Foci

Vajon a rutin vagy az ifjonti hév dönt a BL-elődöntőn?

Micsoda pikáns helyzet. A Chelsea kapuját várhatóan a 41 éves Mark Schwarzer védi, míg az Atléticójét a 21 éves, a Chelsea által az Atléticónak kölcsönadott játékos, Thibaut Courtois. 20 év korkülönbség. Kérdés, a rutin, a fiatalos lendület, vagy valami egészen más, mondjuk a két edző nemzetközi rutinja és lendülete dönt a két csapat BL elődöntő visszavágóján?

A két csapat egy héttel ezelőtti “odavágóján” (0-0) szenvedett súlyosnak tűnő sérülést Petr Cech, akit akkor az idén októberben 42. születésnapját ünneplő  Mark Schwarzer váltott a kapuban.

A veterán ausztrál nem kapott gólt, sőt, azóta a hétközi liverpooli rangadón is hibátlanul védett (Liverpool-Chelsea 0-2), mi több, csapat legjobbja volt tán. Úgy látszik nem vegetál, vagy éppen könnyed levezető edzéseket végez, igaz, a szolid 2 millió fontos fizetéséért el is várják tőle a top formát.

Az Atléticó hálóját biztosan a Chelsea 21 éves kölcsönadott kapusa Thibaut Courtois védi. Rutin vs. ifjonti hév.


Mark Schwarzer nem úgy néz ki, mint Szűcs Lajos, tán kevésbé pocakos és kissé gyorsabbnak is tűnik.
Fotó: Europress

A két edző karrierjét szemlézve is megállapítható a rutin vs. ifjonti hév párhuzam.

Az 52 évét taposó, edzőként kétszeres BL győztes José Mourinho nem aggódik, bízik az ausztrál kapusában – legalábbis a sajtótájékoztatón ezt mondta (még az is lehet, nem ő áll a kapuba, mert keddi hírek szerint Cech sebes ütemben gyógyul és újságírói kérdésekre elmondta, kész szerdán a gólvonal mögé állni – de mi ebben azért kételkedünk).

Amiatt sem dől kardjába, hogy fél csapatnyi klasszis hiányzója van. Frank Lampard, és John Obi Mikel besárgult, egy hete sérült meg a védelem oszlopa John Terry, de a kameruni Samuel Eto’o és a belga Eden Hazard sem egészséges. Hosszú a padja, van választási lehetősége, nagy taktikus, megoldja mással.

Madridi oldalról csak Gabi hiányzik a top csapathoz képest, így objektív kifogás kevés van ahhoz, hogy az Atlético négy évtized után újfent a legrangosabb európai kupadöntőbe jusson.

“A Chelsea egy igazi nagy csapat, amely ellen nagyon nehéz lesz diadalt aratni” – dicsérte az angol vendéglátókat a hétfőn 44. életévét ünneplő, edzőként eleddig a 2011/12-es Európa Ligát és Szuper Kupát megnyerő Diego Simeone, a spanyol gárda argentin vezetőedzője. Mondjuk ezzel sok újdonságot nem árult el, igaz, a tiszteletnek némi statisztikai alapja is van.

A Chelsea ugyanis 2006-ban veszett utoljára meccsek spanyol csapat, a Barca ellen. Az azóta eltelt nyolc évben éppen 16 alkalommal találkoztak ibériai klubbal, hat alkalommal győztek, a többi tíz pedig döntetlen eredménnyel végződött.

Az idei eredmények viszont azt mutatják, a Madrid képes magas színvonalon  futballozni idegenben is, nem véletlenül maradtak veretlenek utóbbi 14 mérkőzésükön.

Ezeket az információkat, illetve az első meccsen látottakat összegezve szinte biztos, hogy a felek nem rontanak egymásnak, és minden megtesznek majd, hogy ne kapjanak gólt – azaz jó esélyt látunk egy hosszabbításos meccsre.

Ha ott sem lesz döntés, akkor dönthet a rutin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik