Foci

Cseh Laci nem hozott szerencsét a Chelsea-nek

A világbajnok úszóklasszis és Filipe Oliviera, a Videoton portugál játékosa is szurkolt a Chelsea-nek vasárnap, de a Norwich elleni 0-0 keserű pillanatokat okozott Budapest egyik új, impozáns üzletében.

Nemrég nyílt meg a Samsung új, Smart&Prémium Megoldások Központja a fővárosi Váci úton, a cég képviselői azt szeretnék, ha a kirendeltség interaktív és nyüzsgő bázis lenne a későbbiekben.

Ennek szellemében a tervek szerint alkalmanként sporteseményeket lehet majd nézni a helyszínen, ahogyan azt vasárnap is tették a Chelsea hivatalos magyar szurkolói klubjának tagjai. Akik alapvetően szomorkásan ültek le a Norwich elleni bajnokira, elvégre a BL-kiesés friss és fájó emlékként hasogatott (a szerdai meccs magyar kommentátora, Haraszti Ádám is jelen volt a szurkolói találkozón).


A Chelsea-nek közösen szurkoltak vasárnap
Fotó: Sport24

A Magyar Chelsea Szurkolói Klub elnökével beszélgettünk egy kicsit a londoniak jelenlegi helyzetéről és az egyesületként működő társaságról – még mielőtt elkezdődött a vasárnapi bajnoki.

„A 90-es évek második felére, Ruud Gullitra és a Sexy Footballra” – mondta a jogászként dolgozó Ürögi Norbert arra a kérdésre, mikorra eredeztethető Chelsea-rajongásának kezdete. „Az MSat nevű szép emlékű csatorna adott délutánonként meccseket, voltak összefoglalók is, megtetszett a Chelsea játéka, ami már akkor sem a tipikus angol stílusban folyt, inkább lapos passzos, kontinentális foci volt az övé, keverve az angol hagyományokkal – ilyen értelemben a Chelsea meghaladta a korát. Gullit, Vialli, Zola, az ő játékukba lettem szerelmes, és aztán onnantól minden ment a maga útján.”

Ami a magyar szurkolói klubot illeti: nem kispályáznak.

„A klub első elnöke, Máté Balázs nevéhez köthető a honlapunk létrehozása, ez volt az első mérföldkő az életünkben. Az Abramovic-éra elején, 2004-05 körül, az első sikerek idején fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy szervezetileg is együvé legyen a társaság, amely meccsekre is ki tud jutni. Saját focicsapatunk, zászlónk van, 2006-ban alakultunk, egyesületként működünk, országosan 120 fős tagsággal bír a klub. Időszakonként tervezzük legendák Magyarországra invitálását, és Kerry Dixon, a 80-as évek aranycipős legendája 2010-ben el is jött Budapestre. Hihetetlen közvetlen embert ismertünk meg benne” – árulta el Ürögi Norbert, aki szerint a mostani Chelsea az út elején jár, egy remek stratéga a menedzser, a bajnokságot pedig idén szinte biztosan a Manchester City nyeri meg.

A magyar klub egyébként az első, amely saját kiadású könyvet készített a Chelsea-ről, és rangját jelzi, hogy állandó molinóval képviselteti magát (Chelsea Hungary felirattal) a Stamford Bridge-en, a hazai mérkőzések alkalmával, valamint rendszeresen meghívja a londoni klub a szurkolói eseményekre.


Cseh László a Chelsea-drukkerek között, jobbján Ürögi Norbert
Fotó: Sport24

A londoni Kékek drukkere Cseh László is, aki szintén megnézte a Norwich elleni bajnokit, United-drukker édesapja társaságában.

„Nem olyan gyakran tudok meccset nézni, annyira nem köt le a foci, de ha jó a társaság, akkor mindenképpen jó programnak tartom. A debreceni Eb alatt például a Chelsea fontos BL-meccset játszott, amit közösen néztünk, remek volt a hangulat. Gyerekként egy tévés összefoglalóban láttam a Chelsea-t, valahogy megragadt bennem, és az ő szereplésüket követem azóta is. Ha épp „fifázom”, mindig a Chelsea-t választom, még ha nem is vagyok jó a játékban.”

Egy pár gondolat az úszásról:

„Minden rendben, túlvagyunk a Budapest Openen, ami szerintem nem sikerült rosszul, zajlanak tovább az edzések. Lesznek külföldi versenyek a berlini Eb előtt, meglátjuk, hogyan sikerülnek. Elképzelhető, hogy a pillangóra kicsit jobban figyelek majd az Eb-n, de még nem döntöttem el, melyik számokban indulok.”

Cseh Laci tehát nem döntötte el, hol indul, a Chelsea viszont a Bajnokok Ligájában fog indulni jövőre, a bajnoki cím ugyanakkor elszállt már. Apropó, BL! Filipe Oliviera, a Videoton portugál játékosa is jelen volt a közös meccsnézésen, ő korábban tagja volt a londoniak felnőtt keretének, 5 meccsen játszott is a nagyok között.


Haraszti Ádám, Filipe Oliviera, Cseh László és a Chelsea-drukkerek
Fotó: Sport24

A Portóból került a Chelsea-hez, és egy kérdésre válaszolva José Mourinho mentalitásának megvilágítására válaszolt egy sztori felelevenítésével. A csapat vereséget szenvedett a Barcelona otthonában 2005-ben, a portugál sztáredző másnap az öltözőben végtelen nyugalommal intézett monológot a társaságnak: „Figyeljetek, én már megnyertem a BL-t. Ti is megnyerhetitek. De ha úgy játszotok, mint ezen a meccsen, semmi esélyetek sincs. Nekem mindegy, én már tudom, milyen érzés nyerni. Nektek fontos, hogy megtudjátok”.

Filipe Oliviera szerint Mourinho nagyszerű menedzser, aki mentálisan hihetetlenül jól tudja motiválni a játékosait.

Nos, vasárnap annyira nem sikerült, mert a Chelsea csak 0-0-ra volt képes a kiesőjelölt ellen. Ha nem pörögnek fel a hátralévő két meccsre a londoniak, még az is elképzelhető, hogy az Arsenal megelőzi őket, és elveszítik a harmadik helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik