Foci

Platini újra szavazna a 2022-es vb-ről

Az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini szerint ha bebizonyosodnak a Katar elleni korrupciós vádak, akkor meg kell ismételni a 2022-es világbajnokság helyszínkijelölő szavazását.

“Fenntartom a véleményemet, hogy jó döntés született, de ha igazak a vádak, akkor meg kell büntetni a vétkeseket, és újabb szavazásra lesz szükség” – nyilatkozta a francia sportdiplomata a L’Equipe sportnapilapnak.

A Sunday Times brit hetilap vasárnap közölte: egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel “megvásárolta” hazája számára a 2022-es vb rendezési jogát. A feltáró riport szerint Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke – akit korrupciógyanús ügyeiért a nemzetközi szövetség (FIFA) már korábban eltiltással sújtott – titkos pénzalapokból több mint ötmillió dollárt fizetett elsősorban afrikai futballszövetségek vezetőinek a katari pályázat támogatásáért.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Sajtóértesülések szerint Michel Platini a szavazás előtt titokban találkozott Bin Hammammal, ő azonban visszautasította ezt a feltevést:

“Egyszerű munkareggeli volt. A 15 év alatt tízezerszer láttam ezt a kollégát, miért találkoztunk volna titokban?”

Ami a FIFA-elnöki ambícióit illeti, Platini közölte, a brazíliai vb után jelenti be, hogy megküzd-e jövő májusban a szervezetet 1998 óta irányító Joseph Blatterrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik