Foci

Erőszakos tüntetés lehet a vb nyitómeccse előtt

A helyi hatóságok értesülései szerint egy csoport akarja majd megakadálynozi, hogy a szurkolók eljussanak a stadionba.

A brazil rendőrség attól tart, hogy erőszakba torkolló tüntetések törhetnek ki Sao Paulóban csütörtökön, a labdarúgó világbajnokság nyitómeccse előtt, miután egyes csoportok állítólag megpróbálják megakadályozni, hogy a szurkolók eljussanak a stadionba.

A Reuters hírügynökség szerdán rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, számos tüntetői csoport arra szólította fel híveit, hogy vonuljanak az Arena Corinthians stadion elé csütörtökön, a Brazília-Horvátország mérkőzés előtt. Egyes tüntetők pedig arra készülnek, hogy lezárják a stadionhoz vezető legfőbb közlekedési útvonalat, a Radial Leste nevű sugárutat.


Ebben a stadionban lesz a nyitómeccs
Fotó: Europress Fotóügynökség

A hatóságok emellett attól is tartanak, hogy a metró alkalmazottjai – akik a múlt héten egy bérvita miatt többnapos sztrájkot folytattak – ismét megpróbálják majd akadályozni a földalatti közlekedést. A rendfenntartó szervek telefonlehallgatásokkal és a közösségi média figyelésével jutottak ezekhez az információkhoz.

“Ha a tüntetők megpróbálják megakadályozni, hogy a szurkolók eljussanak a stadionba, az csúnya helyzethez vezethet. A rendőrség biztosítani fogja, hogy az utak járhatóak legyenek, ezt garantálhatom” – mondta a hírügynökségnek egyik forrása.

A világbajnokság kapcsán rengeteg tüntetés tört ki Brazíliában. A résztvevők korrupcióval vádolták a szervezőket és a politikai elitet, és amellett szálltak síkra, hogy stadionépítés helyett a szegények helyzetének javítására kellett volna költeni a dollármilliárdokat. Tetőpontjukon a megmozdulások egymillió embert vittek utcára.

Emellett a közelmúltban számos jelentős munkabeszüntetés volt, miután a szakszervezetek a közelgő világbajnokságot kihasználva próbáltak érvényt szerezni követeléseiknek. Többek között rendőrök, tanárok, buszvezetők, polgárőrök és hulladékkezelők sztrájkoltak Brazília-szerte azért, hogy bérük kövesse az elszaladó árakat, miután az országban az elmúlt 12 hónapban 6,37 százalékos volt az infláció.

Szerdán Rio de Janeiróban a tüntetések nagyjából tucatnyi vezéralakját hallgatta ki a rendőrség, bár őrizetbe nem vették őket. A világbajnokság meccseinek otthon adó tizenkét városba összesen 150 ezer rendőrt és katonát vezényeltek az esemény idejére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik