Foci

Az UEFA-ban bízik az Újpest

Az Újpest FC bízik abban, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedvezően bírálja el a klub méltányossági kérelmét, s a Magyar Kupa vasárnapi döntőjében győztes lila-fehér gárda indulhat az Európa Liga következő idényében.

Visontai Csongor, a klub jogi képviselője az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta, tudomása szerint az UEFA már foglalkozott kérelmükkel, s további információk átadására kérte fel az illetékeseket. Hozzátette: az idő is sürgeti az UEFA-t, ugyanis június végén már sorsolják az Európa Liga selejtezőinek párharcait, így néhány héten belül döntésre számít.

Visontai Csongor a Barcelona példáját hozta fel, a katalán klubot ugyanis egy évre kizárták a hazai és nemzetközi átigazolásokból, mert megsértette a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat. Később a büntetést éppen azért függesztették fel, mert hamarosan megkezdődik az átigazolási időszak, a Barcelona benyújtott fellebbezésének elbírálása pedig hosszabb időt vesz igénybe. Az Újpest jogi képviselője hozzátette: elképzelhető, hogy a lila-fehérek ügyében is hasonló döntés születik.


Fotó: MTI

Visontai Csongor megjegyezte, korábban nem volt túl bizakodó a méltányossági kérelemmel kapcsolatban, ám a múlt hónapban Michel Platini, az UEFA elnöke egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy egyetlen klubot sem fognak kizárni a nemzetközi kupaporondról azért, mert megszegte a pénzügyi fair play szabályokat, márpedig az indulási jog átruházása is ebbe a körbe tartozik.

Az Újpest FC – amely vasárnap este a Diósgyőr legyőzésével története során kilencedik alkalommal hódította el a Magyar Kupát – a szezon közben egy másik cégbe vitte át az indulási jogot, ez a lépés a szabályok szerint három év kizárást jelent a nemzetközi kupaporondról. Az MLSZ emiatt nem is adta meg a klubnak az európai kupaszerepléshez szükséges UEFA-licencet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik