Foci

Már hivatalosan is van Gaal a Manchester United edzője

A Premier League-ben szereplő Manchester United hivatalos honlapján jelentette be, hogy 3 éves szerződést kötött Louis van Gaallal.

“Mindig is szerettem volna a Premier League-ben dolgozni, s rendkívül büszke vagyok arra, hogy a világ legnagyobb klubját, a Manchester Unitedet irányíthatom” – nyilatkozta van Gaal. “Nagy terveink vannak a klubbal, s biztos vagyok benne, hogy együtt történelmet írunk.”

Az amszterdami születésű van Gaal 1988-ban az Ajaxnál kezdte edzői karrierjét, először segédedzőként, majd 1991 és 1997 között vezetőedzőként irányította szülővárosa csapatát, amellyel három bajnoki címet, egy Bajnokok Ligáját és egy UEFA Kupát nyert. Az 1994/95-ös idényben veretlenül zárta hazája bajnokságát, illetve a BL-t is.

1997 és 2000 között a Barcelonát dirigálta, kétszer nyert spanyol bajnokságot, ám a sztárjátékosokkal, mint például Rivaldo, nehezen jött ki.

Fotó: Europress fotóügynökség

Karrierje szinte egyetlen eddigi nagy bukását a holland válogatottal szenvedte el, ugyanis irányításával a gárda nem jutott ki a 2002-es világbajnokságra. Ezt követően visszatért Barcelonába, ám rövid idő után menesztették. Van Gaal az AZ Alkmaar élén lett újra elismert szakember, a kiscsapatot 2009-ben a holland bajnoki címig vezette.

2009 és 2011 között a Bayern Münchennél dolgozott, amellyel bajnoki címet nyert, valamint BL-döntőt játszhatott, de utóbbit elbukta az Internazionaléval szemben. A tréner 2012 óta irányíja újra a holland nemzeti tizenegyet, amellyel tíz selejtezős mérkőzéséből kilencet – köztük a magyarok elleni párharcokat is – megnyerve jutott ki a brazíliai vb-re.

A Manchester Unitedtől április végén menesztették a szezon előtt kinevezett David Moyest, aki a 26 év után távozott Sir Alex Fergusont váltotta a kispadon. Az utolsó négy bajnokin már Giggs irányította az együttest, amely csak a hetedik helyen zárt a Premier League-ben, így 24 év után először nem indulhat egyik európai kupában sem.

A holland szakemebr segítői közt lesz a David Moyes távozása után a menedszeri feladatokat ellátó Ryan Giggs, valamint Frank Hoek és Marcel Bout. Hoek a kapusok felkészítéséért, Bout pedig a fiatal tehetségek felkutatásáért felel majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik