Foci

Sok barátja lesz a németeknek?

A nagy focicsaták bámulása közben ne feledkezzünk meg a kulturális élvezetekről sem! A hét első napján a német-portugál meccshez kínálunk zenei és közmondásos aláfestést.

Az biztos, hogy a németeknek ma már van minek örülniük, és persze velük a világnak is, hiszen nemcsak honfitársai aggódtak Michael Schumacherért szinte egy emberként, lassan már fél éve.

Azért valamennyire versenyhez köthető bölcsességet idézünk a németektől. Der Sieger hat viele Freunde, der Besiegte hat gute Freunde. A német nyelvvel nem boldogulóknak segítünk, ez azt jelenti, hogy a győztesnek sok barátja van a legyőzöttnek jó barátai vannak. Egyszerű igazság, de nagyon pontos.

Zenei választottunknak van magyar vonatkozása is, mi legalábbis annak köszönhetően ismerjük a német Wizo munkásságát, hogy készítettek közös kazettát (igen, kazettát) az Auróra nevű magyar punkcsapattal. A Mindhalálig punk! Címen futó közös hanghordozóról ismertük meg többek közt a Hey, Thomas című fülbemászó dallamú, egyébként nem éppen vidám témát feldolgozó számot (egy drogfüggő barátuk halála), és az alább hallható Raum der Zeitot. Szerintünk eséllyel pályázhatnak a leginkább dúdolgatáskompatibilis punkzenekar címére.

Amennyire kedves szívünknek a Wizo, legalább akkora hely jut benne Portugáliának. Hosszasan tudnánk áradozni Lisszabonról, a lehetetlenül szűk kis utcácskákról, az ott közlekedő villamosokról, és a tengerről, meg a hozzátartozó tengerpartól. A nyelvről is, amit elsőre valamiért szlávosnak hallottunk. De most nem turisztikai cikket ígértünk, hanem közmondásos, zenéset. Az előbb nagyon evidens, és mégis megfogott minket. Lehet, hogy pont ezért. Így hangzik portugálul: Amor, fogo, e tosse, A seu dono descobre. Lefordítva körülbelül így szól: A szerelmet (szeretetet), a füstöt és a köhögést nehéz elrejteni (könnyen megtalálják a gazdáját/forrását).

Zenei kirándulásunkhoz a baráti körünkből kaptunk egy szerelmes (nemsokára házas) párt idegenvezetőnek. Végül egy szövegkiírós minimáldesignnal hódító vidám nóta mellett cövekeltünk le, és ajánljuk mindenki figyelmébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik