Foci

Árgus szemekkel figyeli a vb-t az al Kaida

Akármennyire is hihetetlennek hangzik, a dzsihadisták is figyelemmel követik a Brazíliában zajló labdarúgó-világbajnokságot.

A Boko Haramnál nem szeretik a labdarúgást, mint sportágat, az al-Kaida, a Heszbollah és a Hamász tagjai várták nagy érdeklődéssel várták a vb-t – írja a slate.fr.

“Megvizsgáltunk különböző Facebook-csoportokat, illetve oldalakat, amelyekben dzsihadisták beszélgettek egymással a világbajnokságról. Ebből le tudtuk szűrni, hogy az al-Kaida, a Hezbollah és a Hamasz támogatói kinek drukkolnak” – mondta John Oliver brit humorista.

Fotó: Europress fotóügynökség

“Talán nem meglepő, hogy az általunk megnézett közösségi lapokon Algéria volt a dzsihadiszták által leginkább favorizált ország. A csoportok többnyire közel-keletiek és észak-afrikaiak voltak, ahonnan a sivatagi rókák is származnak.”

Az Al-Kaidánál Algériát Franciaország és Anglia követi, ami abból is fakadhat, hogy korábbi vezetőjük, Osama bin Laden nagy Arsenal-szurkoló volt.

A Hezbollah-nál Brazília, Anglia és Olaszország szerepel az első három helyen, míg a Hamásznál Algéria vezet a maga 34 százalékával, majd jönnek a brazilok és az argentinok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik