Foci

Besic az egekbe emelte magát és a magyar bajnokságot

Az egyetlen "magyar érdekeltségű játékos", Muhamed Besic fantasztikusan játszott az argentinok ellen. Ez a szubjektív megközelítés. A mérkőzésről készült FIFA statisztikák viszont mindennél beszédesebbek..

Muhamed Besic a zöld-fehérek legértékesebb játékosa. Immár biztosan. Amit a bosnyák válogatott játékos az argentínok elleni vesztes világbajnoki debütálásán (2-1) produkált arra nehéz szavakat találni.

A mindössze 22 éves játékosra a védelem előtti “söprögetés” feladatát bízta a kapitánya, amit elképesztő hatékonysággal oldott meg.

A FIFA hivatalos meccs-statisztikáit böngészve kiderül, három mutatóban – sprintek, megtett méterek teljes száma, megtett méterek az ellenfél labdabirtoklása közben – az össze játékost tekintve, míg emellett további két statisztikában – legmagasabb sebesség, passzhatékonyság – csapata legjobbja volt.

Ami a posztján már-már kötelező elvárás, mégis egy világbajnoki debütálás alkalmával káprázatos, az a 92 százalékos passzpontossága. Xavit, Iniestát idéző elképesztő precizitás.

Besic értéke ezzel az egy meccsel minimum megháromszorozódott, az eddig 1 millió euróra taksált kivársárlási ára, immár legalább 3 millió.

Ami leginkább meglepő, hogy mindezt a magyar bajnokságban felkészülve hajtotta végre.

Ergo Besic sikere, a magyar bajnokság és a Ferencváros edzői garnitúrájának sikere is egyben, ami talán egy picit elmozdíthatja a magyar játékosok nemzetközi megitélését is a béka feneke alól.

Még akkor is, ha az ifjú védekező középpályás amúgy Németországban, Berlinben született, nevelkedett és “csak” vérét tekintve bosnyák, De abban aztán nagyon…

MUHAMED BESIC STATISZTIKÁI

Lövések:2
Befutásai a támadó harmadba: 6
Legmagasabb sebessége: 31.21 km/h   
Sprintek: 52 – a mezőny legjobbja 
Hosszú passzok: 10/9 sikeres
Közepes passzok: 32/32
Rövid passzok: 17/13
Összes passz: 59/54, 92%    
Megtett méterek száma: 12 271 m 
Megtett méterek száma a csapat labdabirtoklása mellett: 3 988 m
Megtett méterek száma, amikor az ellenfélnél volt a labda: 5 617
Forrás: fifa.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik