Foci

Foci-vb: összecsaptak a rendőrök és a tüntetők

Mintegy 50 ember állta el a stadionba vezető utat Sao Paulóban, a rendőrök könnygázt és gumibotot is bevetettek.

A rendőrség csütörtökön összecsapott a brazíliai labdarúgó-világbajnokság ellen tüntetőkkel Sao Paulóban, mivel a tiltakozók megpróbálták lezárni a nyitómérkőzésnek otthon adó stadionhoz vezető fő utat.

A brazil Globo tévécsatorna felvételein látható volt, amint a kivezényelt rendfenntartó erők könnygáz és gumibotok bevetésével oszlatják fel a demonstrációt, amelynek mintegy ötven résztvevője megpróbálta eltorlaszolni a Radial Leste sugárutat. A rendőrség azután avatkozott be, hogy a tüntetők nem voltak hajlandók elhagyni az utat.

Szemtanúk elmondták, hogy az összecsapásban Barbara Arvanitidis, a CNN amerikai hírtelevízió egyik producere megsebesült, az eddigi értesülések szerint legalább egy embert őrizetbe vettek.


Sorfalat álló rendőrök Sao Paulóban
Fotó: Europress Fotóügynökség

A dél-amerikai ország legnagyobb városának számító Sao Paulo szellemváros képét mutatta csütörtökön az általában zsúfolt reggeli órákban, miután a hatóságok az akadálytalan forgalom garantálása érdekében munkaszünetet hirdettek. A városban nagyjából 20 millióan élnek.

Csütörtök reggel tucatnyi elégedetlen reptéri dolgozó lezárta a Rio de Janeiró-i nemzetközi repülőtérről kivezető egyik utat, és emiatt a helyi sajtó beszámolói szerint óriási dugó alakult ki.

A demonstrálók a kormány túlzott költekezései miatt tiltakoztak. A brazilok jelentős része sokallja a rendezvény 11,5 milliárd dolláros (2,59 ezer milliárd forintos) költségét. A valóságban ráadásul ez az összeg még ennél is jóval magasabb lehet, mivel legutóbb szeptemberben hoztak nyilvánosságra adatokat a költségekről.

Egy friss felmérés szerint Brazília lakosságának többsége úgy érzi, a mindennapos korrupció, a rossz infrastrukturális helyzet és az utcai bűnözés miatt a sportesemény inkább árt, mint használ az országnak.

A 2014-es világbajnokság nyitómérkőzését helyi idő szerint csütörtök délután játsszák a házigazda brazilok a horvátokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik