Foci

Tajti: Barcelonában pontosan tudják mire van szükség

Tajti József, a felcsúti utánpótlásnevelő-intézet szakmai igazgatója kedden a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, tavaly egy válogatott mérkőzésen figyeltek fel a spanyol klubok képviselői fia játékára. A döntésnél kikérték Orbán Viktor véleményét is.

Decemberben már a katalán fővárosban vett részt próbajátékon Tajti Mátyás a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia 15 éves játékosa, három nap elteltével pedig jelezték is a vezetők, hogy leigazolnák. Később Tajtiért bejelentkezett a Barcelona nagy riválisa, a Real Madrid is, ám az ifjú középpályás végül a gránátvörös-kékeket választotta.

“A feltételeket tekintve semmi különbség nem volt a két ajánlat között, a döntésnek elsősorban az emberi oldalát kell kiemelni. Úgy éreztük, Barcelonában fel vannak készülve egy fiatal érkezésére, nagy tapasztalatuk van benne, és pontosan azokat a részeket emelték ki, amelyek a mi szempontunkból sokkal fontosabbak most. Tehát magát a képzést, az ottani életet, az iskolát, azt, hogy hogyan figyelnek rá. Azokat a dolgokat, melyekről én pontosan tudom, mennyire fontosak, mikor valaki elszakad a családtól” – mondta Tajti József, aki szerint a legfontosabb, hogy fia jól érezte magát a katalánoknál.


Tajti Mátyás (középen, kékben) a Puskás-Suzuki Kupán épp a Real Madird fiataljai ellen mutatta meg mit is tud
Fotó: MTI

Arra a kérdésre, hogy a döntés előtt kikérte-e a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítójának, Orbán Viktornak a véleményét, igennel felelt, s annyit jegyzett meg: ő pontosan tudja azt, hogy egy játékosnak oda kell mennie, ahol jól érzi magát.

Tajti József kitért rá, hogy a Puskás Akadémia ugyan évek óta jó kapcsolatot ápol a Real Madriddal, ezzel együtt az, hogy fia a Barcelonát választotta, kifejezetten jó reklám a klubnak, amit jelez, hogy azóta több más európai egyesület is nyitott feléjük.

Az utánpótlás-válogatott játékos jövőjével kapcsolatban elmondta, augusztusban költözik be a Barcelona híres akadémiájára, a La Masiára, ahol az első hónapokban spanyolul és katalánul kell majd tanulnia, az oktatásba pedig néhány hónappal később, a nyelvi nehézségek leküzdését követően kapcsolódhat be.

A magyar utánpótlásról Tajti Józsefnek az a véleménye, hogy 16-18 éves korig tudják tartani a szintet, például azzal, hogy felsőbb korosztályokban versenyeztetik a legjobbakat, ezt követően azonban a felnőtt közeg már nem alkalmas annak a játékritmusnak az elsajátítására, amelyet a távolabbi futballkultúrák megkövetelnek.
Fia várható karrierjéről azt mondta, reálisnak érzi, hogy egy élvonalbeli bajnokságban kezdőjátékosként szerepeljen, de hogy hol, azt egyelőre nem tudja.

“Bármire képes lehet, de rengeteg munka áll még előtte. Nagyon komplex játékos, nem igazán van gyenge pontja, a dinamikája, a mentalitása és a technikája is rendben van, ráadásul nagyon gyorsan gondolkozik.” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!