Foci

Ellopták a vb-trófeát

A labdarúgó világbajnokságok eredeti kupáját, a Jules Rimet-kupát 1970-ben adták át végleg a Brazil válogatottnak, amit 1983-ban lovasítottak meg tőlük. Ezért 1974 óta egy 36 centiméter magas, 4970 gramm súlyú, 10 millió dollárt érő arany serlegért csatáznak a földkerekség legjobb labdarúgó válogatottjai - de csak egy 50 ezres másolatot vihetnek haza. A kupa-sztori röviden.

Július 12-én kezdődik a labdarúgó világbajnokság, ami várhatóan a földkerekség legnézettebb műsora lesz egy hónapon keresztül. Hogy a nézettségen, ismertségen, a dicsőségen és az érmeken kívül miért is küzdenek valójában a futballisták? Tulajdonképpen egy 50 ezer dollár értékű másolatért.

A mostani FIFA világkupa névre hallgat és az eredeti sokat ér
Fotó: europress

A vb-trófea, pontosabban trófeák története elég kacskaringós. Hitte volna, hogy a jelenlegi mindössze 43 éves? 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készítette 18 karátos aranyból és először a német válogatott csapatkapitánya Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben.

A kupa a világesemények közötti időszakokban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben eldugva  a sötétben pihen. A szurkolók kizárólag a nyitómérkőzésen és a döntőben láthatják.

A valódi kupára az összes győztes nevét bevésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert a mostanin addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.


A Pelé által az 1970-es mexikói világbajnokság után büszkén tartott eredeti Rimet-kupa ki tudja hol van jelenleg
Fotó: europress

De akkor mit adtak át előtte? A hivatalosan FIFA Világkupának nevezett trófea elődje, a Jules Rimet-kupa egy vándorserleg volt, melyet a győztes mindig négy évig birtokolhatott és az eredeti mondás szerint aki háromszor elnyerte, az végleg hazavihette.

Nos, Brazília 1970-es mexikói világbajnokságon aratta a harmadik vb-sikerét megkapta a trófeát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig. Harmincegy évvel ezelőtt azonban ismeretlen tettesek ellopták, azóta sem került elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik