Foci

A harmadosztályban leírták, mégis az NB I-ig jutott

Sárközi Tamás tavaly még a megyei első osztályban rúgta a labdát Bátonyterenyén, majd május 3-án a Ferencváros elleni bajnokin már a Mezőkövesd színeiben az NB1-benmutatkozott be .

– Keveseknek sikerül az, ami neked most összejött: szűk egy évvel ezelőtt még a Szécsény, vagy a Karancskeszi ellen léptél pályára a Bátonyterenye színeiben, bő egy hete pedig az OTP Bank Ligában a Mezőkövesd mezében a Ferencváros ellen mutatkoztál be a legmagasabb osztályban.

Leírhatatlan érzés volt. Korábban csak álmodtam arról, hogy egyszer az NB1-ben szerepelhetek. Az már csak hab a tortán, hogy éppen a Fradi ellen debütáltam.

–  Minössze 19 éves vagy. Nyilván most sokan cserélnének veled, de mégis mi a titok?

– Fiatalként az Salgótarjáni BTC csapatánál nevelkedtem Sebestyén Szilárd kezei alatt, majd elkerültem Kecskemétre, ahonnan egy év után megélhetési problémák miatt el kellett jönnöm. Szilárd ekkor már az NB III-ban szereplő felnőttcsapat edzője volt a “Stécénél”. Visszahívott, s rendre játszatott. Sokat köszönhetek neki, mert rengeteget tanultam tőle. Ezt követően edzőváltás történt a csapatnál. Jött Nagy László, aki leépített, mondván belőlem sohasem lesz labdarúgó – de remélem látta a Fradi elleni debütálásomat -, így a mellőzésem miatt Nagybátonyba igazoltam.

Fotó: fradi.hu

Mi hozta meg az áttörést?

László István menedzserem 2013 tavaszán többször is megnézte, hogyan teljesítek Bátonyban. Ő ebben az időszakban a mezőkövesdi utánpótlásnál, mint koordinátor dolgozott, ráadásul az egykori kiváló salgótarjáni labdarúgó és edző, Oláh Béla is arra inspirált, hogy igazoljak a Zsóryhoz. Gyorsan a Mezőkövesd U21-es csapatánál találtam magam.

Ám nem mindenki kerül onnan az első kerethez, pláne nem egyszerű feladat ez egy élvonalbeli csapatnál.

– 2013 végén háromszor jutalomból edzhettem a felnőttekkel. Véber György szemet vetett rám, s január elsején már a 26-os keret tagja voltam. Neki szintén rengeteget köszönhetek, az ő szakmai irányítása alatt lettem NB1-es labdarúgó.

Az FTC elleni debütálásodat követően Véber György vezetőedzőt leváltották, helyét Tóth László vette át. A hétvégén Pécsett már nem is léptél pályára, mi lehet ennek az oka?

– Számos olyan játékos van a csapatnál, akinek több száz NB1-es meccse van már a háta mögött. Tóth László nem igazán ismer engem, ésszerű okokból ezért dönthetett a tapasztalt játékosok bevetése mellett.

Tavaly a Real Madridban nyomta én pedig Nagybátonyban, szombaton már engem fogott David Mateos!” – írta a Facebookon Sárközi.

– Úgy néz ki, jövőre az NB2-ben folytatjátok, ha csak nem történik kisebbfajta csoda. Maradsz a klubnál kiesés esetén is?

– A Pécs elleni bajnokit meg kellett volna nyernünk, s akkor közel sem lenne ilyen reménytelen a helyzetünk. A szezon végén lejár a szerződésem, de ha igényt tartanak rám, akkor természetesen maradok.

– Egy utolsó kérdés, közhelynek tűnhet, de tényleg érdekel: mi a célod?

– Minél több élvonalbeli meccsen szeretnék szerepelni. Ha a távolabbi célkitűzést nézünk, akkor természetesen a válogatott mezét is magamra ölteném majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik