Foci

Tüntetések, könnygáz – így készül Brazília a vb-re

Négy héttel a nyitómérkőzés előtt több nagyszabású tüntetés volt a brazíliai labdarúgó-világbajnokság helyszínein.

A “vb elleni harc nemzetközi napján” országszerte több ezren vonultak az utcára. Sao Paulóban maszkos huligánok üzleteket, bankokat vertek szét, és szemetet gyújtogattak az utcán, a rendőrség pedig könnygázzal és gumilövedékekkel próbált úrrá lenni a helyzeten.

Valamelyest enyhült ugyanakkor a feszültség Recifében, ahol a háromnapos rendőrsztrájk alatt rendszeressé váltak a fosztogatások, ám péntekre virradóra az egyenruhások újra felvették a munkát.

Rio de Janeiróban és Sao Paulóban a hajléktalanok lakásokért, míg a tanárok jobb munkakörülményekért demonstráltak, “FIFA-nívójú iskolákat és kórházakat!” táblákat tartva a magasba.


Látkép Sao Pauloból
Fotó: Europress Fotóügynökség

Utóbbi metropoliszban húsz embert őrizetbe vettek, mert Molotov-koktélokat találtak náluk. A város keleti részén kétezer tüntető zárta le ideiglenesen a Corinthians Stadionhoz vezető utat, hajléktalan családok pedig a “nép világbajnoksága” mottóval megszálltak egy üres telket a negyedben. A megmozdulás egyik szervezője közölte: a kormány milliárdokat költ a vb-re, miközben az embereknek lakások kellenének.

A brazil kormány szerint ugyanakkor a tiltakozások nem a vb ellen irányulnak, azt csak ürügyként használják fel.

“Nem ijedünk meg a tüntetésektől, csak az antidemokratikus eszközök, például az erőszak miatt aggódunk mind a demonstrálók mind a rendőrök részéről” – közölte Gilberto Carvalho, az elnöki hivatalt vezető miniszter.

A vb költségvetése a legutóbbi adatok szerint 26,5 milliárd real (2636 milliárd forint), melynek 84 százaléka a költségvetésből származik. Az összeg egyharmadát a tömegközlekedés fejlesztésére, 28 százalékát stadion-, 26,5 százalékát pedig repülőtér-építésre fordítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik