, hogy ne csak a nyitómeccsek idegessége okozta hibákat citáljuk elő. Kamerun Kolumbiával találkozott az olaszországi világbajnokság egyenes kieséses szakaszában. A kolumbiai kapus Higuita isten tudja miért úgy 30 méterre a kapujától söprögetett, “játszott épp belső védőt”, amikor a legendás kameruni apóka, Roger-Milla elvette tőle a labdát. Fájó, mindez a hosszabbításban történt, így csomagolhattak a dél-amerikaiak.

Higuita amúgy sok ökörséget csinált és páratlan bravúrokra volt képes – igaz egy-két edző megőszült mellette… Bizonyítékul extraként álljon itt egy kis összeállítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik