Foci

Az elefánt, aki megöl egy patkányt

Most szinte egy hónapon át minden a fociról szól, de adjunk valamit a kultúrának is. Kameruni és mexikói ínyencségekkel szolgálunk ma.

Folytatjuk a világbajnoksággal együtt megkezdett önkéntes és kéretlen kultúrmissziónkat, melynek első fejezetében brazil és horvát különlegességekkel hangoltunk a nyitómeccsre.

A pénteken pályára lévő kameruniak népi bölcsességeit mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Minket annyira elvarázsoltak, hogy nem is tudtunk csak egyet kiválasztani, inkább egy témakörből, mégpedig a biológiából osztunk meg veletek párat.

Alapszabály például, hogy „ha nem lépsz a kutya farkára, nem fog megharapni” (a miénk mondjuk akkor sem, ha esetleg megtennéd, de ez más kérdés). Nekünk az jött le belőle, hogyha vegzálsz másokat, ne csodálkozz a következményeken. Érdekes, és mindenféleképpen megfontolandó felvetés, hogy ha a párduc tudná, hogy mennyire félnek tőle, sokkal többet ártana. Azt pedig eddig is tudtuk, csak még betűkbe nem öntöttük, hogy „az elefánt, aki megöl egy patkányt, az nem hős” A legszebb a mi fajunkról szól: nem lehet két test egyesítése nélkül embert létrehozni.

És ha már testekről van szó… A kameruni Petit Pays alábbi videóját rajongóik, és a kéretlen kritikusok eléggé lehúzták. Nekünk tetszett, hozza a – komoly címmel ellentétben – a bulihangulatot, és ezt a dalt legalább nem alig ruhában vonagló hölgyekkel próbálják meg eladni. Mexikó kapcsán az első gondolatuk Salvador Dalit, aki azt mondta, hogy nem megy többet olyan országba, ami szürreálisabb mint a festményei.De bölcselet nélkül nem élet az élet, és ma annyit viaskodtunk szemtelen legyekkel, hogy a „ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna verzióját megosztjuk veletek. Spanyolul így hangzik „En boca cerrada, no entran moscas”, magyarul pedig valami olyasmi, hogy csukott szájba nem tudnak bemenni a legyek.

Ami meg a zenét illeti kézenfekvő lenne felvillantani a rádiókból és latin zenei blokkokból kitörölhetetlen La Bambát, A szám egyébként eredetileg népdal volt, de a világ a tragikusan fiatalon, kisrepülőgép szerencsétlenségben meghalt Ritchie Valensnek hála ismerte meg (majd a Los Lobos verzióra kattant rá). Carlos Santana se lett volna éppen rossz választás, de minket ma egy duó varázsolt el, nézzétek, hallgassátok, hátha titeket is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik