Foci

Kamerunt és a bírót is legyőzte Mexikó

Érdekes összecsapáson nyert 1-0-ra Mexikó labdarúgó-válogatottja a világbajnokságon. A közép-amerikaiakat két szabályos góltól fosztották meg a találkozó során.

Mexikó és Kamerun is bemutatkozott a labdarúgó-világbajnokságon. Az első félidőben nem volt túl magas a játék színvonala, azonban Mexikó így is eljutott két gólig, ám a meccs kolumbiai játékvezetője, Wilmar Roldán egyiket sem adta meg – tévesen, egyik szituációnál sem volt les, ahogyan azt ő jelezte. Az afrikaiak is szereztek egy lesgólt, de az tényleg az volt, így ott joggal harsant fel a síp.

A második felvonásnak a mexikói játékosok úgy vágtak neki, mint akik függetleníteni tudták magukat a történtektől, a 61. percben pedig sikerült a vezetést is megszerezni, Peralta passzolta a hálóba a kapusról kipattanó labdát (1-0). Kamerun csak nagyon későn, az utolsó tíz percben kezdett el hajrázni, így nem meglepő, hogy mindössze egy valamirevaló helyzetet tudott felmutatni a gárda, de Moudandjo fejesét védte a kapus.

Mexikó először győzött le afrikai csapatot a világbajnokságon.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, 1. forduló, A csoport

Natal, Arena das Dunas, Vezette: Wilmar Roldán (kolumbiai)

Mexikó – Kamerun 1-0 (0-0)

Mexikó: Ochoa – Layun, Marquez, Moreno, Aguilar – Rodriguez – Guardado (Fabian, 68.), Vazquez, Herrera (Salcido, 90+2.) – dos Santos – Peralta (Hernandez, 73.) Szövetségi kapitány: Miguel Herrera

Kamerun: Itandje – Assou-Ekotto, Chedjou, N’Koulou, Djeugoue (Nounkeu, a szünetben) – Enoh, Song (Webo, 79.), Mbia – Choupo-Moting, Eto’o, Moudandjo Szövetségi kapitány: Volker Finke

Gólszerző: Peralta (61.)

Sárga lap: Moreno (57.) illetve Nounkeu (77.)

Piros lap:

90+4. PERC: Vége, Mexikó 1-0-ra nyert!

90+3. PERC: Hernandez dönthette volna el a meccset, de ígéretes helyzetből a kapu fölé helyezett.

90+2. PERC: Herrera-Salcido csere.

90+1. PERC: Kameruni gólhelyzet! Assou-Ekotto ívelte középre a labdát, Moudandjo pedig kapura tudott fejelni, de Ochoa a helyén volt és hárított.

90. PERC: Négy perc van még vissza a meccsből, ennyit hosszabbít ugyanis a kolumbiai spori.

87. PERC: Na, lesz még fordulat: Szép kameruni akció végén Moudandjo próbálta beadni középre a labdát, de az egyik mexikói védő még idejében tisztázott. Mindenesetre az afrikai együttes hajrázni kezdett, bár lehet, hogy már későn.

83. PERC: A meccs vége felé közeledve nehéz elképzelni, hogy Kamerun kiegyenlítsen. Talán, ha Eto’o tud villanni.

79. PERC: Webo jött be Song helyére.

78. PERC: Dos Santos állt a labda mögé a szabadrúgásnál, lágyan középre ívelt, de a védelem a helyén volt.

77. PERC: Nounkeu kis híján összehozott egy tizenegyest – az ellenfélnek. Fabiant rúgta fel a tizenhatos vonala mellett, kapott is egy sárgát.

74. PERC: Eddig kellett várni Chicharito szereplésére, a gólszerző, Peralta helyére érkezik.

71. PERC: Moudandjo lódult meg a szélen majd passzra szánta el magát, de gyakorlatilag az egyik labdaszedőt szöktette. Befuthatatlan átadás volt.

68. PERC: Guardado le, Fabian be.

66. PERC: Eto’ót kellett ápolni egy ütközés után, de folytatni tudja a játékot.

61. PERC: Vezet Mexikó!!! Dos Santos közeli lövését még védte Itandje egy mexikói akció végén, de a kipattanót Peralta a kapuba pofozta, 1-0!!!

58. PERC: Huhh, ez közel volt! Assou-Ekotto végzett el szabadrúgást a tizenhatos előteréből. A labda megpattant a sorfalon, becsapva ezzel a kapust, de végül mellé ment. A sarokrúgásból semmi sem lett.

57. PERC: Mbia próbálkozott biciklicsellel, de Moreno megállította – szabálytalanul. Be is sárgult a védő.

52. PERC: Choupo-Moting vállalkozott lövésre, ám az egyik védő belelépett, a labda pedig Ochoa ölében landolt.

48. PERC: Mexikó előtt adódik az első komoly lehetőség: Peralta lépett ki a védők között, szemtől szemben állt a kapussal, de Itandje hárítani tudott.

46. PERC: Megy a második félidő! Djeugoue-Nounkeu csere Kamerunnál.

Félidei olvasnivaló: Az elefánt, aki megöl egy patkányt.

Vége az első félidőnek, Mexikót két szabályos góltól fosztották meg…

45+1. PERC: Peralta fejelt mellé a kapu torkából, de már les miatt szólt a síp.

44. PERC: Marquez tette be a kameruni tizenhatoson belülre a labdát, de a társak nem tudták megszelidíteni azt, így Kamerun indíthatott támadást, de azt megakasztották a védők.

41. PERC: Peralta kapott veszélyesnek tűnő kiugratást, de nem érte el a labdát.

38. PERC: A második meg nem adott gól sem szegte Mexikó kedvét, igaz azóta igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani.


A bizonyíték, hogy kameruni csúsztatott a labdába a második meg nem adott gól előtt
Forrás: Twitter

30. PERC: Hihetetlen! Újabb meg nem adott mexikói gól, ismét dos Santos volt eredményes és ezúttal is szabályosnak tűnt. Csak ismételni tudjuk magunkat: ez hihetetlen!

27. PERC: Óriási mexikói helyzet! Szabadrúgáshoz jutott a közép-amerikai együttes, a labda veszélyesen tekeredett középre, de Marquez és Moreno egymást zavarták, így oda lett a lehetőség. Pedig kameruni védő a közelben sem volt…

24. PERC: Feléledt Kamerun. Most a mexikói kapu előterében birkóztak a labdáért a csapatok, a vége Moudandjo lövése volt.

21. PERC: Mekkora helyzet maradt ki! Assou-Ekotto verte meg a védőjét, majd centerezett, Eto’o lövése után a laszti furcsán felpattant a földről, de a kapufa kisegítette Ochoát.

18. PERC: Egy sarokrúgás után Mbia terelte a kapu irányéba fejjel a labdát, de méterekkel eltévesztette a célt.

16. PERC: Most a mexikói kapuban táncol a labda, de ez a gól is érvénytelen, lesen volt a kameruni támadó. Mondjuk most jogos az ítélet.


Ezt a helyzetet ítélte lesnek a játékvezető
Forrás: Twitter

11. PERC: Gól, de nem adja meg a játékvezető, az asszisztens szerint dos Santos lesről bombázott a léc alá. Szerintünk tévedett a kolumbiai játékvezető, hogy nem adta meg a találatot, mert az aprótermetű támadó érzésünk szerint nem volt lesen. Újabb téma, amivel majd lehet foglalkozni.

7. PERC: Egyelőre Mexikó diktálja a tempót, Kamerun csak kergeti a labdát. Most épp Layun tűzte kapura a labdát messziről, de Itandje magabiztosan ölelte magához a bogyót.

3. PERC: Aguilar akarta középre tenni a labdát, de az az oldalhálóban kötött ki. Szögletet reklamáltak a közép-amerikaiak, de kirúgással folytatódik a játék. A mexikói drukkerek egyébként jó kis hangulatot teremtette Natalban.

1. PERC: Megy a meccs! Zöld-fehérben Mexikó, sárgában Kamerun.

Az összeállításokon végigfutva az szúrhat szemet egyből, hogy Javier Hernandez nincs a mexikói kezdőben. A Manchester Unitedet erősítő Chicharito nincs élete formájában, ami a válogatottat illeti: legutóbbi kilenc meccsén nem lőtt gólt.

Köszöntjük Kedves olvasóinkat. Felcsendültek a himnuszok – nem olyan nagy elánnal, mint egy nappal ezelőtt a brazil -, azaz hamarosan kezdődik az összecsapás.

Előzetes: A csütörtök esti brazil-horvát összecsapás (3-1) után bemutatkozik a labdarúgó-világbajnokság A csoportjának másik két csapata, Mexikó és Kamerun is. A továbbjutás szempontjából már ez a mérkőzés is kulcsfontosságú lesz, a győztes ugyanis egy nagyot léphet a nyolcaddöntő felé.

Mexikó és Kamerun nem sűrűn futott össze egymással, összesen egy mérkőzést rendeztek a két csapat részvételével. Azon is csak egy gól született, azt a közép-amerikaiak nyerték. Ez alapján nem számíthatunk gólzáporos találkozóra, ugyanakkor egy meccsből balgaság lenne messzemenő következtetéseket levonni. Főlegh, hogy azt az egyetlen meccset 1993-ban, Los Angelesben rendezték barátságos keretek között.

Ami a világbajnokságra való felkészülést illeti, különböző előjelekkel érkezett Brazíliába a két együttes. A mexikóiak körül viszonylag nagy volt a csend és a nyugalom a vb-t megelőző időszakban, ugyanez azonban nem mondható el Kamerunról, amelynek játékosai előbb nem voltak hajlandóak elutazni Brazíliába, mert kevesellték a prémium összegét, majd mégis felszálltak a repülőgépre, miután megállapodtak a jutalom megemeléséről.

Emellett Samuel Eto’o, az afrikai együttes sztárcsatára és néhány játékostársa között állítólag feszültté vált a viszony, a 33 éves támadónak azonban bérelt helye van a kezdő tizenegyben, s teljesítménye meghatározó lehet a csapat számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik