Foci sport

Átalakítanák az angol labdarúgás bajnoki rendszerét

A terv szerint a Premier League és a The Championship klubok 17-21 éves tehetségeinek több és magasabb szintű játéklehetősége érdekében nevezettek a League Twoban (angol negyedik vonal) indíthatnának "B" csapatokat.

Angliában eddig nem dívott az a módi, amely a világ számos vezető bajnokságában már régóta szokás, nevezetesen, hogy az első osztályú klubok fiatalabb, az első keretbe még nem beférő játékosai szervezetten, alacsonyabb osztályban, de folyamatos terhelést biztosító felnőtt bajnoki rendszerben pallérozódjanak.

Ehelyett az úgynevezett Reserve (tartalék) bajnokság területi elven működő rendszerét alkalmazzák, ahol 1, 2, 3, osztályú csapatok U21-es játékosai mérik össze az erejüket, kiegészülve a nagy csapat hétvégén nem játszó, vagy sérülésből felépülő futballistáival – lokális mini bajnokságokban és rájátszásos rendszerben.

Alternatív megoldásként a legtehetségesebbnek tartott ifjakat kölcsönadják egy-egy másod, vagy harmadosztályú klubnak, viszont így időlegesen ugyan, de kikerül az anyaegyesület közvetlen felügyelete, látóköre alól a labdarúgó.

A bbc.com most arról számol be, hogy az angol szövetség (FA) szerdán tárgyalja azt a javaslatot, miszeint az első és másodosztályú klubok a jövőben indíthassanak “B” csapatokat a League Twoban, az angol negyedik vonalban, amelyet egyúttal két regionális ligára bontanának.

Peter Beverley által vezetett bizottság rámutat arra, hogy a spanyol, német, francia bajnokságban egyaránt kiválóan működik a rendszer, amely azonban valóságos “forradalomnak” számítana az évszázados múltra visszatekintő angol felnőtt labdarúgás futballpiramisába. Ezért egyelőre kérdéses a fogadtatása és a beilleszkedése is.

Greg Dyke, az FA elnöke tavaly ősszel vetette fel az ötletet és azóta mintegy 300 klubot interjúvolt meg a Beverly által vezetett bizottság. A szövetség motivációja egyértelmű: angol nemzetiségű fiatal játékost szinte már csak elvétve lehet az első, másod osztályú klubok kezdőjében találni, így azok elkallódnak, vagy nem kapnak megfelelő mérkőzésterhelést a sportban általánoságban is legnehezebben átvészelhető 18-23 éves korban.

Így pedig a nemzeti válogatottak a konkurens országokkal szemben jelentős hátrányt élveznek az egyes játékosok tudása, felkészültsége, játékminősége terén.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.