Foci

Ezért kár órát törni

Most szinte egy hónapon át minden a fociról szól, de adjunk valamit a kultúrának is. A vasárnap nagy vesztesei és a cserében és időzítésben profi svájciak mai kínálatunkban.

Tavaly óta Svájc hokicsapata a szívünk csücske. Tudjuk, hogy ennek a vallomásnak nem egy labdarúgó-vb-s cikkben lenne a helye. De a fociválogatottuk vasárnapi utolsó pillanatban megszerzett győztes góljáról rögtön a svájciak szocsi nyitómeccs ugrott be. Ott kevesebb mint nyolc másodperccel a vége előtt sikerült betalálniuk a lettek kapujába. (Ráadásul ott ment volna tovább a meccs, ha nem esik a gól, mert hokiban nincs döntetlen.) Így nem csoda, hogy az időről szól a tőlük idézett közmondás is.

“Ha eltöröd a karórád, az nem állítja meg a rohanó időt.” Egyébként is, ki más tudná ezt jobban, mint a precizitásukról, és a csoki és a bicskák mellett óragyártásukról is híres svájciak? Igen, tőlük származik a fenti mondás. Szintén nekik köszönhetjük azt a jó tanácsot is, hogy „óvakodj azoktól, akik nem szeretik a kenyeret és a gyerekek hangját”.

Meg kell vallani, zenében már kevésbé alkottak maradandót, mint az előbb felsoroltak terén. Elsőre róluk akármennyire is fáj beismernünk, DJ Bobo ugrott be. Zeneileg rendkívül művelt ismerősünk ajánlotta még az Grauzone-tól az Eisbart is. A dal egyetlen érdeme szerintünk, hogy a francia Nouvelle Vague egész dögös verziót készített belőle.

A lényeg, hogy végül egy német-svájci formáció (már a nevük is gyönyörű: Rämis Spontan) Állj ki magadért című dala mellett tettük le a voksunkat.

Az ecuadori nép bölcsességeiből a spanyolul rendkívül szépen hangzó „A carro entornado, todos son caminos” mondatot idéznénk. Ez magyarra fordítva olyan nyakatekert, hogy Egy félig nyitott (felkavart) kocsi számára minden útnak számít. Az értelme már kicsit egyszerűbb: egy zavarodott, pánikba esett embernek minden válasz, illetve lehetőség – kritika – elfogadható.

Zenét kicsit vegyes érzelmekkel ajánlunk, vannak az alábbi dalnak ugyanis nagyon erős, szerethető pillanatai is, de vannak benne komoly hullámvölgyek is. De mégsem tehettük de a Megasztárban felfedezett ecuadori-magyar Torres Danit és zenekarát, mint tradicionális ecuadori zenét. Az alább hallható Vasija de barrót amolyan második himnusznak tartják Ecuadorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik