Foci

Először volt igazán hasznos a gólvonal-technológia a vb-n

A francia válogatott 3-0-ra győzte le Hondurast az E csoport második találkozóján. Benzema hármat vágott, de a középső az ellenfél kapusáé hivatalosan.

Kedvezett a sorsolás a francia együttesnek, ugyanis a csoport – és a világbajnokság egyik – leggyengébb csapatával kellett megmérkőzniük elsőként.

Az első húsz percben harcosan futballozott Honduras, Deschamps fiai azonban így is eljutottak két kapufáig, az első gólra azonban várni kellett.

A félidő derekán a földön fekvő Pogbát igen durván megtaposta Palacios, a francia pedig szándékosan visszarúgott neki. Akár mindkét játékost kiállíthatta volna a játékvezető, azonban mindketten megúszták sárga lappal.

Fotó: Europress fotóügynökség

A játékrész hajrájában újra ez a páros került középpontba, a hondurasi játékos a 16-oson belül buktatta Pogbát, a spori pedig büntetőt ítélt és második sárga lappal kiállította Palaciost. A tizenegyest Benzema értékesítette még a szünet előtt.

A folytatásban óriási mezőnyfölényben játszott emberelőnyben a francia csapat, s a 48. percben már 2-0 volt az előnyük, egy igen furcsa szituációt követően. Benzema lövése a kapufán csattant, a levágódó labdát azonban Valladares a kapuba sodorta, szabad szemmel azonban nem volt látható, hogy valóban áthaladt-e a gólvonalon a játékszer. A játékvezető azonban a középpontra mutatott, ugyanis a gólvonal-technológia szerint bent volt a laszti. Ez volt a vb-k történetének első gólja, ahol az új technológiát alkalmazták.

Ezt követően tovább nyomtak a franciák, Benzema megszerezte harmadik gólját is – igaz a másodikat nem neki adták -, s ezzel be is állította a végeredményt.

A franciák már 99 gólnál járnak a vb-k történetében, így a következő összecsapáson már az is érdekes lesz, hogy ki lövi meg Franciaország történelmi, 100. találatát.

Eredmény – Világbajnokság, E csoport, 1. forduló:

Franciaország-Honduras 3-0 (1-0)
Porto Alegre,Beira-Rio (Estádio José Pinheiro Borba). Vezeti: Sandro Meira Ricci (brazil)

Franciaország: Lloris – Debuchy, Varane, Sakho, Evra – Pogba, Cabaye (Mavuba, 65.), Matuidi – Valbuena (Giroud, 78.), Benzema, Griezmann. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Honduras: Valladares – Beckeles, Bernárdez (Oscar Chavez, a szünetben), Figueroa, Izaguirre – Najar (Claros, 58.), Garrido, W. Palacios, Espinoza – Bengtson (Boniek Garcia, a szünetben), Costly. Szövetségi kapitány: Luis Suárez

Gólszerzők: Benzema (45. – tizenegyesből, 72.), Valladares (48. – öngól)

Sárga lap: Evra (7.), Pogba (28.) Debuchy (45+2.) illetve Palacios (28., 43.), Boniek Garcia (52.)

Piros lap: Palacios (43.)

2. FÉLIDŐ

93. PERC: Vége, nincs tovább, már most több pontot gyűjtöttek a franciák, mint négy éve.

90. PERC: Három percet tesz még rá a játékvezető.

85. PERC: Costly huppan a földre az ellenfél büntetőterületén belül, a bíró azonban nem látott szabálytalanságot, mehet tovább.

83. PERC Garrido szabálytalankodik ártalmatlan helyzetben, neki is felmutatja a játékvezető a sárga kártyát.

82. PERC: Nyugodtan passzolgatnak a franciák, könnyen lehet, hogy nem 3-0 lesz a vége.

78. PERC: Valbuena hagyja el a pályát, Giroud kocog be a helyére.

75. PERC: Egy távoli hondurasi bomba, ami a bécsi kapuba se fért volna be.

72. PERC: GÓÓL! Egy remek szabadrúgás kombinácót követően csorgott le a labda, amire Benzema csapott le és lőtte be a rövid felsőbe. Lényegében a harmadik gólja, de hivatalosan csak a második. 3-0.

68. PERC: Matuidi bénázott saját 16-osának előterében, Boniek Garcia pedig ellépett a labdával, azonban a lövésre nem maradt ereje.

65. PERC: Cserére szánja el magát Didier Deschamps, Cabaye le, Mavuba be.

64. PERC: Sokan már gólt ünnepeltek, Evra lövése azonban az oldalhálót találta el.

Valladares öngólja:


61. PERC: Mind e közben a FIFA hivatalos honlapján Valladaresnek, a hondurasi kapusnak adták a második gólt, ugyanis a labda a kapufáról rápattant, és úgy jutott át a gólvonalon.

58. PERC: Kihasználja harmadik cserelehetőségét is Honduras, Andy Najar helyett Jorge Claros lép pályára.

55. PERC: Benzema majdnem mesterhármasig jutott. Teljesen üresen vette át a labdát az ötös vonalán, azonban középre lőtt, egyenesen Valladaresbe.

53. PERC: Boniek Garcia lépett oda durván Evrának, ő is kap egy sárgát.

48. PERC: GÓÓL! Benzema találatánál már a góltechnológiára is szükség volt. Nagyon érdekes jelenet, ugyanis a nézők is láthatták a lassítást, amely megmutatja, hogy bent volt-e a labda. Szabad szemmel úgy tűnt, hogy a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon, a technika azonban segített a játékvezetőnek: 2-0.

46. PERC: Folytatódik az összecsapás, kettőt cserélt a szünetben Honduras.

Nem játszott jól, de vezet Franciaország Honduras ellen az E csoport második mai meccsén. A közép-amerikai együttes emberhátrányban van, kiütés lehet a vége. Hamarosan folytatjuk.

1. FÉLIDŐ

45+3. PERC: Vége az első félidőnek, 1-0-ról folytatják majd a csapatok.

45+2. PERC: Debuchy rúgta fel Costly-t, ő is besárgul.

45+1. PERC: Három percet hosszabbít a brazil bíró.

45. PERC: GÓÓL! Benzema értékesíti a büntetőt, magabiztosan vágta a bőrt a kapu jobb oldalába. 1-0.

43. PERC: Tizenegyes és piros lap! Pogba vette át mellel a labdát a 16-oson belül, Palacios pedig szabálytalanul buktatta, a hondurasi pedig megkapta második sárga lapját, mehet zuhanyozni.

41. PERC: Debuchy lépett el remekül az alapvonalon, hárman is várták középen a labdát, de az egyik hondurasi bekket sikerült megtalálnia.

37. PERC: Végre valami, Matuidi kapott labdát a 16-oson belül, de beadásába beletudott lépni Figueroa. Nagy mentés volt.

36. PERC: Talán nem túlzás kijelenteni, hogy eddig ez a vb leggyengébb meccse.

32. PERC: Nagyon gyenge a meccs színvonala, Hondurastól nem is vártunk többet, de Benzemáék egyelőre formán kívül fociznak.

28. PERC: Pogba ezt megúszta. Palacios lépett rá véletlenül egy szerelést követően a földön fekvő franciára, aki dühből visszarúgott, a játékvezető azonban csak sárga lapot adott. Ha a szándékot nézzük, ez egyértelmű piros lap.

25. PERC: Rákapcsoltak a franciák, Griezmann indítását követően Valbuena tekert a kapu elé, ahol az érkező Benzema a kapu fölé bólintott.

23. PERC: Újabb kapufa! Ezúttal Griezmann fejese csattant a felső lécen.

21. PERC: Az már most látszik, hogy nem lesz könnyű dolga Deschamps fiainak, a hondurasi játékosok nagyon harapnak, akarják a meglepetést.

18. PERC: Tördeli a játékot Honduras, ha pedig ellenük szabálytalankodnak, akkor hosszú másodpercekig fekszenek a gyepen.

15. PERC: Kapufa! Matuidi lőtt el egy lecsorgó labdát, Valladares azonban a felső lécre tornázta a löketet.

12. PERC: Valbuena szabadrúgása kanyarodott veszélyesen a kapu elé, Valladares bokszolta ki.

10. PERC: Továbbra is ziccer nélkül a meccs, egy kicsit nyögvenyelős a Les Tricolors játéka.

7. PERC: Egyelőre nem játszik alárendelt szerepet a hondurasi válogatott, nem adják fel a támadások lehetőségeit. A hondurasi szimpatizánsok el is kezdtek ollézni, 0-0-s állásnál. Közben Evráé a meccs első sárga lapja.

4. PERC: Itt az első veszélyesnek tűnő francia akció, de sikerült Benzema előtt tisztázni a hondurasi védőknek.

1. PERC: Honduras kezdte az összecsapást, teliben kilenc órakor.

Valószínűleg elromlottak a hangszórók, elmaradtak a himnuszok Porto Alegrében.

Előzetes: Franciaország Honduras ellen játssza első vb-meccsét, és abban reménykedik, hogy jócskán felülmúlja négy évvel ezelőtti eredményét, amikor már a csoportkörben búcsúra kényszerült. A papírforma alapján a franciák az esélyesek, akár kifejezetten önbizalom-növelő diadalt is arathatnak.

Didier Deschamps francia szövetségi kapitány válogatottjában csupán négy olyan játékos szerepel, aki ott volt a 2010-es világbajnokságon, és bár a csapat – az ukránokkal vívott – pótselejtezőn harcolta ki a vb-részvételt, azóta kilenc mérkőzésen 31 gólt szerzett. Egyik legnagyobb sztárjuk, Franck Ribéry sérülés miatt a vb-ről lemaradt, de így is jó esélyük van továbbjutni a csoportból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik