Foci

Egy hétre jöttek és hét eggyel mentek

Egy sikertörténetet citáltunk most elő. A két főszereplő az Aranycsapat és - ki más - az angol válogatott. Napra pontosan hatvan évvel ezelőtt történt.

1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott 6-3-ra nyert Anglia ellen a legendás Wembley Stadionban. Ez volt az Aranycsapat leghíresebb győzelme, pedig a visszavágó sem volt semmi.

Napra pontosan 60 évvel ezelőtt, 1954. május 23-án ugyanis a szigetországi együttes Budapestre látogatott, a mieink 92 ezer néző (!) előtt nyertek 7-1-re, Puskás Ferenc és Kocsis Sándor is duplázott, rajtuk kívül Lantos Mihály, Tóth József és Hidegkuti Nándor volt eredményes magyar oldalról. Ahogy a pesti humor mondta – egy hétre jöttek és hét eggyel mentek…

A hétszer kényszerűeségből maga mögé nyúló Gil Merrick, a Birmingham City 23-szoros válogatott kapusa például önéletrajzi írásában megjegyzi, a sokkoló meccs dátuma annyira beleégett az agyába, hogy jobban emlékszik rá, mint a születésnapjára… Írásában kitér egy olyan apróságra is, ami manapság Pintér Attila szövetségi kapitány ténykedése miatt is aktuális.

“Az angolokban a meccs után tudatosult, szezon végén  évi 40-50 klubmeccsel a lábukban képtelenek felvenni a ritmust a magyar klasszisokkal. A bajnoki rendszer a gátja annak, hogy a magyarok szintjét elérjük. Puskás elmondta, a magyarok a londoni és a budapesti mérkőzés között (hat hónap alatt – a szerk.) csupán hat bajnokit játszottak. A válogatott viszont együtt edzett, télen egyiptomi túrára utazott (és fél év alatt 9 válogatott meccset játszott – a szerk.)” – emlékezett Merrick a könyvében.

Forrás: Fortepan

Ha a bajnoki rendszert nem is változtatták meg és rendszeres válogatott összetartásokat sem tartottak (azóta sem tartanak) Angliában, de a sokkoló vereségek hatására labdarúgásuk nyitni kezdett a másfajta edzésmódszerek és taktikai rendszerek felé. Tizenhárom évvel később, 1966-ban válogatottjuk világbajnoki címet nyert. (A szövetségi kapitány, Sir Alf Ramsey maga is játszott a számukra baljós emlékű 1953-as mérkőzésen.)

Forrás: Fortepan

A magyar labdarúgás egy vb ezüstöt (1954), és egy Európa-bajnoki bronzot (1964), illetve egy negyedik helyet (1972) tud felmutatni azóta, illetve azt, hogy dacolva a kor szellemével újra vannak válogatott összetartások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik