Foci

Történelmi lesz a BL-finálé

A labdarúgó Bajnokok Ligája történetében először rendeznek városi párharcot a döntőben: szombaton este Lisszabonban a Real Madrid és az Atlético Madrid mérkőzik a trófeáért.

A két csapat korábban csak egyszer találkozott egymással a legrangosabb európai kupasorozatban, 1959-ben az elődöntőben hozta őket össze a sors: az első találkozón a Real Madrid Héctor Rial, valamint Puskás Ferenc góljaival 2-1-re győzött, az Atlético azonban a visszavágón 1-0-ra diadalmaskodott, s mivel akkor még nem létezett az idegenben lőtt gólok szabálya, megismételt mérkőzés döntött a továbbjutásról. A zaragozai találkozón a Real Madrid Alfrédo Di Stefano és Puskás góljaival ismét 2-1-re nyert, amivel sorozatban negyedik alkalommal jutott a fináléba, amelyben a francia Reims legyőzésével diadalmaskodott is.


Carlo Ancelotti edzőként és játékosként is kétszer nyert Bajnokok Ligáját
Fotó: Europress Fotóügynökség

A két gárda Spanyolországban ugyanakkor összesen 194 alkalommal játszott egymással bajnoki vagy kupamérkőzést, ezeken 102 Real-győzelem mellett 46 Atlético-siker és ugyanennyi döntetlen született. A Király Kupában ötször rendeztek madridi házidöntőt, négyet nyert az Atlético, ezek közül a legemlékezetesebb talán a tavalyi finálé, amelyet a Santiago Bernabéu Stadionban Miranda hosszabbításban szerzett góljával nyert 2-1-re Diego Simeone együttese.

A nemrég befejeződött bajnoki idényben először szeptember 28-án játszottak egymással a felek, az Atlético Diego Costa góljával mindhárom pontot elhozta a Santiago Bernabéu Stadionból, ezzel 14 éves nyeretlenségi sorozatot szakított meg a rivális vendégeként. Március 2-án a Vicente Calderón Stadionban aztán 2-2-es döntetlen született, ez az eredmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Atlético 18 év után bajnoki címet ünnepelhetett, amelyet végül a múlt hétvégi zárófordulóban, a Barcelona otthonában szerzett meg.

Carlo Ancelotti Real Madridja ugyanakkor a Király Kupa elődöntőjében rendkívül magabiztosan lépett túl városi riválisán, ugyanis hazai környezetben 3-0-ra, idegenben pedig 2-0-ra győzött, és meg is nyerte a sorozatot.


Diego Simeone a harmadik nem európai edző lehet, aki csúcsra ér a BL-ben
Fotó: Europress Fotóügynökség

Mindkét csapatban van olyan futballista, aki magasba emelhette már az első számú európai trófeát: a Real Madridban Cristiano Ronaldo még a Manchester United futballistájaként 2008-ban Moszkvában ért fel a csúcsra, a döntőben gólt is szerzett, igaz, a mindent eldöntő 11-es párbajban hibázott. Iker Casillas 2000-ben a Valencia, két évvel később pedig a Bayer Leverkusen elleni finálét követően ünnepelhetett. Az Atléticóban David Villának adatott meg a legnagyobb klubsiker, a világ- és Európa-bajnok spanyol támadó 2011-ben a Barcelona futballistájaként gólt is szerzett a Wembley Stadionban a Manchester United elleni döntőben.

Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője játékosként és edzőként is két-két alkalommal emelhette magasba a trófeát, amennyiben ezt szombaton is megteszi, akkor Bob Paisley után a második tréner lesz, aki harmadszor nyer BEK-, illetve BL-serleget. A másik oldalon az argentin Diego Simeone mindössze a harmadik nem európai edző lehet, aki elhódítja a trófeát; érdekesség, hogy mindkét korábbi elődje honfitársa volt, Luis Carniglia a Real Madriddal, Helenio Herrera pedig az Internazionaléval győzött két-két alkalommal.

surveys & polls

Ajánlott videó

Olvasói sztorik