Foci sport

Egybegyúrnak a két nagy focitornát

A centenárium miatt az amerikai kontinens két legnagyobb labdarúgó tornáját egyesítik 2016-ban.

A 40 tagországot – többek közt USA, Kanada, Mexikó, Hondura, Panama, Trinidad és Tobagó, stb. – magába tömörítő labdarúgó szervezet, a CONCACAF és a 10 országot – Argentína, Brazília, Kolumbia, Uruguay, stb. – egyesítő Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) megállapodást kötött a 2016-os Copa América közös Egyesült Államokban való megrendezéséről – ezt május 1-én jelentették be.

Hogy miért nagy szó ez? Mert bármilyen furcsa, a Copa América neve ellenére nem az egész amerikai kontinens labdarúgó tornája, csak a CONMEBOL-tagországok kétévente megrendezett legfontosabb eseménye. Az első tornát Dél-Amerika labdarúgó-válogatottjai részére Argentína függetlenségének 100. évfordulója alkalmából, 1916 júliusában rendezték, így a jelenleg is élő labdarúgó viadalok közül ez számít a legrégebbinek.

A Centenáriumi Copa América lesz az első, amely a jelenleg 98 éves múlttal rendelkező dél-amerikai labdarúgó-bajnokságok sorában a régión kívüli országban kerül megrendezésre.

“A CONMEBOL köszönetet és tiszteletet érdemel azért, hogy ezt a rendkívül sikeres, nagy hagyományokkal rendelkező sportesemény-sorozatot a CONCACAF országok számára is elérhetővé tette” – magyarázta a CONCACAF elnöke, Jeffrey Webb. “Bár az amerikai kontinenst 1492-ben fedezték fel, jómagam nem tudnék elképzelni sem jobb módszert arra, hogy 2016-ban egyesítsük a kontinens országait, mint a labdarúgást és a kivételes sportteljesítmények méltó megünneplését.”

“Büszkék vagyunk arra, hogy vezető szerepet játszhatunk annak a labdarúgótornának a megünneplésében, amely azzal a céllal született, hogy egységbe forrassza az amerikai földrész országait. A bajnokság évről-évre egyre elismertebb lett, és végül olyan sporteseménnyé vált, amelyet egy egész kontinens a magáénak tekint, és amelyet a legfontosabb labdarúgótornaként tart számon. Most pedig elérkezett az a nap, hogy a CONCACAF és az Egyesült Államok együtt rendezi meg a világ legrégebbi, nemzeti válogatottak részvételével zajló labdarúgó-viadalát” – mondta Eugenio Figueredo, a CONMEBOL elnöke.

A Centenáriumi Copa América mérkőzéseire az Egyesült Államok különböző városaiban kerül sor 2016 nyarán, a nyitómeccs június 3-ára van kitűzve, a döntőt pedig június 26-án, vasárnap láthatják majd a szurkolók.

A 16 csapatból álló mezőnyt a CONMEBOL tíz tagországának- Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay és Venezuela – válogatottja és a CONCACAF hat csapata alkotja, ideértve a házigazda és a 2013-as CONCACAF-aranykupa-aranyérmes Egyesült Államok és a hatszoros aranykupanyertes Mexikó csapatát is.

A CONCACAF csapatok közt lesz továbbá a Karibi Labdarúgó-unió (Caribbean Football Union [CFU]) 2014-es bajnoka – a novemberben megrendezendő karibi kupa első helyezett csapata – és a Közép-amerikai Labdarúgó-unió (UNCAF) leendő bajnoka, a tervek szerint 2014 őszén megrendezendő közép-amerikai kupa nyertese.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.