Foci

Óriás sas őrzi majd a Fradi-stadiont

A Ferencváros új stadionja előtti téren egy 15 tonnás sas szobra is helyet kap.

A fradi.hu beszámolója szerint az Albert- és a Springer-szobor mellett harmadik, meghatározó mestermű áll majd az új aréna környezetében.

A zöld-fehér klub kabalaállatáról, a címerben 1926 óta szereplő sasról megmintázott szobor Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotása, és a hírek szerint ez lesz Európa legnagyobb madárábrázolása.

Fotó: fradi.hu

A szobor 16 méter szárnyfesztávval, 15 tonna súllyal rendelkezik és hét hónapig készült. A nyolc méter magas, nyolc méter hosszú sas rozsdamentes acélból és lemezekből áll.

“Nem csupán a látogatókra, de akár hazai sportolóink teljesítményére is hatást gyakorolhat az akaraterőt és szabadságot szimbolizáló sas szobor. Remélem, büszkeséggel tölti majd el őket, hogy ilyen színvonalú stadionban és környezetben játszhatnak a sas vigyázó tekintete alatt” – nyilatkozta a szobrot készítő Szőke Gábor Miklós. – “Az Üllői út teljes látképét átalakító sas, és a stadion hatással lehet a hazai turizmusra is. A Magyarországra érkező látogatók a város első nevezetességeként az új FTC-stadiont és a sas szobrot fogják észrevenni. A rekordméretű szobor Budapest jelképévé is válhat. Örülnék, ha a sast körülölelő tér több generáció számára nyújtana találkozási pontot, kikapcsolódást és családi programlehetőségeket.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik