Foci sport

Nagyot kaszált tavaly az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 389 milliós nyereséggel zárta a 2013-as évet - derült ki a szervezet éves rendes küldöttközgyűlésén, kedden a telki edzőközpontban.

Csányi Sándor elnök az elmúlt esztendő legnagyobb eredményének – a közgyűlést követő sajtótájékoztatón az MTI kérdésére – a tömegesítést és az infrastruktúra-fejlesztést nevezte meg.

“Mindkét területen jól állunk. Jelentősen nőtt a csapatok és a játékosok száma. Szintén szívemhez közel álló eredmény, hogy a két átadott új stadionban jelentősen nőtt a nézőszám a korábbiakhoz képest” – mondta a sportvezető, aki 2014-re is ezt a két feladatot emelte ki, illetve reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi kupasorozatokban érdekelt klubok jobban szerepelnek majd, mint tavaly.


Az elnök úr is felszólalt
Fotó: MTI

Az MLSZ-elnök beszámolójából kiderült, hogy az MLSZ versenyrendszerében szereplő csapatok száma három év alatt 7474-ről 9734-re nőtt, az általa sikeresnek tartott Bozsik Programban pedig 71 ezerről 129 ezerre emelkedett a játékosok száma. Tájékoztatása szerint jelenleg 190 ezer igazolt labdarúgó van Magyarországon a 2011-es 126 ezerrel szemben. Hozzátette, ezek a számok azt mutatják, sikeresek voltak azok az MLSZ “rezsicsökkentő intézkedései”, amelyek által 90 százalékkal kisebbek az amatőrcsapatok költségei.

“A pénzügyi helyzet sikertörténet a magyar futballban” – jelentette ki Csányi a közgyűlésen. Ezt kifejtve elmondta, hogy 2010-ben “negatív vagyonnal” vették át a szervezet irányítását, mára ugyanakkor ez kétmilliárd forintot tesz ki, az MLSZ költségvetése pedig négyszeresére nőtt a négy évvel ezelőttihez képest.

Az állami támogatásról Csányi kijelentette, hogy 2013-ban ez 44,5 milliárd forint volt, amelyben benne vannak a stadionépítések is. Megjegyezte, hogy bár összegszerűen jelentősen nőtt a felhasználható pénz, de az egy főre jutó sporttámogatás tekintetében az Európai Unióban még mindig a hátsó mezőnyben található Magyarország, valamelyest még a visegrádi négyektől is elmarad.

A TAO-pénzek kapcsán azt mondta, 2013-ban az MLSZ 7,6 milliárd, a klubok pedig 17 milliárd forintot használhattak fel. Problémát jelent ugyanakkor, hogy nem könnyű a csapatoknak támogatót találniuk a nyertes pályázatuk megvalósításához, illetve egy bizonyos csoport rátelepedett a rendszerre és próbál jutalékot kérni a támogatásért cserébe. Megjegyezte, január elsejétől a TAO-pénzek szabályszerű felhasználását az MLSZ ellenőrzi. Itt azt is megemlítette, hogy az országos pályaépítési program keretében eddig 385 pályát – ebből 202 kispályát – adtak át, 2017-re pedig 800 a célszám.


Fotó: MTI

“Az elmúlt húsz év legjobb szereplését mutatta a válogatott, a bukaresti és legfőképpen az amszterdami teljesítmény viszont elhomályosította ezt, ezért kellett váltani a szövetségi kapitányi poszton” – mondta a nemzeti együttesről Csányi, aki az új szakvezetőt, Pintér Attilát ért kritikákról is beszélt. – “Pintér Attila szerintem jól nyilatkozik, mert őszinte, de a stílusán majd kommunikációs tréninggel segítünk.”

Vági Márton főtitkár az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére úgy válaszolt, az MLSZ minden alkalmazottját elküldi ilyen tréningre, amelyek többnyire csoportfoglalkozások, Pintér viszont a nagyszámú médiaszereplésére való tekintettel egyéni foglalkozáson vesz részt.

A magyar bajnokság élvonalát illetően Csányi arról beszélt, hogy a jelenlegi idényben nyolc, úgynevezett MLSZ-nevelésű labdarúgónak – aki 15 és 21 éves kora között legalább három évet szerepelt az MLSZ-versenyrendszerében – kell a csapatok kereteiben lennie, a következőben már 12-nek, 2015/16-ban pedig 13-nak. Amennyiben a későbbiekben erre az EU-szabályozás lehetőséget adna, akkor komolyan megfontolná az idegenlégiósok korlátozását is, de mint mondta, ez még nem kidolgozott terv és az MLSZ rugalmas lenne a szabály kialakításában, azaz a nemzetközi porondon szereplő csapatoknak például engedményeket is biztosíthatna. Szintén újdonságként említette, hogy a következő idényben már kötelező lesz a szurkolói kártya bevezetése minden klubnál.

Vági Márton a fontos teendők között említette, hogy emelni kell a játékvezetők számát, mert bíróhiány léphet fel. Megemlítette, kritizálni szabad a sípmesterek teljesítményét, de a jövőben sokkal szigorúbban bünteti majd az MLSZ az olyan kijelentéseket, amelyek arra utalnak, hogy a hibák irányítottak vagy szándékosak.

Az edzőképzés kapcsán két dolgot emelt ki Csányi: megyei harmadosztályhoz is B-licenc lesz szükséges, illetve az utánpótlásedző-képzésre fektetik a hangsúlyt, mert ennek elmaradása szerinte az elmúlt húsz év legnagyobb hibája a magyar labdarúgásban.


“A legjobb közgyűlés az unalmas közgyűlés”
Fotó: MTI

Az MTI 2020-as Eb-pályázatára vonatkozó kérdésére Vági válaszolt:

“Jövő évben kezdődik az új nemzeti stadion építése, amely 2018-ra lesz kész, az előírás amúgy 2019 lenne. A jövő évi kezdés nem lehet hátrányos a szeptemberi elbírálásnál, mert az MLSZ megbízható partnere az UEFA-nak, továbbá az FTC-stadion 16 hónap alatt készült el, ami bizalomkeltő lehet a döntéshozóknak”.

Az Újpest licencátruházási ügyéről Csányi nem nyilatkozott, mondván hazudni nem akar, az őszinte véleményét pedig nem szeretné megosztani.

A közgyűlésen szinte minden beszámolót, jelentést, tervet és alapszabály-módosítást ellenszavazat nélkül fogadott el a 76-ból megjelent 56 küldött. Ezt Csányi úgy összegezte, “a legjobb közgyűlés az unalmas közgyűlés”.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.