Foci

All hail the King, avagy Messi és a nyomás

Az argentin válogatott is megkezdte a felkészülését a Világbajnokságra Trinidad & Tobago ellen és az Albicelestes könnyed 3-0-s győzelmet aratott, ahogy arra számítani is lehetett.

Még mielőtt a bőrgolyó megkezdte volna 90 perces útját, egyből akadt kivesézendő dolog a meccsel kapcsolatban. Történt ugyanis, hogy Ataullah Guarra, a trinidadi játékosa a kézfogások közben meghajolt Lionel Messi előtt, ezzel megtisztelve az argentinok sztárjának jelenlétét.

Ugyan semmi közvetlen következménye nincsen ennek a szép gesztusnak, de vajon jót tesz-e ez a rohadt nagy nyomás és körberajongás Messinek így a VB előtt?

Első sorban le kell szögezni, hogy miért is nézik meg az argentin válogatott mérkőzéseit a semleges nézők? Hát mert ugye ott van az agyon hype-olt Lionel Messi, aki ugye a világ legjobbjának van titulálva. Minden mozdulatára milliók csorgatják nyálukat a TV előtt.

Nem lehet úgy böngészni a sport mindennapos eseményeit, hogy ne bukkanna fel az argentin játékos képe valamelyik Twitter-bejegyzésben vagy Facebook posztban. Az Adidas és a világfutball egyértelmű No. 1 reklámarcára tehát minden kíváncsi szem rászegül, de lehet, hogy ez nem tesz jót a válogatottjának sem.

Leóval kapcsolatban a többségnek az a véleménye (ahogy nekem is), hogy a válogatottban egyszerűen szarul játszik, ha összehasonlítjuk a Barcában mutatott játékával. Nincsen körülvéve annyira képzett játékosok tömkelegével (persze van bőven ott klasszis, pl. Lavezzi, Agüero, Mascherano stb.)

A média által generált idegesítő nyomás kihatnak a játékos teljesítményére, amely kiterjedhet az egész csapatra és görcsössé válik Argentína VB szereplése. Persze azért nem kell megijedni, hogy Messi lámpalázas lesz, mivel nap mint nap szembesül azzal a körforgással, amit valószínűleg unhat, mint majom a banánt.

Azonban egy rossz eredmény a csapattól, vagy egy rossz meccs Messitől és máris az arcukba vágják: ’De hát ott van a csapatotokban Leo Messi, ezt simán nyernetek kellett volna.’ Az argentinoknak ezt a one-man team címkét kell leszedniük a homlokukról és akkor nyomás nélkül, felszabadultan lehet rajtolni a VB-n a kicsit orr nehéz válogatottal, mert hát el kell ismerni, csatáraik világklasszisok, de a védőig közel sem azon a szinten vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik