Foci

Bő egymilliárddal került többe a Fradi-stadion

A korábban megkötött szerződésben még 13,488 milliárd forint szerepelt, de végül14,735 milliárd forintot fizetnek ki vállalkozási díjként - állítja a vg.hu.

A gazdasági online újság a Közbeszerzési Értesítőre hivatkozik, így alighanem hihetünk nekik. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Market Építő Zrt.-vel, mint generálkivitelezői kötött szerződést a bontási és komplett kivitelezési munkákra. A módosítás indoklásában többek között egy tavalyi kormányhatározat szerepel, ami a beruházás műszaki tartalmának növelése, illetve a funkcionális megfelelőség jobb biztosítása érdekében további egymilliárdot biztosított a beruházás céljaira.

A magasabb színvonalú és magasabb funkcionális igényeket kielégítő műszaki tartalomra való hivatkozással még szerepel egy plusz nettó 668,429 millió forintos tétel. Egyes munkálatokról azonban le is mondott a megrendelő, így például egy nettó 127,989 milliós és egy nettó 208 millió forintos tétellel is csökkentették az összeget.

Megemelték a tartalékkeret összegét is 21,6 millió forinttal, ami így nettó 589,436 millió forintra növekedett. Az eredeti tartalékkeret egyébként még 539,539 millió forint volt.

Ha átszámítjuk a Fradi-stadion bekerülési költségét euróra, akkor nagyjából 50 milliós értéket kapunk. Összehasonlítva a brazíliai és a nemzetközi árakkal (150-200 millió euró), azt kell mondjuk, ellentétben más állami beruházásokkal – pl. 4-es metró – a kisebb befogadóképessége ellenére is nagyságrendekkel olcsóbb volt a kivitelezés, mint máshol. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a felszabaduló területet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mintegy 6 milliárd forintért kívánja értékesíteni.

A 24 ezer férőhelyes, fedett lelátós FTC Stadiont 14 hónapos munkával május 31-én fejezték be és már árulják a következő bajnoki évadra a bérleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik