Foci

Lehet-e bosnyák csodafegyver Messiék ellen?

Ez lesz vajon végre az argentinok vébéje? Hamarosan bemutatkozik Lionel Messi és alakulata. A négyszeres aranylabdás zseninek igazán már csak a válogatott trófeák hiányoznak vitrinjéből, azonban a bosnnyák szövetségi kapitány, Safet Susic bízik benne, hogy egy fiatal, tehetséges játékosa borsot tör majd a dél-amerikaiak orra alá.

Nemzeti színekben egyik legnagyobb sikere a 2005-ös U20-as vébé címe, ám azóta nem igazán jönnek az eredmények. Még ugyanebben az évben, épp Magyarország ellen mutatkozott be a felnőtt válogatottban: három percnyi játék után ki is állították, mert lekönyökölte Vanczák Vilmost.

Fotó: Europress Fotóügynökség

2006-ban, 19 évesen, annak ellenére, hogy lábsérüléssel bajlódott a szezon végén, bekerült a Németországba utazó keretbe. A második meccsen, Szerbia ellen már be is mutatkozott, és ezzel ő lett minden idők legfiatalabb argentin játékosa, aki pályára lépett világbajnokságon. A dél-amerikai ország a negyeddöntőben búcsúzott a tornától.

2007-ben a Copa Americán ezüstéremig menetelt a csapattal, a döntőben végül Brazíliától szenvedtek vereséget. Egy évvel később behívták az olimpiára, és hosszas harc után végül klubcsapata, a Barcelona el is engedte. Nem bánta meg, hogy elment Pekingbe: akkor nagyon kijött a lépés az argentinoknak: az elődöntőben 3-0-ra verték Brazíliát, majd a döntőben az ő asszisztja kellett, hogy Di María góljával végül legyőzzék Nigériát is.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Dél-Afrikában, négy évvel ezelőtt már igazi vezérként számoltak vele, ám csalódást keltett, néhány meccsen egészen beleaszürkült a mezőnybe. Ennek persze az is lehetett az oka, hogy a védők kiemelt figyelmet fordítottak rá. A 16 között Mexicó volt az ellenfél, ez még nem jelentett gondot, 2006-hoz hasonlóan ismét a negyeddöntőben véreztek el: Németország egy sima 4-0-val küldte őket haza.

A 2011-es Copa Americán sem jutottak tovább a negyeddöntőnél, a mostani vébé „fekete lovának” tartott későbbi győztes Uruguay ejtette ki őket. Annak ellenére, hogy halmozta a gólpasszokat, ő maga egyetlen találattal sem gazdagította hazája együttesét.

És hogy mi várható tőle Argentína hétfő hajnali, Bosznia elleni első mérkőzésén? Lehetetlen megjósolni. A bosnyák szövetségi kapitány szerint azonban emberére akadhat, méghozzá nem más, mint a Ferencváros játékosa, Muhamed Besic személyében.

Fotó: MTI

A mindössze 21 éves labdarúgó neve meglehetősen ismeretlen egyelőre nemzetközi porondon. Berlinben született boszniai szülők gyermekeként, és a helyi klubban, a korábban teniszre és ping-pongra specializálódott Tennis Borussia Berlinben kezdett ismerkedni a focilabdával. 16 éves korában fedezte fel és szerződtette a Hamburg, ahol fegyelmi vétség miatt a menedzser kizavarta az öltözőből, és kikerült a klub első csapatából.

2012-ben érkezett a Ferencvároshoz. A zöld-fehérekkel az előző szezonban elhódította Ligakupát is. A magyar bajnokságból tehetségénél fogva egyértelműen kiemelkedik, már érdeklődik érte többek között az angol Premier Leage-ből a Newcastle, a Tottenham és az Aston Villa is.

Fotó: MTI

Bár felajánlották neki, hogy játszon Németország utánpótlás válogatottjában, ő elutasította a meghívást, mert Bosznia-Hercegovina színeit szeretné képviselni nemzetközi porondon. Már 2010-ben be is mutatkozhatott a felnőttek között egy Szlovákia elleni barátságos mérkőzésen, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb bosnyák válogatott labdarúgója.

Bár még csak nyolcszor ölthette magára a nemzeti trikót, úgy tűnik, a vezetőedző, Safet Susic feltétlen bizalmát élvezi. A Rio de Janeiro-i Estádio Journalista Mário Filho stadionban kiderül, igaza lesz-e.

A statisztikák mindenesetre a vb-újonc ellen szólnak, eddig két mérkőzésen csaptak össze Argentínával, legutóbb novemberben kaptak ki 2-0-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik